Afwachten tot je iets hoort van de timmerfabriek over de status van je project? Dat is niet nodig. Sinds 2018 staan namelijk alle projecten die HOUT100%-geregistreerde fabrieken uitvoeren in een digitale inlogomgeving. Dit geeft opdrachtgevers eenvoudig inzicht in hun lopende opdrachten én de zekerheden die hierbij horen. Taco Schoonderwoerd van HOUT100% vertelt welke voordelen de inlogomgeving biedt voor opdrachtgevers.
Alle deelnemers van HOUT100% melden hun projecten aan bij de organisatie. Deze projecten krijgen een unieke code die bestaat uit het jaartal en een combinatie van cijfers en letters. Bij het aanmelden van een project, geeft de timmerfabriek de volgende punten door:
De opdrachtgever ontvangt vervolgens een mail met de unieke code, zodat hij die kan invoeren in de zekerheidscheck en de opdracht kan volgen.
De zekerheidscheck is een transparante manier van communiceren voor zowel de timmerfabriek als de opdrachtgever. In het systeem staat namelijk alle belangrijke informatie vermeld: certificaten van de timmerfabriek, data van productiecontroles door SKH, uitsluitingen of goedgekeurde afwijkingen voor het betreffende project en rapportages van de bouwplaatsinspectie die HOUT100% uitvoert. Een opdrachtgever hoeft dus nooit meer te gissen naar de status van zijn opdracht; alles staat netjes opgeslagen in het systeem.
Een ander voordeel heeft te maken met de kwaliteit die de timmerfabriek garandeert. Alle deelnemers van HOUT100% hebben een KOMO-certificaat met minstens de Concept 2-waardering. Een opdrachtgever kan in de zekerheidscheck zien voor welk type zekerheid hij gekozen heeft en op welk niveau de timmerfabriek gecertificeerd is. Een Concept 3-opdracht kan alleen worden aangevraagd bij een timmerfabrikant die minstens die waardering heeft. Zo voorkom je dat een fabriek die KOMO-gecertificeerd is met één ster, toch probeert om kozijnen te leveren die voldoen aan de garanties die bij 4 sterren horen.
In de toekomst wordt de rol van een transparant bouwdossier nog groter. Vanaf 1 januari 2022 geldt namelijk de Wet private kwaliteitsborging. Hierin zijn voor eigenaars van woningen meer waarborgen vastgelegd rondom de kwaliteit van wat een aannemer oplevert. Een voorbeeld:
De eigenaar van een woning ontdekt na twee maanden dat een deur klemt. In de huidige wetgeving is het aan de eigenaar van een woning om aan te tonen dat de opdrachtgever een fout heeft gemaakt in de bouw. Met de nieuwe wetgeving komt die bewijslast bij de aannemer te liggen: die moet kunnen aantonen dat de deur niet klemde toen hij de woning opleverde.
Door de SKH-productiecontroles, de door HOUT100% uitgevoerde bouwplaatsinspecties, opleverchecks en onderhoudschecks voldoen HOUT100%-deelnemers aan deze stengere eisen. Met uiteraard zekerheid voor de eigenaar van het gebouw. In het dossier van HOUT100% is al deze informatie opgeslagen.
Het belangrijkste doel van de zekerheidscheck die HOUT100% biedt, is de zekerheid dat deelnemende timmerfabrikanten een goed product leveren. Ook transparantie is van groot belang. Zo zien opdrachtgevers – naast het concept op het KOMO-certificaat – ook wanneer er een productie-inspectie en/of bouwplaatsinspectie plaatsvindt. Dit zorgt voor extra duidelijkheid over de kwaliteit van een timmerfabrikant en de geleverde houten kozijnen.
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.