{{ showmenu }}

Raamkozijn hout, voordelen en tips

U bent op zoek naar raamkozijnen. Voor welke materiaalkeuze gaat u? De keuze valt vaak op hout als mensen op zoek zijn naar een duurzaam, warm, eerlijk en kwalitatief hoogwaardig natuurproduct. Vooroordelen over onderhoud en illegale boskap voor tropisch hardhout zijn achterhaald. Hout uit duurzaam beheerde bossen draagt juist bij aan een beter milieu, meer dan andere materialen en dankzij nieuwe technieken is het onderhoudsinterval van houten raamkozijnen sterk afgenomen.

Raamkozijn van hout met FSC® of PEFC™ label

Het is duidelijk, duurzaam bosbeheer is hard nodig, nu maar ook voor toekomstige generaties. Door te kiezen voor houten raamkozijnen met hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos wordt grootschalige vernietiging van bos een halt toegeroepen. Wereldwijd zijn er twee internationaal erkende systemen voor certificering van duurzaam bosbeheer en de handelsketen: PEFC™ en FSC®. Beide zijn op weg naar 100% duurzaam bosbeheer en houden rekening met sociale, economische en milieuaspecten.

PEFC volgt een ‘bottom-up’ benadering om dit te bereiken. Een forum van betrokken organisaties stelt in elk land de nationale standaard op. FSC stelt eigen eisen en standaarden op en werkt dus ‘top-down’. De boseigenaar die wil worden gecertificeerd moet aantonen dat hij aan al die criteria voldoet.

Tips bij de aankoop van houten raamkozijnen

Er bestaan in de volksmond veel verschillende aanduidingen voor een raamkozijn. Wij bedoelen een kozijn met een raam erin. Dit geheel is vaak een bewegend deel. Als u op zoek bent naar houten raamkozijnen, dan is het slim om van tevoren goed na te denken over uw eigen situatie waarin uw de raamkozijnen wilt plaatsen, of wilt vervangen en wat uw wensen daaromtrent zijn. U kunt zichzelf afvragen:

  • Wat moeten de afmetingen zijn van het raamkozijn?
  • Wil ik een raamkozijn met een vast raam (vast kozijn), een draairaam, of een draai-/kiepraam?
  • Moet het raamkozijn dan naar binnen of naar buiten draaien?
  • Wil ik zijramen bij mijn raamkozijnen?
  • Welke uiterlijk moeten de raamkozijnen hebben, passend bij mijn woningstijl?
  • Welke houtsoort is geschikt voor mijn raamkozijnen?
  • Welke eisen rondom veiligheid en isolatie wens ik voor mijn raamkozijnen?
  • Heeft het raamkozijn een FSC® of PEFC™ label, zodat ik zeker weet dat het duurzaam hout betreft?

Uitstraling houten raamkozijnen

Als u kiest voor houten raamkozijnen, krijgt uw woning een authentiek en karakteristiek uiterlijk dankzij de natuurlijke uitstraling van hout. Denk bijvoorbeeld aan de houtnerf en de kleur waarmee u kunt variëren. U kunt houten raamkozijnen namelijk naar hartenlust in andere kleuren schilderen. Dit gaat niet als het materialen betreft anders dan hout, bijvoorbeeld aluminium of kunststof. Ook zijn houten raamkozijn eenvoudig op maat te maken, zodat u de uitstraling van uw woning tot in detail zelf kunt bepalen.

Reparatie van houten raamkozijnen

Ook is reparatie van (delen van) uw raamkozijnen goed mogelijk en is vervangen bij beschadigingen niet zoals bij andere materialen direct nodig. Vaak kunt u zelfs delen repareren.

Isolatie houten raamkozijnen

Hout heeft van nature een goede isolerende werking. Zowel kou- en tochtwerendheid spelen hierbij een rol, alsook geluidsisolatie. Ook belangrijke voordelen om mee te nemen in uw overwegingen rondom de aanschaf van raamkozijnen

onderhoud houten raamkozijnen

Dankzij de nieuwste technieken is het onderhoud van houten raamkozijnen vergelijkbaar met andere materialen, met als belangrijk voordeel dat hardhouten raamkozijnen in de beste duurzaamheidsklassen vallen en dus erg lang meegaan! Net als bij andere materialen kunt u dankzij het juiste onderhoud lang van uw houten raamkozijnen genieten.