FSC® hout als kozijnhout – Uitleg FSC® keurmerk en voordelen

FSC®-hout voor kozijnen

Koopt u houten kozijnen met een FSC®-logo, betekent het dat uw kozijn is geproduceerd volgens strenge regels. Die regels gaan onder andere over of het hout op legale wijze geplant, gekapt en verwerkt is, over natuurbescherming en de lokale bevolking. FSC® wordt erkend door BREEAM en is lid van ISEAL Alliance, de vereniging voor duurzaamheidsstandaarden wereldwijd.

Het keurmerk FSC® is erop gericht dat de natuur behouden blijft, nu en in de toekomst. Op die manier kunnen de lokale bevolking, consumenten en bedrijven blijven profiteren van wat het bos hen biedt. In een tropisch oerwoud mag bijvoorbeeld - per hectare – een beperkt aantal bomen gekapt worden en maar één keer in de dertig jaar. Zo kan het bos in de tussentijd herstellen, al dan niet geholpen door het bijplanten van bomen. Kozijnen van FSC®-hout leveren op deze manier een aantoonbaar positieve bijdrage aan bossen en lokale bevolking. Verschillende studies, zoals die van het onderzoeksinstituut CIFOR tonen dit aan.

Korte uitleg FSC® keurmerk

Het keurmerk FSC® houdt in dat het hout waarvan het kozijn gemaakt is, uit bossen komt die verantwoord beheerd worden. Dat betekent dat er rekening is gehouden met ecologische (milieu), economische en sociale aspecten. FSC® staat voor ‘Forest Stewardschip Council’ of in het Nederlands ‘Raad voor Duurzaam Bosbeheer’.

Bij certificering stelt een zogenaamde derde partij (de certificeerder) vast dat een bedrijf zich houdt aan vooraf vastgestelde regels. FSC® kent twee vormen van certificering: certificering van bosbeheer en certificering van de Chain of Custody (CoC). Deze laatste vorm is van toepassing op houten kozijnen.

Chain of Custody houten kozijnen

Bedrijven die hout uit duurzaam beheerde bossen leveren, kunnen zich daarvoor certificeren. Deze certificering heet ‘Chain of Custody’. Met deze certificering kunnen bedrijven aantonen, dat het hout dat zij gebruiken om kozijnen te maken, uit duurzaam beheerd bos komt. De gehele keten van bos tot en met producten kan dit aantonen. In Nederland wordt het grootste deel van het hout geïmporteerd door aangesloten leden van de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en voorzien van een zogenaamd Chain of Custody certificaat voor duurzaam bosbeheer. Daarbij zijn ook de keurmerken FSC® en PEFC® meegenomen en het aandeel MTCC dat door Keurhout als duurzaam is bestempeld.

Gecertificeerde bedrijven in de timmerindustrie, zoals lidbedrijven van de NBvT, bieden op deze manier de kwaliteit die zij belangrijk vinden en het geeft zekerheid voor u als consument als u het milieu zo veel mogelijk wil sparen.

Levencyclusanalyses

In een levenscyclusanalyse (LCA) - volledig gericht op de toepassing van hout van duurzaam bosbeheer - wordt gekeken hoe een product scoort als het gaat om belasting van het milieu. Hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen scoort het beste en staat bovenaan alle lijsten van alle bouwmaterialen.

Hoe wordt het FSC® keurmerk gecontroleerd en gehandhaafd?

Alleen FSC®-gecertificeerde bedrijven kunnen FSC®-houten kozijnen verkopen. U ziet dat het FSC® houten kozijnen betreft, door de FSC®-claim op uw factuur en het FSC®-label op uw kozijn. Een gecertificeerd bedrijf ontvangt unieke nummers. Het ene nummer staat op offertes, pakbonnen en facturen en het andere nummer op de houten kozijnen zelf. Alle FSC®-gecertificeerde bedrijven zijn met één van de nummers terug te vinden in de internationale FSC® database.

Vragen om het FSC® keurmerk

Onderling hebben fabrikanten van houten kozijnen die lid zijn van de NBvT afgesproken dat zij allemaal ‘Chain of Custody’ gecertificeerd hout kunnen leveren. Als consument weet u dus dat als u houten bouwproducten afneemt van een timmerfabrikant die lid is van de NBvT, u om hout uit duurzaam beheerde bossen kunt vragen.

De NBvT had (samen met de VVNH) het doel om in 2015 50% van het hardhout, 85% van het plaatmateriaal en 100% van het naaldhout dat wordt geïmporteerd en verwerkt in houten bouwmaterialen, aantoonbaar afkomstig te laten zijn uit bossen die op verantwoorde wijze zijn beheerd. Uit rapportages van ‘Bewust met Hout’ blijkt dat deze resultaten voor naaldhout op enkele procenten na gehaald zijn en andere doelen meer dan behaald.

Is FSC® kozijnhout duurder in aanschaf?

Als u FSC® houten kozijnen koopt, helpt u bij de bescherming van bossen en een gezonde leefomgeving voor mensen en dieren wereldwijd. U geeft het bos economische waarde, waardoor u er mede voor zorgt dat het bos behouden blijft en niet moet wijken voor bijvoorbeeld mijnbouw, palmolieplantages of sojaplantages.

Voor tropische houtsoorten geldt dat - vooral voor onverwerkt hout – er een prijsverschil kan zijn tussen FSC® hout en niet gelabeld hout. Dit kan komen door investeringen in verantwoord bosbeheer of doordat het aanbod van 'te goedkoop' hout uit onverantwoord of illegaal bosbeheer nog vrij groot is, waardoor een prijsverschil merkbaar is. Voor afgewerkte producten, zoals houten kozijnen dus, weegt de prijs van eenzelfde product met of zonder FSC®-label minder zwaar door.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat naar uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving