De verrassend veelzijdige functie van werkvoorbereider

maandag, 4 juni, 2018 - 10:47 Remco Rijk

Misschien dat de meesten bij de functie van werkvoorbereider vooral aan hele dagen ‘tekenen’ denken. Maar wist je dat ik daar eigenlijk maar een uurtje of 4 in de week mee bezig ben? Ik sta er zelf ook weleens versteld van hoe mijn vak veranderd is…

Een dag in mijn leven als werkvoorbereider

Zodra ik in de ochtend achter mijn bureau kruip, begin ik met LinkedIn. Door die berichten scrollen helpt mij mee te leven met wat er gebeurt in de bouw in Nederland. Zo ontdek ik nieuwtjes die voor ons relevant zijn. Laatst zag ik bijvoorbeeld een idee voor het achterstevoren opsluiten van kozijnen, dat inspireert me dan om er verder over na te denken. En natuurlijk zie ik er kansen voorbijkomen. Omdat we op die manier goed op de hoogte zijn van de plannen van kleine en grote aannemers en we daar slim op inspelen, mogen we meerekenen en tekenen aan interessante projecten. Zonder de kennis die ik dagelijks opdoe via LinkedIn zou dat toch een stuk lastiger zijn…

Daarna bespreek ik met de afdeling calculatie welke werken uitgewerkt kunnen worden. Ik vind zowel de kleine als grote projecten mooi. “De kleine zijn onze grootste klanten en grote projecten heb je nodig om te kunnen blijven bestaan”, zeg ik altijd. We nemen de werken dus door en daarna teken ik ze uit in Autocad. Na goedkeuring van het tekenwerk door de aannemer, zorg ik dat de cnc-machines vanuit kantoor aangestuurd worden en de kozijnen volledig geautomatiseerd ‘van de band rollen’. Dat heeft mijn werk wel wat ingewikkelder gemaakt, maar ook des te uitdagender. Daarna vraag ik offertes aan en bestel ik de overige zaken voor het project; zoals deuren en hang- en sluitwerk. Ook het transport regel ik dan.

Het verschil tussen kantoor en keet weghalen

Wat zo leuk is aan mijn werk, is dat geen dag dus hetzelfde is. Zo werk ik zowel aan kleine en regionale projecten, als aan aansprekende projecten buiten de regio. Misschien is daarnaast ook wel mijn geluk dat we bij Timmerfabriek De Mol altijd iets meer doen voor onze klanten. We doen het graag wat anders dan anderen. Zo heb ik de afgelopen tijd veel projecten bezocht. Dan ga ik bijvoorbeeld een dag naar onze projecten in Amsterdam en dan deel ik Zeeuwse Bolussen uit aan de uitvoerders daar. We maken even kort een praatje samen. En dat gaat lang niet altijd over het werk zelf.

Misschien denk je nu; ‘Hoort dat bij het werk van een werkvoorbereider?’ Wij vinden van wel. Ik weet namelijk wat een uitvoerder of aannemer denkt. Die zit echt niet te wachten op de uitleg ‘van iemand op kantoor’ hoe hij een kozijn goed moet stellen. Ken ik hem alleen via de telefoon? Dan denkt hij ‘Die Remco heeft makkelijk praten daar bij z’n warme kachel, terwijl ik hier in die kou sta te werken’. Maar kent hij me beter omdat we elkaar persoonlijk ontmoet hebben en ik bijvoorbeeld ter plekke iets voor hem verzorgd of opgelost heb, dan gaat de samenwerking heel anders. Veel prettiger en soepeler. Dan is er geen sprake meer van het verschil tussen ‘kantoor en keet’.

Door Amsterdam, Rotterdam of Den Haag rijden en dan zo 10 projecten aanwijzen waaraan ik bijgedragen heb. Niet slecht voor een ‘simpele werkvoorbereider uit het Zeeuwse toch?!

Genieten van het resultaat van mijn werkzaamheden

Het is in mijn functie ook hartstikke mooi om het effect te zien van wat ik op kantoor als werkvoorbereider doe. We werken bijvoorbeeld ergens samen 2 jaar aan - met ups en downs -waarna we samen toeleven naar de oplevering. Dat dan meemaken is mooi. Door Amsterdam, Rotterdam of Den Haag rijden en dan zo 10 projecten aanwijzen waaraan ik bijgedragen heb. Niet slecht voor een ‘simpele werkvoorbereider uit het Zeeuwse toch?!

Laatst reed ik met mijn vrouw langs het nieuwe Van der Valk in Veenendaal. Een groot gebouw op 4 poten met bijzondere vormen. Dan zeg ik tegen haar; ‘Kijk, hier heb ik me een jaar druk over gemaakt”.

Nu ben ik bijvoorbeeld al zo’n 2 jaar bezig, onder andere met het tekenwerk, voor een voor mij heel speciaal project. De nieuwbouw van Timmerfabriek De Mol. Nu ik zie hoe mooi het gaat worden, kijk ik er echt naar uit om er de komende 25 jaar in te mogen werken.

Trouwens mooi om te zien hoe ook dat ‘anders’ aangepakt wordt bij ons. Onze directeur is met iedereen apart om tafel gegaan om de wensen voor het nieuwe gebouw te bespreken. Zodat het straks ook echt van ons allemaal is. We zitten hier uiteindelijk meer dan dat we thuis zijn, dan is het wel zo prettig dat we ons thuis voelen!

Een tip voor toekomstige werkvoorbereiders

Mocht je overwegen werkvoorbereider te worden, dan is het handig dat je eerst praktijkervaring opdoet. Als je dat niet hebt, weet je namelijk niet wat je tekent. In een computer zie je niet hoe het in werkelijkheid in elkaar steekt. Loop daarom eerst een paar maanden mee in een fabriek, door alleen al goed te kijken leer je veel.

Dan meteen ook nog een tip voor het onderwijs. Zorg dat studenten leren omgaan met de technieken en tekenmethodes van nu. Als jullie zorgen dat leerlingen kunnen werken met Revit en BIM bijvoorbeeld, dan nemen timmerfabrikanten ze morgen nog aan. Dat moet toch mogelijk zijn?

Het zou mooi zijn als zo veel mogelijk mensen kunnen genieten van het vak van werkvoorbereider. Want zoals je hier hebt kunnen lezen, vind ik het een supermooi vak!