Kozijnen vergelijken – Hout, kunststof of aluminium?

Kozijnen vergelijken

De keuze voor een materiaal is erg belangrijk als het gaat over kozijnen. Kies het materiaal dat het beste past bij uw wensen. Belangrijk is om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar levensduur, onderhoud op termijn en duurzaamheid. Uiteraard speelt uitstraling ook een belangrijke rol. We vergelijken houten kozijnen met kunststof en aluminium kozijnen. We gaan deze uitdaging aan op prijs, kwaliteit, levensduur en duurzaamheid.

Kozijnen vergelijken op diverse punten

We vergelijken kozijnen op aspecten als aanschafprijs, onderhoud, kwaliteit, levensduur en duurzaamheid. Daarbij vergelijken we hout met kunststof en we vergelijken hout met aluminium.

Houten kozijnen vergelijken met kunststof kozijnen

De aanschafprijs van kunststof kozijnen is lager dan de aanschafprijs van houten kozijnen. Op termijn zijn de totale kosten van houten kozijnen echter gunstiger dan die van kunststof kozijnen. Ook kan met kunststof niet de natuurlijke warme uitstraling van hout geëvenaard worden. Daarnaast heeft hout van nature uitstekende isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch gezien.

Kunststof heeft ten opzichte van hout minder onderhoud nodig, maar gaat minder lang mee. Houten kozijnen moeten geschilderd worden. Dankzij nieuwe technieken soms zelfs maar eens in de 15 jaar. Ook bij kunststof kozijnen moet u overigens rekening houden met een periodieke reiniging.

Lees meer over het vergelijken van houten en kunststof kozijnen

Houten kozijnen vergelijken met aluminium kozijnen

De aanschafprijs van houten kozijnen is lager is dan de aanschafprijs van aluminium kozijnen. Aluminium is de duurste oplossing als het gaat om kozijnen. Het is licht, stevig en vormvast en heeft net als hout een lange levensduur. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling, aluminium heeft een strakke, maar ‘koude’ uitstraling. Houten kozijnen van erkende timmerfabrikanten zijn onderhoudsarm. Aluminium heeft net als hout erg goede isolatiewaarden.

Lees meer over het vergelijken van houten met aluminium kozijnen

Hybride kozijnen, hout-aluminium kozijnen

Met combinatiekozijnen hout-aluminium zijn twee soorten uitstraling mogelijk in één kozijn. Hout-aluminium kozijnen bestaan namelijk uit twee delen. De binnenzijde bestaat uit hout, waarbij alle houtsoorten toepasbaar zijn. De buitenzijde van het combinatiekozijn heeft een aluminium schil die op het houten deel klikt en een stevige coating heeft, die iedere gewenste kleur kan hebben.

Lees de voordelen en nadelen van hout-aluminium kozijnen

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving