Hoe weet je of je een kozijn van goede kwaliteit koopt? Naast duurzaamheid van het hout, die je herkent aan keurmerken zoals FSC of PEFC, is het belangrijk om de garantie te hebben dat je kozijn lang goed blijft. Om dit te waarborgen, is het KOMO-keurmerk in het leven geroepen. Dit keurmerk bied je de garantie dat je een kozijn koopt dat aan vastgestelde kwaliteitseisen voldoet. In dit blog lees je wat het KOMO-keurmerk betekent en hoe fabrikanten hierop worden gecontroleerd.
In veel branches doen allerlei keurmerken de ronde. Zoveel zelfs, dat het soms lastig is om te bepalen wat de waarde is van zo’n keurmerk. Daarom is het goed om te weten dat KOMO onafhankelijk is. Alle timmerfabrieken die het KOMO-keurmerk op hun kozijnen willen, krijgen 4 keer per jaar bezoek van een inspecteur. Die controleert vervolgens of de fabriek aan alle eisen voldoet, en geeft het certificaat uit.
Het KOMO-keurmerk voor houten kozijnen is opgebouwd uit drie typen eisen. Dat zijn de volgende:
1. Wetgeving uit het Bouwbesluit
Elk gebouw dat in Nederland wordt gebouwd, moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Hierin staan bijvoorbeeld normen voor luchtdichtheid, inbraakveiligheid en sterkte van het totale casco. Deze (minimale) eisen worden gesteld op gebouwniveau. Dat houdt in dat ze nog vertaald dienen te worden naar eisen voor kozijnen.
2. Branchespecifieke eisen rondom het materiaal
Fabrikanten zelf stellen eisen rondom het gebruikte hout voor kozijnen. Denk daarbij aan duurzaamheid en gezonde bossen, maar ook aan de verwachte gebruiksduur en een zo lang mogelijk onderhoudsinterval.
3. Branchespecifieke eisen rondom de prestaties
De andere eisen die vanuit fabrikanten zelf komen, gaan over prestaties. Zo moet een houten deur of kozijn bijvoorbeeld vormstabiel zijn en niet kromtrekken. Ook vallen hier extra eisen rondom waterdichtheid, winddichtheid en inbraakwerendheid onder die specifiek zijn afgestemd op houten kozijnen.
Voor zowel de fabrikant als de consument biedt het KOMO-keurmerk voordelen. Timmerfabrikanten zijn namelijk verplicht – net als de rest van de bouwbranche – om aan te tonen dat ze werken volgens de eisen van het Bouwbesluit. Het KOMO-certificaat is een simpele manier om dit te laten zien, zonder losse rapporten aan te hoeven leveren.
Consumenten hebben dankzij het KOMO-keurmerk een extra zekerheid over de kozijnen die ze aanschaffen. Omdat fabrikanten onafhankelijk worden beoordeeld op het voldoen aan de eisen, weet je zeker dat je een kozijn aanschaft dat voldoet aan de kwaliteitsnormen. Is er toch iets aan de hand, dan kun je via het KOMO-certificaatnummer in de sponning van het kozijn de fabrikant achterhalen.
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen met een KOMO-keurmerk? Vind dan hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.