{{ showmenu }}

Houten of aluminium kozijnen?

U wilt dat kozijnen perfect passen bij het karakter van de woning. U hebt daarbij keuze uit verschillende materiaalsoorten met ieder eigen voors en tegens. We vergelijken hier houten kozijnen met aluminium kozijnen op basis van verschillende aspecten. Denk aan aanschafprijs, kwaliteit en levensduur. Maar ook onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten komen aan bod in deze vergelijking.

Vergelijking op aanschafprijs

De grondstof hout is goedkoper dan aluminium. Dat betekent dat de aanschafprijs van houten kozijnen ook lager is dan de aanschafprijs van aluminium kozijnen. Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst in aanschaf, gevolgd door houten kozijnen met een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Aluminium is de duurste oplossing als het gaat om kozijnen.

Ter indicatie kunt u aanhouden dat de prijzen van kunststofkozijnen ongeveer 15% lager zijn dan de prijzen van houten kozijnen. Aluminium kozijnen zijn weer ongeveer 20% duurder dan houten kozijnen.

Uiteraard verschillen aanschafprijzen binnen dezelfde materiaalsoort onderling ook nog. Neem bijvoorbeeld het verschil in aanschaf tussen hardhouten en zachthouten kozijnen. De hardhouten zijn vaak duurder in aanschaf dan zachthouten kozijnen, echter maken dat in levensduur ruimschoots goed. Vergelijk dus de materiaalsoorten op alle aspecten, niet alleen op aanschafprijs.

Vergelijking op kwaliteit en levensduur

Wanneer we houten en aluminium kozijnen vergelijken op basis van kwaliteit, moeten we eerst kijken naar de mogelijkheden. Zo kan met geen enkel ander materiaal dan hout de natuurlijke warme uitstraling van hout geëvenaard worden in een woning. Daarnaast heeft hout van nature uitstekende isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch gezien. Als het gaat over het ‘in goede banen leiden’ van vocht, warmte en geluid bezit hout erg goede eigenschappen.

Omdat hout een natuurproduct is, is de behandeling van het hout essentieel als het gaat over behoud van kwaliteit. Zo zijn houten kozijnen met de juiste verf of lak onder de juiste condities tot wel 15 jaar kleurvast. Daarna is schilderen een optie om uw houten kozijnen weer als nieuw te laten zijn. Houten kozijnen zijn onderhoudsgevoeliger dan aluminium, maar als houten kozijnen beschadigen, dan is dit in nagenoeg alle gevallen te repareren of herstellen, zonder dat het houten kozijn vervangen moet worden. Dat is bij aluminium kozijnen niet het geval.

De voordelen van houten kozijnen:

  • Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling
  • Houten kozijnen van erkende timmerfabrikanten zijn onderhoudsarm
  • Hout heeft erg goede isolatiewaarden

Aluminium kozijnen hebben vaak een elegant, rank ontwerp en zijn vormvast. De levensduur van aluminium kozijnen is lang en ze hebben goede thermische eigenschappen. Aluminium neemt geen vocht op en roest of rot dus niet snel. Beschadigingen zijn echter niet te repareren of herstellen, vervanging is al snel de enige optie. Aluminium kozijnen zijn ook niet overschilderbaar.

Voordelen van aluminium kozijnen:

  • Aluminium is vormvast en heeft een lange levensduur
  • Het is een licht en stevig materiaal
  • Aluminium kozijnen zijn kleurvast en onderhoudsvriendelijk

Vergelijken houten en aluminium kozijnen op basis van onderhoud

Vergelijken we houten en aluminium kozijnen op basis van levensduur, dan zijn de algemene richtlijnen als volgt:

  • Zachthouten kozijnen hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar
  • Hardhouten kozijnen hebben een levensduur van 40 tot 75 jaar
  • Aluminium kozijnen hebben een levensduur van 25 tot 60 jaar

Houten kozijnen winnen aan populariteit omdat de nieuwe technieken houten kozijnen beter beschermen. Hierdoor is het onderhoud veel beperkter geworden. Kwalitatief goede houten kozijnen zijn beschermd tegen vocht, Uv-straling, extreme weersomstandigheden en insecten. Mede door ‘af fabriek impregnatie’ met milieuvriendelijke beschermingsproducten. Dankzij het verhittingsproces van kozijnhout zijn houten kozijnen stabiel, duurzaam en resistent tegen rotting. Hierdoor is het gebruikte hout jarenlang beschermd, zonder dat onderhoud nodig is. Afhankelijk van de houtsoort en toepassing moeten houten kozijnen na die periode geschilderd worden.

Aluminium kozijnen zijn eenvoudig in onderhoud. Met een zachte spons en water kunnen ze tijdens het ramenwassen onderhouden worden. Aluminium is niet elektrostatisch en trekt geen stof of vuil aan. Aluminium mag niet in direct contact staan met veel andere soorten materialen. Denk aan lood, kalk, cement, koper, hout en staal. Tenzij het roestvrijstaal is. Na enkele jaren moeten aluminium kozijnen diep gereinigd worden. Ook moeten ze dan opnieuw gesteld worden.

Beide materiaalsoorten zijn dus niet onderhoudsvrij. Aluminium is ten opzichte van hout onderhoudsarm, maar u moet rekening houden met periodieke reiniging. Kozijnen van hout vragen dankzij het schilderen meer onderhoud en hebben dus hogere onderhoudskosten. Door de huidige technieken is de periode waarin schilderen niet noodzakelijk is wel steeds langer.

Vergelijking op duurzaamheid en milieuaspecten

Een kozijn is duurzaam als het tijdens de productie het milieu niet te veel belast, vernieuwbaar is, goed isoleert, weinig onderhoud nodig heeft en lang meegaat.

Kozijnen van verschillende materiaalsoorten zijn onderzocht op hun milieu-impact. Voor wat betreft hout zijn de nieuwste milieudata van houtsoorten uit Europa, Azië, Afrika Zuid-Amerika en gemodificeerd hout in het onderzoek meegenomen. Uit de uitgebreide studies blijkt dat houten kozijnen vrijwel altijd een lagere milieu-impact hebben dan aluminium kozijnen. Naast materiaalsoort, spelen uitvoering, verwerking, hang- en sluitwerk, dichtingen, coatings, lijmen en dimensies een rol.

De opwarming van de aarde wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door kooldioxide (CO₂). Dit is een voor mensen giftig broeikasgas dat temperatuurverhoging veroorzaakt. Met allerlei schadelijke gevolgen tot gevolg. Bomen slaan CO₂ op in het hout. Pas aan het einde van de levensduur van bomen komt de opgeslagen CO₂ door verrotting of verbranding vrij. Het kan dan weer door nieuwe bomen opgenomen worden. Bij andere bouwmaterialen, zoals aluminium, is dit niet het geval.

Aluminium is een metaalsoort en moet eerst gewonnen worden in de natuur. Aluminium is uitputbaar. Dat is dus niet duurzaam. Daarnaast geleid aluminium kou goed, ook niet duurzaam. Het proces waarin aluminium ontstaat kost erg veel energie en heeft een zwaardere impact op het milieu dan hout. Waar hout daarnaast vernieuwbaar is, is aluminium dat niet.