{{ showmenu }}

Houten deurkozijn, voordelen en tips

Bij binnendeuren en buitendeuren horen uiteraard ook deurkozijnen. Voor welke materiaalkeuze gaat u? De keuze valt vaak op hout als mensen op zoek zijn naar een duurzaam, warm, eerlijk en kwalitatief hoogwaardig natuurproduct. Overweegt u ook houten deurkozijnen? Dan hebben we een paar tips voor u.

Waarom voor een houten deurkozijn kiezen?

Bij de keuze voor buitendeuren en houten deurkozijnen is het niet alleen belangrijk om naar de uitstraling te kijken, maar ook naar de veiligheid van uw woning. Met hout is iedere gewenste uitstraling mogelijk omdat het een goed te bewerken natuurproduct is. Daarnaast biedt hout een goede isolatie en is er veel mogelijk op het gebied van brand-, kou-, tocht-, geluid- en inbraakwerendheid.

Uiteraard betekent de keuze voor een houten buitendeur met deurkozijn wel dat onderhoud goed uitgevoerd moet worden om onder alle weersomstandigheden een lange levensduur te garanderen. Maar wel een slimme en veilige keuze. Mocht er onverhoopt namelijk schade ontstaan, bijvoorbeeld door een poging tot inbraak, dan is een houten deur met houten kozijn makkelijk te repareren.

Bij deze keuze voor een binnendeur met deurkozijn speelt uitstraling vaak de grootste rol. Er is geen materiaal dat net als hout zoveel warmte, sfeer en persoonlijke smaak toe kan voegen aan een interieur. Ze zijn in iedere kleur te krijgen en aanpasbaar aan de gewenste woningstijl. Houten deuren en deurkozijnen zijn daarnaast duurzaam en hebben een lange levensduur.

Een standaard houten deur- met deurkozijn heeft een brandwerendheid van binnen naar buiten van 30 minuten en van buiten naar binnen tot wel 60 minuten. Er bestaat een grote keuze in uitvoeringen. Denk daarbij niet alleen aan de houtsoort, het ontwerp en de uitstraling, maar ook aan deurkozijnen uitgevoerd met of zonder zijlicht of bovenlicht.

Waarom houten deurkozijnen?

  • Houten deurkozijnen leggen CO₂ vast
  • Houten deurkozijnen zijn aanpasbaar aan uw woningstijl
  • Houten deurkozijnen passen in elke bouwmethode
  • Houten deurkozijnen hebben enorme ontwerpvrijheid
  • Houten deurkozijnen besparen energie
  • Houten deurkozijnen zijn recyclebaar

Keuze houtsoorten deurkozijnen

Uiteraard zijn er veel verschillende houtsoorten die toegepast worden in deurkozijnen. Vooral duurzame houtsoorten worden veel toegepast voor deurkozijnen. Er kan daarbij gekozen worden voor hardhout; het hout van loofbomen, of voor zachthout; het hout van naaldbomen.

Bij hardhouten deurkozijnen valt de keuze vaak op Merbau, Meranti, Mahonie of bijvoorbeeld Eiken. Bij zachthouten kozijnen is er keuze uit soorten als Vuren, Grenen of bijvoorbeeld Lariks.

Tips bij de aankoop van houten deurkozijnen

We hebben een aantal tips bij de aankoop van houten deurkozijnen op een rijtje gezet:

  • Laat de keuze voor een houten deurkozijn niet alleen afhangen van de aanschafprijs. Houtsoorten verschillen onderling sterk, waardoor het ene deurkozijn langer meegaat dan het andere onder bepaalde omstandigheden. Houd dus ook rekening met de levensduur tijdens de overweging welk houten deurkozijn u kiest.
  • De mate van onderhoud is belangrijk in uw overweging. De ene houtsoort vraagt meer onderhoud dan de andere. Ook is de situatie waarin het deurkozijn geplaatst wordt zeer bepalend voor het onderhoud. Niet alleen of het deurkozijn buiten of binnen functioneert, maar ook of het buiten onder een afdak staat en hoe de gehele constructie is opgebouwd en onderhevig is aan weersinvloeden.
  • Kijk ook goed naar de isolatiewaarde van het deurkozijn. Goed isolerende deurkozijnen zorgen voor een enorm positief verschil op uw energierekening. Hout scoort erg goed als het gaat over isolatie, maar hoe goed verschilt per houtsoort, toepassing en weersinvloed. Neem uw bouwwensen dus mee in uw aankoopoverweging voor houten deurkozijnen.

Uitvoeringen deurkozijnen

U kunt vaak kiezen uit een uitgebreid assortiment deurkozijnuitvoeringen. Denk aan deurkozijnen voor stompe of opdek deuren, enkeldeurs- of dubbeldeurs, met zijlicht of bovenlicht bijvoorbeeld.

Gaat u voor standaardmaten of maatwerk? Daarnaast kunnen materiaaldikte, brand-, geluid- en inbraakwerende toepassingen gekozen worden.