Houten kozijnen zijn eindbazen

donderdag, 23 februari, 2017 - 11:48 Michel Dieleman

Natuurlijk ben ik enthousiast over houten kozijnen! Het is ons product. Logisch toch? Maar los daarvan, is het ook oprecht verdedigbaar om voor houten kozijnen te kiezen. Ik bewijs jou dat het houten kozijn een absolute eindbaas is. Omdat we als branche en als timmerfabrikanten daar veel te bescheiden over zijn, doe ik het hier eens een keer helemaal anders.

Mag ik daarom je aandacht voor de eindbaas der bazen… het houten kozijn!

Zie jij nog steeds een huilend apenjong op een omgezaagde boom voor je als je aan houten kozijnen denkt?

Dan ben je niet helemaal van deze tijd. Sorry, dat klinkt wat bot. Zo bedoel ik het niet. Het ligt zeker niet aan jou, wij hebben het je onvoldoende duidelijk gemaakt. Toepassing van hout uit illegale houtkap behoort in Nederland tot een ver verleden. Zou ook gek zijn als wij in de timmerbranche niet vol voor verantwoord bosbeheer zouden gaan. Dan gooien we toch onze eigen ruiten in?

Wist je dat als het over materialen voor kozijnenproductie gaat, hout de enige zichzelf vernieuwende grondstof is? En dat bomen schadelijke CO2 opnemen, zodat jij schone lucht in kunt ademen? Aluminium wordt gemaakt op basis van erts. De winning daarvan is ronduit slecht voor ons milieu. Je kunt het ook niet even oplossen door te ‘herplanten’ ofzo. Kunststof kozijnen worden op oliebasis gemaakt. Ik denk niet dat ik de discutabele reputatie van olie (en de bijbehorende vervuiling) nog aan je moet uitleggen toch? Je doet dus eigenlijk onrecht aan de natuur als je geen houten kozijnen wil.

Jij bent net als ik nog jong ;) Dus voor jou is duurzaamheid meer dan een holle kreet. Wij willen het beter regelen dan de vorige generatie als het gaat over duurzaamheid. Daarom kopen jij en ik ook geen plofkippen meer. Misschien betalen we nog wat meer, maar we denken wel aan onze toekomst. Trouwens omdat wij steeds meer duurzame producten willen, stuwt dat de vraag en daardoor groeit het aanbod. Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat dit de prijs van jouw duurzame product positief beïnvloedt (lees: je betaalt er minder voor). Dus wil jij je steentje bijdragen aan een beter milieu, vraag dan vooral om duurzame houten kozijnen!

Houten kozijnen hebben de overgrootvader van jouw opa overleefd

Heb je het over duurzaamheid, dan kan het over twee dingen gaan. Niet alleen over de positieve effecten op het milieu, maar ook over de levensduur. Goed onderhouden houten kozijnen gaan met gemak 100 jaar mee. Er zijn genoeg gevallen bekend waar functionele kozijnen 400 jaar oud zijn. Wat een bazen he?! Trouwens, als ze aan het einde van hun latijn zijn, dan sloop je de boel en dan kun je het hout weer op andere manieren gebruiken (Cradle-to-cradle  dus). Ook hier wint hout het met groot gemak van kunststof of aluminium.

We staan niet stil in onze branche. Dankzij nieuwe verbindingstechnieken gaan de meest kwetsbare delen van houten kozijnen veel langer mee dan vroeger. Dankzij nieuwe lijmen en technieken, kan vocht ze niet meer zo veel schelen, zeg maar. Die plaatjes van rottende hoeken zijn dus voor goed verleden tijd. Ook zijn door andere verfsoorten houten kozijnen minder UV gevoelig. De zon kan stralen wat ie wil, het deert het kozijn niet zo veel en ook hierdoor moet vocht veel harder werken om bij het hout te komen. Dan nog even een gehaat probleem uit het verleden; rottende onderdorpels. Wij willen niet struikelen en dus werden de houten onderdorpels van een deurkozijn een stukje in de grond geplaatst, met ons terras er netjes gelijkvloers tegenaan. Dat vond het hout niet prettig. Daar zijn nu ook prima oplossingen voor (denk aan kunststeen dorpels) waardoor de het complete kozijn staat als een huis.

Ja, leuk allemaal Michel, maar dan moet ik dus iedere twee jaar m’n trapje op om te kwasten (spoiler: nee)

Je vindt het normaal om met je auto naar de garage te gaan voor onderhoud. Zelfs je huis schilderen is gesneden koek. Waarom is het onderhoud van je houten kozijnen dan nog steeds een issue? Ik gaf het net al aan, bij goed onderhoud overleven jouw houten kozijnen jou met gemak. Ze verhogen daardoor ook de waarde van je woning he? Reset your brain, onderhoud van je houten kozijnen levert je juist veel op!

En dan heb ik het nog eens niet over de hippe kleuren waar je je fijn mee kunt uitleven. Gaat niet met de andere materialen! En prettig ook dat je gewenste raamdecoratie er gewoon op kan. Trouwens, als dit alles je niet overtuigt, maak maar twaalf jaar van die twee jaar die jij in gedachte hebt (ja, met garantie!) Wij gaan in onze branche ook mee met de tijd hoor…

Overig eindbaas-bewijs

Houten kozijnen zijn ook de winnaar als het gaat over brandwerendheid. Je zou het misschien niet denken, maar met houten kozijnen in gangbare maten ben je 30 tot 60 minuten veilig. Brandwerende kunststof en aluminium kozijnen? Ik kan ze niet vinden…

Nog een kekke eigenschap van houten kozijnen... In het onfortuinlijke geval er bij je ingebroken is en iemand met zijn of haar schroevendraaier of koevoet los is gegaan op jouw houten kozijn, dan is de schade eenvoudig te herstellen. Met kunststof of aluminium kozijnen, komt er het verdriet van volledige vervanging nog bovenop.

Houten kozijnen houden je lekker warm. Dat komt door de puike isolerende werking van hout zelf. Ook stroken isolatiemateriaal toegevoegd in de houten balken (als tiramisu gestapeld zeg maar) zorgen dat het materiaal ‘hout’ met stip bovenaan staat als het gaat over isolatie.

En zo kan ik nog wel even doorgaan… (maar dan verveel je je dadelijk nog!)

Ik moet ten slotte wel even een disclaimer toevoegen. Houten kozijnen worden niet zomaar eindbazen. Als een ‘cowboy’ een keer een hamer vastpakt, de boom van tante Pietje eigenhandig verwerkt tot kozijn, dan weet ik niet of jouw houten kozijn een eindbaas zal zijn. Dat weet ik wel als je voor een bedrijf gaat dat aangesloten is bij de NBvT. Dan heb je de zekerheid van goede kwaliteit. Koop je houten kozijnen dus bij een gerenommeerd bedrijf.

Zeg zelf, absolute eindbazen toch, die houten kozijnen!?