{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Blog
  • weersinvloeden
  • KOMO

Weertje hè? Zo heeft het Nederlandse weer invloed op houten kozijnen

Wist je dat houten kozijnen het op het zuiden en westen zwaarder te verduren hebben dan op het noorden en oosten? Vooral hout dat zich aan de zuid- en westkant van je huis bevindt, heeft namelijk te maken met zon en regen. Maar het weer heeft nog meer invloed op houten kozijnen. In dit blog lees je wat die invloed is én welke innovaties het Nederlandse weer verslaan.

De invloed van weer op kozijnen

De ene dag tikt de thermometer de 40 graden aan, de volgende dag regent het dat het giet. Welkom in het Nederlandse klimaat. Deze grote weersverschillen hebben invloed op onze houten kozijnen. Door de straling van de zon verweert op den duur de laklaag op houten kozijnen. Dit kan eerder gebeuren bij een donkere kleur, omdat die meer opwarmt.

Een goede laklaag is belangrijk voor het behoud van je kozijnen. Het beschermt ze namelijk tegen invloeden van vocht en de zon. Bij goed onderhoud gaat een houten kozijn levenslang mee. Voor de meeste moderne kozijnen is onderhoud eens in de 7 tot 10 jaar nodig. Soms gaat een verflaag zelfs 15 jaar mee.

Testen in het lab

Hoe reageren kozijnen precies op deze wisselingen in vocht, zon en temperatuur? Om daarachter te komen, werkt de hout- en timmerbranche samen met testinstituut SHR. Zij onderzoeken de verweringseffecten van kozijnen op lange termijn. Daarbij bootsen ze in het laboratorium verschillende praktijksituaties na.

Door de kozijnen in een korte tijd bloot te stellen aan invloeden waar normaal gesproken jaren overheen gaan, krijgen fabrikanten waardevolle informatie over de duurzaamheid van hun product. Zo is het mogelijk om kozijninnovaties snel te testen en de resultaten in te zetten in de praktijk.

Strijd tegen de elementen

Dit onderzoek naar verweringseffecten in houten kozijnen heeft bijvoorbeeld al de volgende verbeteringen opgeleverd:

  • Vernieuwde verlijming van verbindingen: in moderne kozijnen worden lijmen gebruikt die een vullend vermogen hebben en veel beter bestand zijn tegen hoge temperaturen en vocht. Zo vangen ze de werking van verschillende onderdelen goed op.
  • Verbeteringen in de afwerklaag: het gebruik van watergedragen verfsystemen is niet alleen beter voor mens en milieu, maar ook voor de bescherming van het hout.
  • Kennis over hout: door het bundelen van testgegevens en onderzoeken groeit de kennis over de toepassing van verschillende houtsoorten als kozijn.
  • Verduurzaamde houtsoorten: door het gebruik van verduurzaamde houtsoorten in kozijnen is er minder sprake van krimp en zwelling. Bovendien zijn deze houtsoorten nog beter bestand tegen aantasting door schimmels en insecten.

Kies voor kozijnen met een KOMO-keurmerk

Wil je zeker weten dat jouw nieuwe kozijnen bestand zijn tegen het Nederlandse klimaat? Kies dan voor houten kozijnen met een KOMO-keurmerk. Die zijn betrouwbaar wind- en waterdicht. Bovendien verdienen KOMO-gecertificeerde producten zich terug, omdat ze langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben. Zo blijven de kosten en moeite over de hele levensduur van het kozijn beperkt.

Alle fabrikanten die aangesloten zijn bij de NBvT, beschikken over het KOMO-certificaat. Heb je vragen over de aanschaf van nieuwe kozijnen? Zoek dan hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.