Vuren kozijn – Voordelen en nadelen van Vurenhouten kozijnen

Vuren kozijn kopen, is dat verstandig?

Vurenhout is afkomstig van de fijnspar. Door de eenvoudige bewerking en goede verkrijgbaar is Vuren een relatief goedkope houtsoort. Het heeft duurzaamheidsklasse 4 of 5 en gaat in onbewerkte vorm dus niet lang mee. Dankzij thermische modificatie krijgt het echter duurzaamheidsklasse 1 of 2 toegekend waardoor het niet onderdoet voor hardhouten soorten en dus zeer geschikt is voor binnen- en buitenkozijnen.

Vooroordelen Vurenhout

Er heersen hardnekkige vooroordelen over Vurenhout. Onbewerkt Vurenhout is niet geschikt voor kozijnen, dankzij de korte levensduur en kans op houtrot. Echter, dankzij het thermisch modificeren van Vurenhout valt deze kozijnsoort onder duurzaamheidsklasse 1 of 2. De eigenschappen na de modificatie zijn gelijk aan de eigenschappen van tropisch hardhout. Bij goed onderhoud is de levensduur van Vurenhouten kozijnen daarom dan ook vergelijkbaar met hardhout.

Wat is Vurenhout?

Met Vurenhout bedoelen we naaldhout. Het is een zeer populaire houtsoort doordat deze soort eenvoudig te bewerken is, goed verkrijgbaar en mede daardoor een relatief goedkope houtsoort is. In Nederland is het in het algemeen de meest gebruikte houtsoort. Vurenhout wordt vooral uit Zweden en Finland gehaald. Vuren is witgeel tot bleekbruin van kleur en kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Het komt van de fijnspar. Je herkent Vurenhout vaak ook aan de witte kleur met zachte grove vlamtekeningen. Na langdurige blootstelling aan licht wordt Vurenhout geelbruin, daarom wordt deze houtsoort snel afgewerkt.

Hout van deze spar valt in onbewerkte vorm in duurzaamheidsklasse 4 of 5. Vurenhout heeft in onbewerkte vorm namelijk een korte levensduur en rot sneller dan bijvoorbeeld harthoutsoorten omdat het slecht tegen vocht kan. Hierdoor heeft het een relatief slechte naam, die eigenlijk niet gegrond is. Vuren is namelijk een houtsoort die relatief eenvoudig te verven, beitsen, af te lakken of te impregneren is. Dit vergroot de duurzaamheid enorm. Zelfs bij toepassing onder water blijft het dan lang goed.

Vurenhout wordt voor toepassing als kozijnen door middel van thermische modificatie zodanig bewerkt, dat het zelfs duurzaamheidsklasse 1 of 2 krijgt en dus een lange levensduur heeft. Hierdoor is het prima te gebruiken voor de toepassing van binnen- en buitenkozijnen. Ook het schilderen van Vurenhout draagt bij aan de verlenging van de levensduur omdat vocht dan geen kans krijgt.

Voordelen Vuren kozijnen

  • Vuren is eenvoudig te bewerken
  • Vuren is een relatief goedkope houtsoort
  • Vurenhout is beschikbaar met FSC®-certificering, u bent dan verzekerd van hout afkomstig uit verantwoord beheerd bos
  • Vurenhout is in de geoptimaliseerde vorm geschikt voor alle soorten kozijnen, zowel binnen als buiten
  • Doordat fijnsparren snel gekweekt worden, is de keuze voor Vurenhout milieuvriendelijker dan de keuze voor tropisch hardhout
  • Goed afgewerkt en bij goed onderhoud gaan Vurenhoutenkozijnen zeer lang mee

Houten kozijnen hebben een authentieke uitstraling, zijn eenvoudig te schilderen en isoleren goed.

Nadelen Vuren kozijnen

  • Vuren kozijnen vergen dankzij de zachthoutsoort meer onderhoud dan kozijnen van hardhoutsoorten
  • Vuren houten kozijnen moeten dus goed onderhouden worden om te voorkomen dat het hout aangetast wordt, echter zijn ze bij goed onderhoud net zo duurzaam als hardhouten kozijnen
  • Om Vurenhout toe te passen voor buitenkozijnen moet het hout verduurzaamd (thermisch gemodificeerd) zijn (duurzaamheidsklasse 1 of 2 hebben).

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan. Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving