Lang leve kunststof en aluminium!

maandag, 24 juli, 2017 - 11:06 Michel Dieleman

Ja, die had je niet verwacht van mij he?! Maar kunststof en aluminium hebben namelijk een heleboel eigenschappen die ze voor ons timmerfabrikanten werkelijk fantastisch maken! Ik verklaar me nader…

Mijn betoog begint deze keer bij contrast. Da’s een dingetje dat jullie wel kennen. Het contrast van licht ten opzichte van donker of van hard ten opzichte van zacht, van goed ten opzichte van kwaad en - in dit geval - het contrast van hout ten opzichte (of eigenlijk tegen ;) ‘de rest’.

En daar heb ik het hier dus over. De van nature aanwezige voordelen van ons mooie hout, die helder afsteken tegen die zwarte achtergrond; de nadelen die kunststof en aluminium ons geven. En voor dat heldere contrast hoeven wij hout-lovers helemaal niets te doen!

Olie is echt zwarter dan zwart

“Hoezo zwarte achtergrond Michel?”, hoor ik je denken… Nou, de basisgrondstof van kunststof is olie. De winning en verwerking daarvan is niet alleen verschrikkelijk vervuilend, maar we zijn er voor afhankelijk van het Midden-Oosten, Amerika, Venezuela en noem nog maar een paar van dat soort landen. Landen en regio’s waarvan je kunt stellen dat ze niet ‘per definitie het beste met onze mooie planeet voor hebben’. Denk alleen maar aan het recent aangekondigde vertrek van Amerika uit het klimaatverdrag van Parijs, de opstand van de bevolking tegen de overheid in Venezuela en de algehele onrust in het Midden-Oosten.

En dat geldt ook voor aluminium

En ook de winning van aluminium-erts brengt erg veel onherstelbare schade aan onze aarde toe, om van de vele bakken CO2-uitstotende-energie die nodig zijn voor de verwerking ervan nog maar te zwijgen.

Willen we dus minder afhankelijk zijn van deze partijen, en de CO2-uitstoot nou eens goed aanpakken, dan moeten we vooral niet afwachtend naar de rest van de wereld blijven kijken, maar zelf de juiste koers bepalen. Een taak die Nederland als gidsland op het lijf is geschreven!

En hoe pakken we dat roer dan Michel?

Door te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout als het meest gangbare bouwmateriaal natuurlijk! Je kunt er niet alleen complexer mee ontwerpen en produceren, je draagt zelf concreet bij aan het verkleinen van het groeiende de CO2-probleem.

Het. Is. Echt. Zo. Simpel.

Als jij voor duurzaam hout kiest, dan zorgen wij voor de rest. De lidbedrijven van onze  brancheorganisatie hebben namelijk allemaal een Chain Of Custody (COC) die je die zekerheid biedt. Namelijk de garantie van ‘herplant’ rekening houdend met de woon-, leef-, en werkomstandigheden van de lokale bevolking.

“Tsja Michel, wel een beetje een preek voor eigen parochie dit he?” Nee hoor, er komt een algemeen bewustzijn op gang, je ziet het op tv en hoort het op de radio; denk maar aan campagnes als ‘Just dig it’ en ‘Green choice’. Van onafhankelijke non-profit organisaties die een noodkreet doen om de aarde te vergroenen. Het is namelijk nog niet te laat, maar dan moet er wel nu gehandeld worden.

Draag ook jouw steentje, uh.., houtje dus bij, pak het roer zelf in handen en zorg samen voor aan- en herplant.

Want zeg nou zelf, wil je werken met alle schitterende en natuurlijke voordelen van hout, of bouw je liever mee aan een zwart bestaan met kunststof en aluminium?