Voordelen houten kozijnen – Kwaliteit + duurzaamheid

Voordelen houten kozijnen

Er zijn veel voordelen waarvan u profiteert als u houten kozijnen toepast in uw woning of bouwwerk. Zo heeft u veel ontwerpvrijheid, passen houten kozijnen in elke bouwmethode en zijn ze op maat te maken voor uw favoriete woningstijl en in iedere gewenste kleur. Denk daarnaast aan duurzaamheid, levensduur, brand-, geluid-  en inbraakwerendheid en gunstige effecten op ons milieu.

De voordelen van kozijnen van hout op een rij

 1. Lange levensduur
  Houten kozijnen gaan net zo lang (en langer) mee als uw woning. Wist u dat het oudste nog steeds gebruikten houten kozijn in Nederland (Maastricht) stamt uit 1473! Na fabricage in de fabriek hebben houten kozijnen een hoge beginkwaliteit. Met het juiste onderhoud, vergelijk het met het onderhoud van uw auto, kunt u langdurig en zorgeloos genieten van optimaal functionerende houten kozijnen.
 2. Duurzaamheid
  Bent u begaan met toekomstige generaties? Met houten kozijnen kiest u voor duurzaamheid en de lange termijn. Houten kozijnen groeien met u mee. Denk aan hang- en sluitwerk, comfort, energiebesparende maatregelen en isolatie. Allemaal aspecten die helpen aan de duurzaamheid van houten kozijnen. Er zijn tal van slimme concepten, garanties en onderhoudsvrije kozijnsystemen.
 3. Vastlegging CO2
  Houten kozijnen afkomstig uit verantwoord bosbeheer dragen bij aan het tegengaan van de klimaatopwarming. Dankzij fotosynthese vangen bomen CO2 op en houden dat in elke gebruikersfase vast. Bij verbranding komt de CO2 weer vrij. Door te kiezen voor kozijnen van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout, draagt bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.
 4. Brandwerendheid en veiligheid
  Een standaard houten kozijn voldoet ruimschoots aan de eisen voor brandwerendheid en veiligheid. Zo heeft een standaard houten kozijn een brandwerendheid van binnen naar buiten van 30 minuten en van buiten naar binnen tot wel 60 minuten. Dat komt mede door het lage warmtegeleidende vermogen van hout en de verkoling van het oppervlak vertraagt brand.
 5. Prijs-kwaliteit verhouding
  Wie verder durft te kijken dan de aanschafwaarde, begrijpt de goede prijs-kwaliteitverhouding van houten kozijnen. Kozijnen van materialen als kunststof en aluminium moeten volledig vervangen worden na verloop van tijd, bijvoorbeeld door verwering. Houten kozijnen kunnen eenvoudig gerepareerd en geschilderd worden. Naast deze flexibiliteit kunt u voor de lange termijn met de levensduur, duurzaamheid en energiebesparende eigenschappen van het houten kozijn rekenen in uw kostenoverweging.
 6. Grote ontwerpvrijheid
  Recht of rond, getoogd of gebogen, een houten kozijn kan in elke gewenste vorm worden gemaakt. Als een architect het kan tekenen kan een timmerfabrikant het maken. Van toiletraampje tot gevelsluitende elementen, houten kozijnen hebben bieden een grote ontwerpvrijheid. Of het nou traditionele bouw, prefab of houtskeletbouw betreft.
 7. Kleurvrijheid
  De kleurvrijheid van houten kozijnen is grenzeloos. De kleur die u wilt, aan te passen aan een andere smaak en met een slimme kleurkeuze is spelen met de onderhoudsvrije periode zelfs mogelijk. Zo behoudt een houten kozijn de waarde bij onderhoud en draagt het daarnaast bij aan de waardeverhoging van een woning of bouwwerk.
 8. Aanpasbaar aan woningstijl
  De sfeer van houten ramen en deurkozijnen is altijd aan te passen aan actuele trends en smaken. Van modern tot landelijk of klassiek. Vaak kan bij een nieuwe voordeur het bestaande kozijn behouden worden. Later een dakkapel of aanbouw? Dan kan het nog steeds in precies dezelfde stijl.
 9. Inbraakwerend, veilig en makkelijk te repareren
  Het houten kozijn is standaard inbraakwerend. Sporen van braak, vandalisme en mechanische beschadiging zijn daarnaast bij houten kozijnen vaak onzichtbaar weg te werken, zonder noodzakelijke complete vervanging. Ze bieden daardoor veiligheid.
 10. Energiebesparend
  Hout heeft ten opzichte van andere materialen uitstekende isolerende eigenschappen. Wilt u energie besparen, neem dan houten kozijnen in overweging.
 11. Kou- tocht en geluidwerend
  U wilt een aangenaam binnenklimaat, maar geen hoge stookkosten. U wilt ventilatie, maar geen tocht. U wilt geen buitenlawaai en lekkages, maar wel veel licht. Energiezuinig, luchtdicht, wind- en waterdichtheid. Houten kozijnen voldoen aan al deze wensen.
 12. Uitstraling en authenticiteit
  Hout leeft. Het heeft een krachtige menselijke, natuurlijke dimensie. Je voelt iets bij hout. Geen ander materiaal wordt zo geaaid als hout. In pure vorm spreekt het, als bouwmateriaal draagt het bij aan een hoogwaardige uitstraling en de authenticiteit die u uit wilt stralen.

Voordelen houten deurkozijnen

Naast bovengenoemde voordelen, geldt voor houten deurkozijnen dat ze een aanzienlijk verschil kunnen maken in het interieur van een woning. Er kan gekozen worden voor een warme uitstraling, een klassieke uitstraling en zelfs een strakke, moderne uitstraling is goed mogelijk met houten deurkozijnen. Het deurkozijn maakt de deur-kozijncombinatie compleet en bepaalt mede de totale uitstraling in de woning.

Lees meer over houten deurkozijnen

Voordelen raamkozijnen van hout

Naast de eerdergenoemde voordelen, geldt voor raamkozijnen van hout dat ze mede het exterieur van een woning bepalen. Duurzaamheid, veiligheid, isolatie, ventilatie, houten raamkozijnen spelen bij allemaal een even belangrijke rol. Kiest u voor hardhout of zachthout, welke kwaliteit wilt u met uw gebouw of woning uitstralen? Voor elk type huis zijn er geschikte toepassingen.

Lees meer over houten raamkozijnen

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat naar uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving