Merbau kozijnen – Voordelen + nadelen Merbau kozijnhout

Merbau kozijnen, hoogwaardige hardhouten kozijnen

Merbau is één van de bekendste hardhoutsoorten en het staat bekend om de zeer hoge duurzaamheidsklasse, perfect voor kozijnen. Dat komt door de massa, duurzaamheid en stabiliteit van deze houtsoort.

Wat is Merbau?

Merbau is afkomstig uit Zuid-Oost Afrika. Het is een zeer duurzame houtsoort en daarom zeer geschikt voor houten kozijnen. Het is een hardhoutsoort waarvan de kleur varieert van geel tot donkerbruin. Soms komen zwartachtige zones in het hout voor. Zodra het hout aan daglicht wordt blootgesteld verdwijnen de grote kleurverschillen. Merbau heeft een gelijkmatige structuur en een prachtige glans. Soms voelt het hout enigszins vettig aan.

Als Merbau toegepast is in kozijnen is er weinig onderhoud nodig en het gaan kozijnen zeer lang mee. Dat komt omdat deze houtsoort is ingedeeld in duurzaamheidsklasse I / II, dat wil zeggen ‘duurzaam tot zeer duurzaam’ en gaat dankzij zijn eigenschappen dus meer dan 25 jaar mee (klasse I) of tot 25 jaar mee (klasse II).

Voordelen Merbau kozijnen

Groot voordeel van Merbau kozijnen is dat ze nauwelijks vocht opnemen en dus niet rotten. Onderhoud is daardoor veel minder vaak aan de orde. Het kan door de duurzaamheid van de houtsoort uitstekend toegepast worden als deurkozijnen en raamkozijnen, zowel binnen als buiten. Als u kozijnen wilt op plaatsen waar weersinvloeden groot zijn dan is Merbau ook een zeer geschikte kozijnsoort. Denk dan bijvoorbeeld aan een uitstekende erker die veel met vocht in aanraking komt.

Daarnaast is Merbau is zowel met handgereedschap als machinaal goed bewerkbaar.

Nadelen Merbau kozijnen

Merbau is dus één van de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen. Echter, de afgelopen jaren is de beschikbaarheid van Merbau sterk geslonken waardoor het een dure hardhoutsoort is geworden.

Daarnaast kan Merbau als het vochtig wordt of in aanraking komt met wateroplosbare verf gaan ‘bloeden’. In de vaten van het hout zit namelijk een donkerbruine, gomachtige stof. Deze ‘gom’ is oplosbaar in water en kan dus problemen geven als het hout - onbehandeld of onvoldoende afgewerkt - wordt blootgesteld aan water. Het kan verkleuringen veroorzaken in metselwerk bijvoorbeeld. Het veroorzaakt daar dan rode vlekken. Merbau kozijnen moeten daarom behandeld worden met vernis, verf of lak bijvoorbeeld. Het is daarom nodig dat het hout ontvet wordt met een thinner.

Zijn er vlekken ontstaan, dan kunnen deze met een lauwe ammoniakoplossing worden verwijderd. Worden de vlekken blootgesteld aan zon, regen en wind, dan verdwijnen ze geleidelijk. Dit ‘bloeden’ geldt uiteraard niet voor toepassingen binnen.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving