Meranti kozijnen – Voordelen + nadelen Meranti kozijnhout

Hardhouten Meranti kozijnen

Veel hardhouten kozijnen in Nederland zijn gemaakt van de houtsoort Meranti. Meranti is de verzamelnaam van verschillende tropische houtsoorten. De kleur van Meranti is vaak rood, maar er is veel keuze aan kleuren om uit te kiezen. Meranti heeft een natuurlijke en warme uitstraling.

Wat is Meranti?

Meranti is dus de verzamelnaam van verschillende hardhouten houtsoorten. Het is afkomstig uit Zuidoost-Azië. Je kunt een Meranti kozijn herkennen aan de donkerrode tot licht roodbruine kleur.

Kwalitatief hoogwaardige Meranti hardhouten houtsoorten zijn ingedeeld in duurzaamheidsklasse 2. Hoe lager de duurzaamheidsklasse, des te langer is de levensduur. Denk hierbij aan 30 tot wel 40 jaar. Het juiste onderhoud draagt bij aan een lange levensduur van Meranti kozijnen. Er worden zowel binnenkozijnen als buitenkozijnen in Meranti uitgevoerd.

Waarom Meranti als kozijnhout?

Meranti is goed te bewerken, onderhoudsvriendelijk, kwastvrij en betrouwbaar hout. Meranti heeft vaak een roodachtige kleur. De structuur van rode Meranti is regelmatig en heeft geen uitgesproken tekening. Meranti droogt vrij snel, zonder vervorming. Verschillende Merantisoorten variëren wel in drooggedrag. Zo is er yellow- en dark red Meranti (rode en gele Meranti).

De kwaliteitseisen zijn zeer scherp. Meranti hout wordt streng gecontroleerd op afkomst van duurzaam beheerde bossen. In Nederland gebruiken we vooral Meranti uit Maleisië en Indonesië. Rode Meranti is dan ook één van de populairste houtsoorten voor houten kozijnen.

Voordelen Meranti kozijnen

 • Meranti hout is één van de populairste houtsoorten voor houten kozijnen
 • Meranti is relatief goedkoop ten opzichte van andere hardhoutsoorten
 • Meranti heeft met duurzaamheidsklasse 2 een levensduur van 30 tot wel 40 jaar
 • Gedroogd Meranti heeft een minimale ‘werking’
 • Meranti kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde
 • Meranti kozijnen zijn verkrijgbaar met het FSC®-keurmerk, dit hout is speciaal voor de bouw gekweekt en waarvoor dus geen oerbossen gekapt zijn
 • Geschikt voor toepassing als deurkozijnen en raamkozijnen, zowel binnen als buiten
 • Dankzij de duurzame eigenschappen zeer geschikt voor toepassing buiten.

Nadelen Meranti kozijnen

 • Hardhouten kozijnen zijn duurder in aanschaf dan andere soorten, echter Meranti is binnen de hardhoutsoorten relatief goedkoop
 • Dankzij nieuwe technieken wordt onderhoud tot een minimum teruggebracht. Onderhoud blijft echter noodzakelijk; één keer per 5 jaar schilderen is het advies. Dat komt een lange levensduur dan ook ten goede
 • Omdat hout een prachtig natuurproduct is, zijn onvolkomenheden als kleurverschillen, adertjes, wormgaatjes etc. soms aanwezig

Zo vertoont het hout van rode Meranti vaak zeer kleine boorgaatjes. Gele Meranti is daar minder gevoelig voor. Het hout dat in Nederland verkrijgbaar is, is echter zo bewerkt, dat verdergaande aantasting niet aan de orde is.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving