Houten kozijnen hebben minder onderhoud nodig dan

donderdag, 23 februari, 2017 - 12:33 Wil Helwig

Oké, er moet me iets van het hart. Ik stoor me dus vreselijk aan de breed gedragen mindset rondom houten en kunststof kozijnen. Niet bij de kenners, want die weten goed hoe het zit, maar juist bij eigenaren, bewoners en gebruikers. Voor de duidelijkheid, dat ligt niet aan hen, maar juist ook zij worden er door benadeeld. Dat moeten we toch niet willen? Bovendien is er goed nieuws, we kunnen er samen iets aan doen!

Het heersende misverstand over houten en kunststof kozijnen

De belangrijkste overweging die mensen maken als het gaat over de keuze voor houten of kunststof kozijnen gaat over onderhoud. Als ik een ruwe schatting moet doen, denk ik dat ongeveer 95% van de mensen bij de keuze voor kozijnen als uitgangspunt heeft: ‘Bij kunststof hoef ik nooit wat te doen en hout moet ik vaak schilderen’. Beide aannames zijn fout.

Kunststof kozijnen vragen om de vier jaar onderhoud

Ik maak het zelf vaak mee, want ik krijg veel potentiële klanten over de vloer. Dit misverstand zit heel diep! Kunststof heeft net zo goed onderhoud nodig. Kunststof moet zelfs om de vier jaar gereinigd worden, wil je garantie houden op de kozijnen in je gebouw of woning. Officieel moet je om de vier jaar dus je kunststof kozijnen schoonmaken en reinigen. En ook het hang- en sluitwerk moet je smeren bijvoorbeeld. Vanuit de heersende gedachte ‘aan kunststof hoef je nooit meer iets te doen’, is het dus de vraag of mensen dit ook echt weten en doen!

Ik hoef de kunststof stoel bij ons in de showroom maar te laten zien en mensen begrijpen wat ik bedoel. Waarom doe ik dat? Niet omdat ik iets tegen kunststof heb, maar omdat ik mensen een goed product gun. Ook jaren later nog. Ze moeten kunnen kiezen op basis van feiten. En wat ze eerder ook gekozen hebben, goed geïnformeerd zijn is een voorwaarde om zo lang mogelijk van je kozijnen te genieten.

Houten kozijnen om de 10 tot 15 jaar een nieuw kleurtje met behoud van garantie

Dat gezegd hebbende over kunststof, dan nu de houten kozijnen… Natuurlijk, ‘vroeger’ moest je inderdaad je houten kozijnen om de vier jaar schilderen om ze goed te houden. Maar we zijn zoveel verder dan toen! Door ontwikkelingen in de verfindustrie, maar ook door het brede scala aan houtsoorten die minder gevoelig zijn voor verweer, hoef je houten kozijnen nog maar om de 10, 12 of zelfs 15 jaar te schilderen.

Het is ook heel normaal dat je na een jaar of 10 tot 12 uitgekeken bent op de kleur van je kozijnen. Heb je kunststof kozijnen? Dan is vervangen je enige optie als ze vaal of verweerd zijn. Heb je houten kozijnen? Dan kun je ze iedere gewenste kleur geven. Niet verplicht schilderen om de vier jaar dus, maar wel je woning of pand opfrissen na een jaar of tien omdat je toe bent aan iets anders...

Staat de bewoner of gebruiker centraal genoeg?

Niet alleen ‘gebruikers’ moeten juist geïnformeerd zijn. Ook de aannemer mag er wat mij betreft anders tegen aankijken. Zo moet een aannemer 6 jaar garantie geven op een nieuwbouwwoning (Garantie Instituut Woningbouw). Zodra ik - uit kwaliteitsoverweging - er een schep bovenop gooi door een prestatie van 10 jaar ‘Niet-Schilderen’ aan te bieden, dan blijkt de aannemer hier dikwijls niet in geïnteresseerd te zijn. Er spelen dus andere belangen. Als de belangen van de gebruiker serieus(er) werden genomen, zou een aannemer anders handelen.

Samen kunnen we de mindset veranderen!

Oké, dat moest me even van het hart. Nu het goede nieuws! Er zijn timmerfabrikanten die zich hier druk over maken. Die bewoners een keuze gunnen, gebaseerd op de feiten. Die volop pionieren op het gebied van verf en aanpak.

Maar zij doen dat nog teveel ieder voor zich. Op een eigen manier, zonder uniformiteit. Daarmee maak je onvoldoende een vuist tegen de heersende mindset. Terwijl daar alles mee staat of valt. Ik vind dat we als leden van de NBvT samen de standaard moeten bepalen; ‘Houten kozijnen met prestatie 10 jaar niet schilderen’. Het kan al lang, dus waarom niet (uitzonderingen als donkere kleuren of vliesgevels daargelaten)? De verfindustrie moet deze ondergrens oppakken als de minimale eis voor het schilderen van houten kozijnen. Door samen op te trekken (bijvoorbeeld als het om marketing gaat) doorbreken we pas deze mindset.

Zodat straks iedere leek de feitelijke voor- en nadelen van houten en kunststof kozijnen kent. Zodat hij of zij de voor hem of haar beste keuze maakt, gebaseerd op de mogelijkheden van nu. Dat is niet alleen beter voor de bewoner of gebruiker, maar natuurlijk ook voor de verf-en timmerindustrie.

Een essentiële verandering van mindset is dus noodzakelijk. Dat biedt een ander perspectief voor houten kozijnen en dat lijkt mij voor alle partijen zeer de moeite waard.

Wat vind jij?