Accoya kozijnen – Duurzame kozijnen – Lange levensduur

Accoya kozijnen, op en top duurzaamheid

Er ontstaat steeds meer vraag naar Accoya kozijnen. Dat heeft te maken met de eigenschappen van het geïmpregneerd, gemodificeerd hout. Het is een vrij nieuwe houtsoort die door de vele voordelen op het gebied van levensduur, duurzaamheid, stabiliteit en uitstraling snel aan populariteit wint als uitermate geschikt materiaal voor houten kozijnen. Accoya is een Nederlands product. De bomen groeien in duurzaam beheerde bossen wereldwijd, maar het hout wordt hier gemodificeerd tot een sterk en duurzaam materiaal voor houten kozijnen.

Wat zijn Accoya kozijnen eigenlijk?

Accoya is een geacetyleerde houtsoort. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout gebruikt dat groeit in duurzaam beheerde bossen. Door de positieve eigenschappen doet het niet onder voor het beste tropische hardhout. Het gooit namelijk hoge ogen als het gaat om stabiliteit, uitstraling en duurzaamheid. Accoya is daardoor een geschikt alternatief voor houten kozijnen.

Acetylatie proces

Acetyleren is het gifvrij chemische verduurzamen van hout. Dit houtmodificatieproces wordt al meer dan 80 jaar wetenschappelijk onderzocht en ontwikkeld. Tijdens het acetylatieproces wordt het hout chemisch gemodificeerd. Onder vacuüm en hoge temperaturen wordt het hout behandeld met azijnzuuranhydride. Dit azijnzuuranhydride reageert met de van nature in hout aanwezige hydroxyl, waardoor acetyl ontstaat. Hydroxyl trekt wel water aan, acetyl juist niet. Met als gevolg dat geacetyleerd hout, zodra het droog is, vrijwel geen water meer aantrekt.

Resistentie schimmelaantasting en dimensiestabiliteit

Dankzij deze milieuvriendelijke, op azijn gebaseerde, houtmodificatietechnologie krijgen schimmels geen kans bij houten kozijnen gemaakt van Accoya hout. Ook het zwel- en krimpgedrag van het hout neemt flink af. Dit vergroot de ‘dimensiestabiliteit’ aanzienlijk. Anders gezegd, dit hout wordt zwaarder, harder en stijver. Ook beschermt actyleren het hout van de kozijnen tegen Uv-straling. Dit betekent een beter behoud van kleur, ondanks de sterke invloed van zonlicht. Acetyleren is een milieuvriendelijk proces.

Waarom zijn Accoya kozijnen duurzaam?

In de houttechnologie is Accoya hout een belangrijke ontwikkeling, omdat de technologie heeft geleid tot een continue aanvoer van duurzaam, maatvast en betrouwbaar hout. Accoya is als materiaal uitermate geschikt als toepassing voor houten kozijnen buitenshuis, zelfs bij extreme weersomstandigheden. Zoals aan het strand bijvoorbeeld. Accoya houten kozijnen zijn namelijk prima bestand tegen zout, zand, water en zonlicht.

De voordelen van Accoya kozijnen

De prestaties van geacetyleerd hout zijn uitzonderlijk betrouwbaar gebleken tijdens vele jaren onderzoek door toonaangevende instituten in de wereld.

De voordelen van Accoya houten kozijnen op een rij:

 • Accoya houten kozijnen zijn slijtvast
 • De dimensies van Accoya houten kozijnen zijn enorm stabiel
 • De laklaag op Accoya houten kozijnen is zeer bestendig tegen omgevingsinvloeden
 • De verlengde duurzaamheid van Accoya houten kozijnen zorgt ervoor dat het hout niet rot, zelfs niet bij gebruik in de grond of tijdens contact met water
 • Houten kozijnen van Accoya hebben dus een zeer lange levensduur
 • Er is sprake van langere onderhoudsintervallen, ofwel er is minder vaak onderhoud nodig
 • Dit scheelt u behoorlijk in onderhoudskosten
 • Door de modificatie is de kwaliteit van het hout sterk verbeterd en dus minder gevoelig voor krimpen en zwellen etc. Geen klemmende ramen en deuren voor u dus!
 • Door de dimensiestabiliteit ‘beweegt’ de verf op het kozijn minder en gaat dus langer mee
 • Accoya hout is milieuvriendelijk en gebruik draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot
 • Het acetylatieproces van Accoya hout is dusdanig betrouwbaar dat wetenschappers het al jaren gebruiken als ‘de standaard’ waarmee andere houtmodificatietechnieken worden vergeleken
 • Accoya is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1. Dit is een enorme verbetering in vergelijk met gangbare houtsoorten als Meranti of Mahonie
 • Accoya wordt bovengronds 50 jaar gegarandeerd door de leverancier
 • Accoya hout is FSC® en PEFC® gecertificeerd.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving