Mahonie kozijnen – Voordelen + nadelen Mahonie kozijnhout

Mahonie kozijnen, een duurzame keuze

Mahonie, met de herkenbare roodbruine kleur, wordt toegepast voor hardhouten kozijnen, met duurzaamheidsklasse variërend tussen 2 en 3. Vergelijkbaar met Merbau. Deze roodbruine houtsoort, afkomstig uit West-Afrika, wordt vaak gebruikt voor meubels en in de scheepsbouw, maar kan ook uitstekend gebruikt worden voor uw hardhouten kozijnen.

Wat is Mahonie?

Mahoniehout komt oorspronkelijk uit West-Indië, van de loofboom Swietenia mahagoni (familie Meliaceae). Verschillende soorten bomen leveren Mahoniehout. Mahonie is een bekende houtsoort dankzij de herkenbare roodbruine kleur. ‘Mahonie’ wordt in de volksmond daarom ook vaak aangeduid als zijnde een kleur.

Waarom Mahonie kozijnhout?

Tegenwoordig wordt de West-Afrikaanse Mahonie houtsoort veel gebruikt. Sapeli mahoniehout is, naast rode meranti, zeer geschikt voor kozijnen. Het is een hardhouten soort. Mahoniehout is een mooi, taaie, zachte, vaste, matig sterke soort. Het hout is in de kern zalmkleurig, roze, rood of roodbruin. Het kleurt na tot dieprood of bruin met een gouden gloed. Bewerkt droog Mahonie is lichtroze. Dankzij licht dat erop valt, verkleurt dit snel naar mooi roodbruin.

Mahoniehout is uniek en karakteristiek. Vorm, structuur en kleur is van geen enkel stuk hout hetzelfde. Haarscheuren, oneffenheden, noesten en windbarsten benadrukken het unieke karakter. De vlamtekening, fijne nerf en wisselende kleuren geven kozijnen een warme en robuuste uitstraling.

De kwaliteit van Mahoniehout is heel hoog én constant. Het hout levert een strak resultaat op. Zeker zodra het geschilderd is. Mahoniehout is een stabiele houtsoort, waardoor van uitzetten, krimpen of kromtrekken nauwelijks sprake is. De kans op klemmende kozijnen is dan ook minimaal.

Soorten Mahonie kozijnhout

Er zijn twee belangrijke soorten te onderscheiden: Sapeli en Sipo. Sapeli Mahonie heeft een kenmerkende streeptekening van donkere en lichte banden en heeft een cederachtige geur. Dankzij het relatief hoge gewicht is Sapeli zeer geschikt voor brandwerende binnenkozijnen. Sipo Mahonie heeft een roodbruine kleur met soms een tint violet en paarsachtige vlamtekeningen.

Sapeli Mahonie en Sipo Mahonie worden veel gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren, schuifpuien en vouwwanden en zijn geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Sipo Mahonie wordt vooral buiten toegepast.

Voordelen Mahonie kozijnen

  • Goede bewerkingsmogelijkheden
  • Glad schaafresultaat
  • Geschikt voor zowel dekkende als blanke aflakking
  • Mahoniehout heeft een duurzaam karakter
  • En een chique uitstraling
  • KOMO-productcertificaat bij Swietenia-mahonie kozijnen
  • Mahoniehout laat zich zowel met handgereedschap als machinaal goed verwerken.

In de praktijk wordt bij iedere rode houtsoort verkocht als ‘Mahoniehout’ dankzij de goede reputatie. Wij adviseren daarom altijd een lidbedrijf van de NBvT te raadplegen over de specifieke houtsoort.

Nadelen Merbau kozijnen

Mahonie hout is vergelijkbaar met Merbau. Merbau is een van de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen. De afgelopen jaren is de beschikbaarheid van Merbau sterk geslonken waardoor het een dure houtsoort is geworden.

Het is een hardhoutsoort waarvan de kleur varieert van geel tot donkerbruin. Als Merbau vochtig wordt of in aanraking komt met wateroplosbare verf, kan het hout gaan ‘bloeden’. Het veroorzaakt dan rode vlekken. Het hout moet daarom ontvet worden met een thinner. Mahonie is daarom een goed alternatief voor uw kozijnen.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan. Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving