{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum hout

  • Onderhoud
  • Verven

Onderhoud van houten kozijnen: zo ga je slim om met schilderwerk

Houten kozijnen hebben onderhoud nodig. Dat is een feit. Maar hoe slimmer je hiermee omgaat, hoe minder vaak het nodig is. Zo zijn de afgelopen jaren de verfsystemen voor hout enorm verbeterd. Met een goed verfsysteem is schilderen zelfs maar één keer in de 15 jaar nodig. In dit blog lees je hoe het zit met het schilderwerk van je houten kozijnen.

De timmerfabrikant als schilder

Steeds vaker leveren timmerfabrikanten hun houten kozijnen compleet afgeschilderd aan. Het grote voordeel hiervan is dat het schilderen gebeurt in geconditioneerde omstandigheden. Ofwel: tijdens het schilderen krijgen invloeden van buitenaf geen kans. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van het verfsysteem enorm hoog is. Zo hoog zelfs dat veel timmerfabrikanten hier 10 tot 15 jaar garantie op geven.

Kleurkeuze voor houten kozijnen

Hoe stijlvol ook, kiezen voor een donkere kleur verf op je kozijnen kan ervoor zorgen dat je vaker onderhoud moet uitvoeren. Als het kozijn naar het zuiden (de zonzijde) gericht is, heeft het verfsysteem meer te verduren van het ultraviolette (UV) licht en de temperatuur van de zon. Omdat lichte kleuren minder opwarmen, zijn deze beter geschikt voor kozijnen die veel zon krijgen.

Goede ondergrond en afwerking

Het schilderen van kozijnen gaat niet alleen over de kleur. Sterker nog: de ondergrond en afwerking zijn misschien wel het belangrijkst in de levensduur van een nieuw laagje verf. Hoe beter de ondergrond, hoe beter het schilderwerk namelijk hecht. Daarnaast zorgt een goede afwerking ervoor dat de beschermende laag die verf het hout biedt, beter in stand blijft. Zo staan afgeronde hoeken garant voor een betere verfhechting. Wel zo handig. Dat bespaart extra werk én extra kosten.

Vocht (damp)doorlatendheid van de verf

Bij het onderhoud simpelweg een nieuwe laag verf over de oude smeren? Dat is geen goed idee. Extreem dikke lagen verf zorgen er namelijk voor dat houten kozijnen niet meer kunnen ademen. Het gevolg: vochtophoping in het hout. Moderne verfsystemen houden water buiten terwijlhet hout kan blijven ademen. Daardoor blijven de kozijnen droger en is kans op rotting minimaal.

Milieuvriendelijkheid van verf

Hout is van nature een duurzaam product. Goede verf zorgt ervoor dat houten kozijnen langer meegaan. Maar om écht duurzaam te zijn, is het ook bij onderhoud van belang dat je kiest voor een milieuvriendelijke verfsoort. Gelukkig hebben ook verffabrikanten niet stilgezeten in hun ontwikkeling, en zijn er steeds betere watergedragen verfsoorten beschikbaar. Die zijn minder belastend voor het milieu, terwijl ze wel jarenlang je houten kozijnen beschermen.

Moderne verfsystemen gaan langer mee

Om de levensduur van je houten kozijnen te verlengen, is goed onderhoud cruciaal. Gelukkig gaan moderne verfsystemen veel langer mee dan het schilderwerk van vroeger. Alleen daarmee bespaar je al flink op de kosten voor het onderhoud van houten kozijnen. Door te beginnen met een goed verfsysteem in de fabriek en – eenmaal in de gevel – regelmatig onderhoud uit te voeren, loopt de levensduur van je houten kozijnen makkelijk op tot 80 jaar. Zo blijft de Total Cost of Ownership laag.

Wil je graag persoonlijk advies over het onderhoud van jouw houten kozijnen?
Zoek hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.