Grenenhout is afkomstig van naaldbomen en qua uiterlijk herkenbaar aan de kenmerkende geelachtige ‘vlammenstructuur’. Grenen is een verzamelnaam voor diverse naaldhoutsoorten, bijvoorbeeld de boomsoort Pinus. Waar gesproken wordt over bijvoorbeeld Redwood, Pijnboom of Grove Den, betreft het Grenen houtsoorten. Grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 of 4. Dat betekent ‘gemiddeld duurzaam tot beperkt duurzaam’.
Grenenhout is dus afkomstig uit naaldbossen. Naaldhout noemt men ook weleens zachthout, omdat het behoorlijk zachter is dan bijvoorbeeld loofhout. Het groeiklimaat en de boomsoort zijn bepalend voor de hardheid van het hout. Grenen wordt na Vurenhout het meest gebruikt in Nederland.
Grenenhout is te herkennen aan de lichte kleur. Het betreft een gemakkelijk te bewerken houtsoort. Grenenhout is veelal afkomstig uit Europa en Noord-Azië. Het advies is Grenen kozijnen te voorzien van een voorlaklaag en aflaklaag. Dit komt omdat Grenenhouten kozijnen ‘vet’ zijn, zoals ze dat in de houtwereld zeggen. Er moet dus eerst gezorgd worden voor een goede hechting. Omdat Grenenhout gevoelig is voor temperatuurverschillen, kan het beste een elastische verf toegepast worden om schadelijke gevolgen van de werking van het Grenenhout te voorkomen.
Grenen kozijnen zijn:
Het Grenen van nu is van mindere kwaliteit dan vroeger. Dat behoeft eerst wat achtergrondinformatie. Grenen groeide vroeger langzaam en in dichte bossen. De jaarringen in het hout waren daardoor heel compact en vast van structuur. De productiebossen van vandaag de dag hebben veel meer een open structuur, waardoor de bomen sneller groeien, met grove jaarringen als gevolg. Het Grenenhout dat nu verkrijgbaar is, is dus een zogenaamde ‘snelgroeier’. Doordat de nadruk nu op snelheid ligt, heeft dit dus invloed op het rijpingsproces van het hout.
Ook worden de bomen na de kap niet meer ‘gewaterd’, wat vroeger wel gebeurde. Wateren van hout betekent vers gekapte, niet gezaagde boomstammen lange tijd (soms tot 3 jaar) in het water leggen. Het doel hiervan is de verwerkbaarheid en de duurzaamheid van het hout verbeteren en het ‘werken’ (krimpen en zwellen) van hout na droging te verminderen.
Het tegenwoordig gekapte Grenen is daarom niet meer te vergelijken met het vroegere duurzame grenen. Het kortere rijpingsproces en het niet wateren van het Grenenhout heeft dus een minder compacte structuur en lichter gewicht tot gevolg.
Onbehandeld grenen is daardoor minder geschikt voor de toepassing als houten buitenkozijn. Voor toepassing binnenshuis -denk aan deurkozijnen-, is het wel geschikt. Grote voordeel bij toepassing in het interieur is dat Grenenhout eenvoudig te bewerken is, denk aan schroeven of zagen bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen bijna alle verfsoorten gebruik worden om Grenen (over) te schilderen. Denk aan lak en verf op basis van water en terpentine. Dit laatste geeft een langere bescherming.
Het huidig verkrijgbare Grenen is alleen buiten toepasbaar nadat het hout bewerkt wordt.
Grenen kozijnen moeten geschilderd worden om de levensduur te verlengen. Het advies is om naast de jaarlijkse controle Grenen kozijnen eens in de vijf tot 10 jaar over te schilderen.
Houdt u bij Grenenhouten kozijnen dus rekening met het volgende:
Houd rekening met een kortere levensduur van Grenenhouten kozijnen
Wanneer u overweegt om houten kozijnen aan te schaffen bent u van harte welkom bij de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie. Zij maken uw houten kozijnen precies op maat van uw wensen en zorgen voor een vakkundige montage in uw woning of bedrijf. Zij gaan graag het gesprek met u aan.