{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Automatisering
  • digitalisering

5 voordelen van automatisering & digitalisering in de timmerfabriek

Machines die mensen het werk uit handen nemen. Dat is de kern van automatisering. Steeds meer timmerfabrieken investeren in een vorm van automatisering om hun processen soepeler te laten lopen. Meestal gaat dit hand in hand met digitalisering: het gebruik van software in het productieproces. In dit blog lees je wat de 5 grootste voordelen zijn van automatisering en digitalisering.

1. Hogere arbeidsproductiviteit

Een geoefende werknemer behaalt met gemak een hoge productiviteit, maar dat kan niet tippen aan de productie die een machine draait. Machines zijn snel, nauwkeurig en voeren – vaak met één druk op de knop – precies de taak uit die we ze geven. Een ander voordeel is dat een machine zich niet aan arbeidstijden hoeft te houden. Op momenten van stilstand voor gepland onderhoud na, werkt een machine altijd door. Ook ’s nachts en in het weekend.

2. Kleinere foutkans

Een ander voordeel van machines, is dat ze denkwerk overnemen. Een computer die een rekenfout maakt? Wij moeten de eerste nog tegenkomen. Een fout in de productie om een machine afgeleid is of simpelweg z’n dag niet heeft. Nee, ook die hebben we nog niet gezien. De kans fouten is daarom vrijwel nihil. Dit komt de kwaliteit structureel ten goede, waardoor houten kozijnen die van de spreekwoordelijke lopende band afrollen altijd optimaal lucht- en waterdicht zijn en maximaal isoleren.

3. Lagere kosten per kozijn

Automatisering heeft nog een ander voordeel: de kosten per kozijn gaan omlaag. Dat komt aan de ene kant om je relatief veel producten oplevert per medewerker als je gebruik maakt van machines. Aan de andere kant kan software helpen om inzicht te krijgen in het verloop van een proces. Welke onderdelen verlopen soepel, waar raak je juist tijd kwijt? Door verbeteringen aan te brengen in de processtappen waar je tijd verliest, kun je sneller produceren en verlaag je de kosten per kozijn. Dit helpt om een concurrerende prijs in de verkoop te behouden.

4. Meer overzicht

Dankzij digitalisering zijn alle gegevens over een kozijn real time in te zien op de computer. In de digitale timmerfabriek hebben medewerkers bijvoorbeeld een eigen tablet of zijn werkstations uitgerust met computers. Hierdoor zien mensen alleen de informatie die ze nodig hebben, zijn wijzigingen in het ontwerp direct zichtbaar en kun je niet per ongeluk een verkeerde tekening gebruiken. Dit levert direct meer overzicht op.

5. Kortere doorlooptijd

Automatisering en digitalisering maakt het productieproces heel voorspelbaar. Hierdoor kunnen timmerfabrikanten just-in-time produceren. Oftewel: pas met de productie van een houten kozijn beginnen als de opleverdatum eraan komt. Dit betekent dat je minder voorraad aan hoeft te houden en tegelijkertijd klanten beter kunt bedienen. Zelf als er iemand ziek is of een materiaal tijdelijk niet op voorraad hebt, kunnen systemen uitrekenen hoe ze de gewenste datum van oplevering toch kunnen halen.

Voordeel binnen en buiten de fabriek

Hoewel automatisering en digitalisering zich bijna volledig afspelen in de timmerfabriek, brengen deze technieken ook daarbuiten voordelen. Zo helpt het in het verbeteren van de kwaliteit van houten kozijnen, verkort het de tijd tussen bestelling en plaatsing in de gevel en wordt maatwerk steeds beter betaalbaar. Ook op het vlak van duurzaamheid van automatisering zorgen voor verbetering. Bijvoorbeeld doordat er minder ‘afval’ overblijft na het produceren van de houten kozijnen.

Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.