Houten kozijnen repareren – Wat zijn de mogelijkheden?

Houten kozijnen repareren

Voorkomen is beter dan repareren uiteraard. Goed schilderwerk en regelmatig onderhoud voorkomt meestal dat het hout van kozijnen aangetast wordt. Maar wat als dat te laat is en het hout al aangetast is? Of bij een poging tot inbraak het houten kozijn beschadigd is geraakt? Dan is reparatie goed mogelijk. Bij andere materialen als kunststof en aluminium is dit vaak niet het geval, maar hout is goed te bewerken. Reparatie is daarnaast veel goedkoper dan houten kozijnen volledig vervangen. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.

Wanneer is reparatie van een houten kozijn nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin beschadigingen aan houten kozijnen kunnen ontstaan. De oorzaak kan aantasting van het hout zijn door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden of een niet ideale plaats of constructie van het houten kozijn. Ook vandalisme, inbraakschade, brand en andere calamiteiten kunnen de oorzaak van aantasting of beschadiging zijn.

De meeste schade aan houten kozijnen ontstaat door achterstallig onderhoud. Door zelf houten kozijnen zeker één keer, liefst twee keer, per jaar te reinigen en controleren, wordt de kans op aantasting kleiner. Beschadigingen vallen daardoor tijdig op waardoor grotere schade te voorkomen is. Controleer altijd de onderste delen van het kozijn extra goed. Deze worden het zwaarst belast en het eerst aangetast door weersomstandigheden.

Gelukkig zijn sporen van aantasting, vandalisme, inbraak of mechanische beschadiging bij houten kozijnen vaak onzichtbaar weg te werken. Bij bijvoorbeeld braakschade van kunststof- of aluminiumkozijnen maken onherstelbare beschadigingen totale vervanging vaak nodig. Een positieve eigenschap van hout is dat het in de handen van een bekwame timmerman heel goed en makkelijk te bewerken en repareren is.

Hoe kunt u een houten kozijn repareren?

Tijdens reparatie wordt het aangetaste hout deskundig verwijderd en vervangen door epoxyhars. Bijvoorbeeld onder in de hoek van de onderdorpel en de kozijnstijl. Epoxyhars is een taaie, harde chemische hars. Het hecht erg goed en heeft een grote weerstand tegen water en chemicaliën. Epoxy ontstaat na een chemische reactie tussen de componenten hars en harder. Epoxyhars heeft vervolgens dezelfde eigenschappen als het omringende hout. Na het schilderen is de reparatie niet meer zichtbaar.

Delen van houten kozijnen herstellen

In sommige gevallen is de aantasting of schade zo groot dat een deel van het kozijn compleet vervangen moet worden door nieuwe houtdelen, bijvoorbeeld de onderdorpel of een kozijnstijl of beide. Dit is iets bewerkelijker en vakwerk dat gespecialiseerde bedrijven uitvoeren. Ook het vervangen van delen van het houten kozijn is na schilderen niet meer te zien.

Totale vervanging van het houten kozijn

Als een houten kozijn zeer ernstig aangetast, beschadigd of vernield is, ligt de keuze van totale vervanging voor de hand. Dat is het geval als het kozijn niet meer functioneert volgens de originele prestatie-eisen. Ook als het kozijn niet meer past bij de eisen van vandaag de dag als het gaat over gebruik of comfort is totale vervanging een logische keuze.

Het komt ook voor dat de regelgeving verandert en daardoor scherpere regels gelden, bijvoorbeeld in binnensteden, waarbij de gevel teruggebracht moet worden in de originele staat. Bij renovatie worden kunststofkozijnen dan volledig vervangen door houten kozijnen. Uiteraard is het daarbij een groot voordeel dat houten kozijnen dusdanig te bewerken zijn dat oorspronkelijke kenmerken eenvoudig teruggebracht kunnen worden. Uiteraard is hier vakmanschap voor nodig.

De verschillen met kunststof en aluminium kozijnen

Uiteraard bepaalt het gebruikte materiaal van het kozijn en de staat ervan of reparatie, herstel of vervanging de beste keuze is. Dat is ook bepalend voor de kosten. Daarnaast hebben ook afmeting en uitvoering invloed op de kosten. Als het gaat over de materiaalsoort, dan is hout het enige materiaal dat eenvoudig door een deskundige te bewerken en herstellen is. Dit geldt niet voor kunststof en aluminium. Volledige vervanging is dan al snel de enige, meest kostbare optie. Houten kozijnen zijn in aanschaf duurder dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen, maar goed onderhouden houten kozijnen gaan ook vele malen langer mee dan kozijnen van andere materiaalsoorten.

Ongeacht het materiaal, voorkomen is altijd beter dan moeten repareren. Echter reparatie is uiteraard weer goedkoper dan vervangen. Zelf repareren is in sommige gevallen mogelijk, maar daarvoor is de correcte kennis, ervaring en het juiste gereedschap nodig. Wij adviseren voor reparatie, herstellen of vervangen van houten kozijnen een deskundige in te schakelen. Wacht hoe dan ook niet te lang met actie ondernemen, beschadigde kozijnen zijn namelijk minder sterk, isoleren minder goed en boeten in op veiligheid.

Repareren van hardhout kozijnen en zachthout kozijnen

Dankzij de eigenschappen van hardhout, zoals sterkte, compactheid en een hoge dichtheid, zijn hardhouten kozijnen lastiger om te bewerken dan zachthouten kozijnen. Wij raden dan ook aan altijd een deskundige een oordeel te laten vellen over de beste reparatieaanpak.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving