{{ showmenu }}

Materiaal vergelijken – Hout, kunststof of aluminium?

De keuze voor een materiaal is erg belangrijk als het gaat over kozijnen. Kies het materiaal dat het beste past bij uw wensen. Belangrijk is om niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar levensduur, onderhoud op termijn en duurzaamheid. Uiteraard speelt uitstraling ook een belangrijke rol. We vergelijken houten kozijnen met kunststof en aluminium kozijnen. We gaan deze uitdaging aan op prijs, kwaliteit, levensduur en duurzaamheid.

Materiaal vergelijken op diverse punten

We vergelijken kozijnen op aspecten als aanschafprijs, onderhoud, kwaliteit, levensduur en duurzaamheid. Daarbij vergelijken we hout met kunststof en we vergelijken hout met aluminium.

Houten kozijnen vergelijken met aluminium kozijnen

De aanschafprijs van houten kozijnen is lager is dan de aanschafprijs van aluminium kozijnen. Aluminium is de duurste oplossing als het gaat om kozijnen. Het is licht, stevig en vormvast en heeft net als hout een lange levensduur. Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling, aluminium heeft een strakke, maar ‘koude’ uitstraling. Houten kozijnen van erkende timmerfabrikanten zijn onderhoudsarm. Aluminium heeft net als hout erg goede isolatiewaarden.

Lees meer over het vergelijken van houten met aluminium kozijnen

Houten kozijnen vergelijken met kunststof kozijnen

De aanschafprijs van kunststof kozijnen is lager dan de aanschafprijs van houten kozijnen. Op termijn zijn de totale kosten van houten kozijnen echter gunstiger dan die van kunststof kozijnen. Ook kan met kunststof niet de natuurlijke warme uitstraling van hout geëvenaard worden. Daarnaast heeft hout van nature uitstekende isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch gezien.

Kunststof heeft ten opzichte van hout minder onderhoud nodig, maar gaat minder lang mee. Houten kozijnen moeten geschilderd worden. Dankzij nieuwe technieken soms zelfs maar eens in de 15 jaar. Ook bij kunststof kozijnen moet u overigens rekening houden met een periodieke reiniging.

Lees meer over het vergelijken van houten en kunststof kozijnen