Kozijnhout – Houtsoorten kozijnhout - Duurzaamheid

Kozijnhout, een waaier aan duurzame houtsoorten

Er is veel keuze als het gaat over kozijnhout. Het is belangrijk dat u kiest voor het kozijnhout dat past bij de situatie waarin uw kozijnen geplaatst worden. Is dat binnen of buiten? En als dat buiten is, is dit dan op een beschutte plaats, of kunnen bepaalde weersomstandigheden uw kozijnen eenvoudig bereiken? Daarnaast is duurzaamheid een belangrijke factor in de keuze voor kozijnhout, U kunt kiezen uit een waaier aan duurzame kozijnhoutsoorten.

Waarom is kozijnhout duurzaam?

De hoofdvraag als het gaat om duurzaamheid is: ‘Hoeveel impact heeft het toepassen van dit (kozijn) hout op het milieu?’ Dat bepaalt bijvoorbeeld de invloed op onze planeet, klimaat en volgende generaties. De milieu-impact van kozijnhout uit duurzaam beheerde bossen blijkt zeer gunstig te zijn. Duurzaam en milieubewust bouwen kan dus goed met hout, ook als het gaat om kozijnen. Houd daarbij wel de bron goed in de gaten.

Kijkend naar duurzame houtsoorten voor kozijnen stellen we de volgende belangrijke vragen:

  • Draagt dit kozijnhout bij aan het verminderen van het energiegebruik?
  • In welke duurzaamheidsklasse valt dit type kozijnhout?
  • Welke bouwmethode wordt gehanteerd waarin de kozijnen worden toegepast?

Specifiek kozijnhout van verschillende houtsoorten is onderzocht op de milieu-impact en vergeleken met andere soorten materialen. Uit de uitgebreide studies blijkt dat houten kozijnen vrijwel altijd een lagere milieu impact hebben dan kozijnen van andere materialen. Naast de houtsoorten, spelen ook het hang- en sluitwerk, dichtingen, coatings, lijmen en dimensies daarbij een rol.

De opwarming van de aarde wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door kooldioxide (CO₂). Dit is een voor mensen giftig broeikasgas dat temperatuurverhoging veroorzaakt. Met allerlei schadelijke zaken tot gevolg. Bomen slaan CO₂ op in het hout. Het gebruik van kozijnhout, in combinatie met duurzaam bosbeheer en de aanleg van ‘klimaatbossen’ leveren samen een positieve bijdrage aan het terugdringen van de CO₂-uitstoot in de wereld.

Lees meer over de duurzaamheid van hout

FSC® normering kozijnhout

Om zeker te weten dat het gebruikte (tropisch) kozijnhout duurzaam is, koopt u hout dat uit bossen komt die ecologisch en sociaal worden beheerd. Dit kozijnhout uit duurzaam beheerde bossen gebruiken, is nodig om het bos te redden en weer te laten groeien. U herkent duurzaam kozijnhout aan het FSC®-certificaat.

FSC® kozijnhout wordt op een duurzame manier geoogst en verwerkt, zodat de bossen hun biodiversiteit en economische waarde behouden of zelfs vergroten. FSC®-kozijnhout draagt bij aan het creëren van een onuitputtelijke, hernieuwbare grondstofbron, het in stand houden van biodiversiteit en het tegengaan van klimaatverandering.

Koopt u kozijnhout met een FSC®-logo, betekent het dat uw kozijn is geproduceerd volgens strenge regels. Die regels gaan onder andere over of het hout op legale wijze geplant, gekapt en verwerkt is, over natuurbescherming en de lokale bevolking. FSC® wordt erkend door BREEAM en is lid van ISEAL Alliance, de vereniging voor duurzaamheidsstandaarden wereldwijd.

Leden van de NBvT kunnen u goed adviseren als het gaat over FSC®-kozijnhout.

Lees meer over FSC® hout

Grenen kozijnhout, voordelen en nadelen

Grenen wordt na vurenhout het meest gebruikt voor kozijnhout in Nederland. Grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 of 4. Dat betekent ‘gemiddeld duurzaam tot beperkt duurzaam’.

Grenen kozijnhout is voordelig in aanschaf, een prima toepassing voor binnendeurkozijnen en goed bewerkbaar. Grenen kozijnhout is minder geschikt voor toepassing buiten en vergt meer onderhoud dan bijvoorbeeld hardhouten kozijnen.

Lees meer over grenen kozijnen

Vuren kozijnhout, voordelen en nadelen

In Nederland is Vuren in het algemeen de meest gebruikte houtsoort. Vuren kozijnhout heeft duurzaamheidsklasse 4 of 5 en gaat in onbewerkte vorm niet lang mee. Dankzij verschillende bewerkingsmogelijkheden als thermische modificatie of gepatenteerde flexibele epoxyverbindingen krijgt het echter duurzaamheidsklasse 1 of 2 toegekend. Hierdoor doet het niet onder voor hardhouten kozijnsoorten en is dus zeer geschikt voor binnen- en buitenkozijnen. Vuren kozijnhout is eenvoudig te bewerken, relatief goedkoop en in geoptimaliseerde vorm geschikt voor alle soorten kozijnen, zowel binnen als buiten.

Lees meer over vuren kozijnen

Kozijnhout van hardhout

Voor toepassing van kozijnhout buiten adviseren we hardhout. Er is een grote keuze uit hardhoutsoorten, populaire soorten kozijnhout zijn Afzelia, Merbau, Mahonie, Meranti en Eiken.

Hardhout is zeer duurzaam, sterk en compact en bestand tegen extreme weersomstandigheden en daardoor zeer geschikt voor kozijnen buiten.

Hardhout is ‘hernieuwbaar’. Als bossen waaruit het hardhouten kozijnhout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.

Lees meer over hardhouten kozijnen

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving