Kosten hardhouten kozijnen – Vergelijking houtsoorten

Wat kosten hardhouten kozijnen?

Hardhouten kozijnen verschillen qua prijs van zachthouten kozijnen. Ook onderling verschillen de diverse houtsoorten in kosten. We gaan hier een vergelijking maken tussen de verschillende soorten hardhout en zachthout.

Prijsvergelijking hardhouten en zachthouten kozijnen

Als u overweegt om houten kozijnen te kopen, wilt u uiteraard weten wat de prijzen hiervan zijn. Er is een groot verschil tussen zachthouten en hardhouten kozijnprijzen. Afhankelijk van de toepassing (binnen of buiten bijvoorbeeld) kiest u de geschikte houtsoort. Het is daarnaast verstandig om verder te kijken dan alleen de aanschafkosten van uw houten kozijnen. Juist ook de levensduur is een belangrijke factor als het gaat over kosten op de langere termijn.

Binnenshuis volstaan zachthouten kozijnen meestal. Zachthouten kozijnen gaan zo’n 25 jaar mee en zijn goedkoper in aanschaf dan hardhouten kozijnen. Het zachthout (naaldhout) kan echter minder goed tegen vocht. Op sommige plekken zijn daarom ook binnen hardere houtsoorten beter, denk aan drempels bijvoorbeeld.

Voor buitenkozijnen is vochtbestendig hout beter. Het meest vochtbestendig is tropisch hardhout en ook Europese hardhoutsoorten als Eiken en Kastanje zijn goed bestand tegen vocht. Hardhouten kozijnen zijn geschikt voor alle weersomstandigheden omdat ze erg sterk zijn. Tropisch hardhout is het duurst in aanschaf, maar kozijnen van tropisch hardhout gaan bij het juiste onderhoud dan ook zeker 40 tot 75 jaar mee.

Houdt bij de aanschafprijs van hardhouten kozijnen (loofhout) rekening met een meerprijs van € 10,- tot € 50,- per kozijn, ten opzichte van zachthouten kozijnen (naaldhout).

Prijsvergelijking hardhout

Hardhouten kozijnen gaan lang mee, 40 tot zelfs 75 jaar. Verschillende soorten hardhouten kozijnen kennen verschillende aanschafprijzen. Misschien nog wel belangrijker zijn in dit geval dus de kosten voor behoud van de lange levensduur (onderhoudskosten). Een langere levensduur van een duurdere hardhoutsoort met een goede duurzaamheidsklasse betaalt zich terug op termijn. Houd bij de aanschaf van hardhouten kozijnen dus zeker rekening met de totale kosten op termijn, ofwel de Total Cost of Ownership.

Er zijn diverse soorten hardhout die geschikt zijn voor houten deurkozijnen en raamkozijnen. Een van de duurste hardhoutsoorten is Afzelia, een erg harde en de meest stabiele houtsoort. Merbau is één van de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen en vindt u ook aan de bovenkant qua prijsniveau. Net als Afzelia heeft het een zeer lange levensduur bij juist onderhoud. Ook Mahonie en Eiken zijn hardhoutsoorten die hiermee vergelijkbaar zijn. Meranti wordt vaak toegepast voor houten kozijnen, maar dient wel vaker geschilderd te worden, waardoor onderhoudskosten hoger uitvallen. Over het algemeen komt de aanschafprijs van Meranti in de buurt van de aanschafprijs van Merbau.  Onderling verschillen de hardhoutsoorten dus in aanschafprijs en onderhoudskosten. Denk daarbij in het algemeen aan verschillen tussen de 10 en 50 euro per hardhouten kozijnsoort.

Neem voor exacte prijzen van uw hardhouten kozijnen in uw specifieke toepassing contact op met een lidbedrijf van de NBvT.

Vergelijking hardhouten kozijnen en kozijnen van zachthout

Van de zachthoutsoorten die toegepast worden in kozijnen, is Robinia één van de sterkste omdat het nauwelijks vocht opneemt. Het is iets duurder in aanschaf dan Meranti. Vuren is een houtsoort die vaak goedkoper is dan anderen in aanschaf, maar die meer onderhoudskosten met zich meebrengt. Ditzelfde geldt ook voor Grenen, dat vaker geschilderd moet worden om de levensduur van uw kozijnen te verlengen.

Speciale aandacht verdient Accoya. Dit is een geacetyleerde houtsoort. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout gebruikt dat groeit in duurzaam beheerde bossen. Door de positieve eigenschappen doet het niet onder voor het beste tropische hardhout. Het gooit namelijk hoge ogen als het gaat om stabiliteit, uitstraling en duurzaamheid. Accoya is daardoor een geschikt alternatief voor houten kozijnen. Het valt in het hogere segment qua aanschafkosten.

Neem voor exacte prijzen van uw zachthouten of gemodificeerde kozijnen in uw specifieke toepassing contact op met een lidbedrijf van de NBvT.

Verkooppunten houten kozijnen

Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.

Zoek een NBvT verkooppunt in uw omgeving