Kozijnen vervangen – Waar moet u op letten?

Kozijnen vervangen

Hier gaan we in op het vervangen van kozijnen. Wanneer wordt het tijd om dat te doen en hoe pakt u dat het beste aan?

Wanneer kozijnen vervangen?

Wanneer het vervangen van uw kozijnen nodig is, ligt uiteraard aan het gebruikte materiaal en aan de ‘leeftijd’ van het kozijn. Scheuren, barsten, kleurvervaging, allemaal redenen om vervanging te overwegen. Maar ook andere afwegingen zijn belangrijk. Denk aan budget, onderhoud en ook of reparatie of herstel een optie is. Betere isolatie is een reden om te vervangen, maar ook hogere veiligheidseisen kunnen de aanleiding zijn.

Als u houten kozijnen heeft, is reparatie of herstel vaak nog een optie in plaats van complete vervanging (zoals bij andere materialen het geval is).

Lees meer over het vervangen van houten kozijnen

Met welk budget moet u rekening houden?

Bij vervanging kunt u qua budget het beste verder kijken dan alleen de aanschafprijs. Materiaalkeuze is belangrijk, maar ook levensduur, toepassing en duurzaamheid zijn belangrijk. En gaat u voor een draai-kiepraam of een vast raam, extra isolatie en veilig hang- en sluitwerk? Bent u van plan om zelf te gaan klussen, of besteedt u het beter uit aan een vakman, waarbij u verzekerd bent van de juiste kennis en ervaring. Ook kan een vakman goed inschatten wat passend is in uw specifieke situatie. Deze facetten bij elkaar bepalen welk budget nodig is.

Wanneer u puur naar materiaalkeuze kijkt, kunt u er globaal vanuit gaan dat kunststof kozijnen in de basis de goedkoopste kozijnen zijn. De prijzen van houten kozijnen liggen hier ongeveer 15% boven, en van aluminium kozijnen ongeveer 20%. Maar rekening houdend met alle facetten, kan deze som dus heel anders uitpakken voor u.

Zo kan het uiteindelijk goedkoper voor u zijn om kunststof of aluminium kozijnen te vervangen door houten kozijnen, omdat deze veel langer meegaan bijvoorbeeld, of uw woning een andere uitstraling geven waardoor deze beter te verkopen is. Ook kan het veel gunstiger uitpakken om oude houten kozijnen te vervangen door nieuwe houten kozijnen, omdat dankzij de nieuwste technieken u hier allerlei voordelen uit haalt op het gebied van isolatie, levensduur en (minder) onderhoud.

Vraag een kozijnenfabrikant die aangesloten is bij de NBvT vrijblijvend om advies.

Lees meer over de prijzen van houten kozijnen

Stalen kozijnen vervangen door hout

Bij oudere woningen, industriële panden of typische jaren ’30 woningen heeft u vaker te maken met stalen (binnen)deur- en raamkozijnen. Zijn deze aan vervanging toe? Er bestaan diverse houten kozijnen die uiterst geschikt zijn om bestaande stalen deur- en raamkozijnen te vervangen. Vaak zonder dat er hak- en breekwerk nodig is. Het is dus voor u aan de slag gaat met de demontage van belang dat u een erkend timmerbedrijf raadpleegt. Dan wordt snel duidelijk of u de demontage zelf kunt doen, of dit beter uitbesteed. Het is advies is het plaatsen van de nieuwe houten kozijnen door een erkende vakman te laten doen.

Lees meer over een stalen kozijn vervangen door hout

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving