{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • voordelen
  • BIM
  • 3D-model

BIM: wat is het en wat zijn de voordelen?

De populariteit van BIM in de bouw neemt snel toe. Vooral bij grote nieuwbouwprojecten werkt men met BIM. Maar wat houdt deze methode in? En waarom wordt het zoveel gebruikt? In dit blog beantwoorden we 5 vragen over het gebruik en de voordelen van BIM in de bouw.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Houkesloot Toelevering.

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Modelling, in het Nederlands ook wel bekend als Bouw Informatie Modellering. BIM is een methode waarbij alle partijen binnen een bouwproces werken met hetzelfde 3D-model van een gebouw. Hierdoor ontstaat een digitaal model van de constructie waarin informatie over alle objecten aan elkaar gekoppeld is. Met BIM werkt iedereen met dezelfde informatie en zie je direct de input van andere partijen in het ontwerp van een gebouw.

Waar wordt BIM vooral gebruikt?

Alle soorten nieuwbouw lenen zich voor BIM. Momenteel wordt de methode vooral toegepast bij grotere projecten. Denk aan de bouw van ziekenhuizen, scholen, utiliteitsbouw en woningbouw. Zeker wanneer alle partijen die meewerken aan de bouw – van installateur tot timmerfabriek en van architect tot aannemer – heeft een bouwproject er baat bij om te werken met BIM.

Hoe zet je BIM in in de timmerfabriek?

Een BIM-model bevat informatie over alle onderdelen van een gebouw. Ook over de kozijnen. Als de bouwkundig tekenaar zijn 3D model in BIM aanlevert bij de timmerfabriek, kan de werkvoorbereider hier details van de kozijnen aan toevoegen. Deze gegevens gaan vervolgens twee kanten op: naar de machine die het kozijn maakt, en terug in het algemene BIM-model van de constructie. Op die manier blijven alle partijen beschikken over de juiste informatie.

Wat zijn de voordelen van BIM?

Een belangrijk voordeel van BIM is dat het inzicht geeft in het complete bouwproces. Werkvoorbereiders kunnen sneller werken omdat alle informatie beschikbaar is. Dit zorgt meteen voor een verbetering van het productieproces. Daarnaast vermindert werken met BIM faalkosten. Het 3D-model biedt de mogelijkheid om virtueel rond te lopen in een constructie, waardoor eventuele fouten vooraf aan het licht komen.

Hoe is BIM nog meer te gebruiken?

Momenteel wordt BIM in de timmerindustrie vooral gebruikt voor het produceren van nieuwe kozijnen en houtskeletbouwelementen. Het model heeft echter ook potentie in vastgoedbeheer. In een BIM-model staat namelijk alle informatie over een kozijn beschreven: houtsoort, afmetingen, detaillering, kleur van het schilderwerk en meer. Heeft een kozijn onderhoud nodig of is er iets beschadigd, dan is het eenvoudig om de gegevens voor reparatie uit het BIM-model te halen. Ook informatie zoals de totale oppervlakte aan glas voor de glazenwasser of schilderwerk voor de schilder, is eenvoudig uit BIM te halen.

De toekomst van BIM in kozijnenfabrieken

Momenteel is BIM al bij veel grote projecten de norm. Hoe meer bouwpartijen in hetzelfde project werken met BIM, hoe beter dit in de praktijk werkt. Ook voor de bouw van één woning biedt BIM voordelen. Denk aan meer inzicht in het eindresultaat dankzij het 3D-model en virtuele controles om faalkosten te voorkomen.

Meer weten over BIM? Binnenkort vertelt Geert Hoekstra over de toepassing van BIM in bij Houkesloot Toelevering. Blijf ondertussen op de hoogte van al het nieuws over houten kozijnen via deze website en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn