{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Projecten
  • 2020 overview
  • Top 5

5 mooie projecten met hout uit 2020

Dit jaar trokken verschillende projecten met hout de aandacht. Omdat ze vooruitstrevend zijn qua concept en innovatie, of omdat ze simpelweg te mooi zijn om onontdekt te blijven. Lees mee met de 5 mooiste projecten waar Kozijnen van Hout dit jaar over schreef.

#1 Restauratie van Museum De Lakenhal in Leiden

Museum De Lakenhal bestaat uit verschillende gebouwen, die allemaal komen uit andere eeuwen. Dat betekent dat elk gebouw een andere bouwstijl heeft. Bij de renovatie van het Leidse museum moesten deze stijlen behouden blijven. Timmerfabriek Gebrs. Bos B.V. werkte mee aan de renovatie van de houten deuren en kozijnen. Maar dat niet alleen: ze waren ook betrokken bij het verplaatsen en restaureren van de monumentale Joristrap in het museum.

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten had de leiding over dit project. Paul Verhoeven vertelt hoe de verplaatsing van deze trap tot stand kwam: “De Joristrap is een enorme constructie. Verplaatsen van de trap was nodig om het lucht en ruimte aan het museum te geven en de oriëntatie van mensen te verbeteren. Vooraf hebben we alles digitaal ingemeten, waardoor we vrij zeker wisten dat de trap op de nieuwe plek paste. Toch bleef de verplaatsing spannend. Hoewel de constructie er slechter aan toe bleek dan we hoopten, heeft de Joristrap na versteviging zijn uitstraling behouden en staat hij op de nieuwe locatie nog beter op zijn plek.”

Lees hier wat Paul vertelt over het complete renovatieproces van Museum De Lakenhal.

#2 NUR-HOLZ woningen in Weert, Limburg

De vraag naar duurzame woningen in Nederland wordt groter, en dat geldt zeker ook voor de sociale huursector. Wonen Limburg wilde een voorbeeld stellen voor de rest van de sector door woningen te bouwen die voor het grootste deel van hout zijn gemaakt. Met het zogenaamde NUR-HOLZ bouwconcept, ontwikkelden en bouwden ze 16 woningen in Weert.

Jos Wagemans van Wagemans Bouwadvies & bouwmanagement begeleidde dit project. Hij vertelt: “NUR-HOLZ werkt met maatwerk. Je bent dus niet gebonden aan vooraf vastgelegde afmetingen. Vaak denken mensen dat bouwen met hout duurder is, maar het verschil in de kosten met traditionele bouw valt alles mee. En dat wat je extra betaalt tijdens de bouw, krijg je terug in de vorm van andere voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen beter slapen in huizen van hout, ze een lagere hartslag hebben en minder vaak ziek zijn. Naar die voordelen durfde Wonen Limburg gelukkig ook te kijken.”

Lees hier het hele artikel over de NUR-HOLZ woningen in Limburg.

#3 6D Wonen-concept om maatwerk woningen sneller te bouwen

Grote nieuwbouwprojecten hebben vaak een doorlooptijd 1,5 of 2 jaar. Toch? Niet als het aan VORM Bouw ligt. Zij ontwikkelden namelijk het 6D Wonen-concept. Hierin zijn veel standaardopties voor de bouw van een woning uitgewerkt in een BIM-model. Bij aanvang van een project selecteert VORM de benodigde elementen voor bijvoorbeeld een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning, en rolt hier meteen een bouwtekening uit. Inclusief prijzen en bouwplannen.

Ad van de Graaf van VORM vertelt over de voordelen van het concept: “Bouwen vanuit standaardopties versnelt het bouwproces enorm. Tussen de start van de bouw en de oplevering van de woning zit gemiddeld slechts een half jaar. Toch is maatwerk mogelijk. VORM werkt namelijk met metselaars, timmerlieden en stukadoors die hun vak verstaan. Zo zijn we niet afhankelijk van de capaciteit van fabrieken voor prefab onderdelen en hebben we de flexibiliteit om klantwensen – zoals gevelverfraaiingen – makkelijk in te vullen.”

Benieuwd naar de andere voordelen van het 6D Wonen-concept? Lees het hele verhaal hier.

#4 Circulaire nieuwbouw met tweedehands bouwmaterialen

Circulair bouwen is meer dan gebruikmaken van milieuvriendelijke materialen. Het houdt ook in dat je oude materialen hergebruikt, bijvoorbeeld uit panden die anders gesloopt zouden worden. Precies dit gebeurde bij de bouw van kinder- en jeugdzorgkliniek Ithaka in Kloetinge. Hier ontwierp Taco Tuinhof van Rothuizen Architecten een nieuwe kliniek met als basis de bouwmaterialen uit verschillende donorgebouwen.

Taco: “Met het ontwerp ben ik uitgegaan van de bestaande klinieken die gesloopt moesten worden. Hoewel we hier veel materialen uit konden halen, vond ik dat er toch veel nieuw materiaal nodig was. Een collega-architect vertelde me dat het gebouw van Rijkswaterstaat in Terneuzen gesloopt moest worden vanwege uitbreiding van de sluis. Dat terwijl het pand er pas sinds 2000 stond en destijds was opgeleverd als het duurzaamste kantoor van Nederland. Hiermee was het kantoor in mijn ogen het perfecte donorgebouw voor Ithaka.”

Weten hoe de bouw van de kinder- en jeugdzorgkliniek in zijn werk ging? Dat lees je hier.

#5 Renoveren zonder te slopen met SecondLife kozijnen

Glas met een lage isolatiewaarde, tochtklachten en beginnende houtrot in de kozijnen zijn vaak redenen om te renoveren. Waar compleet vernieuwen van houten kozijnen voorheen nog gebruikelijk was, vindt er de laatste jaren een verschuiving plaats. Zo ook bij de renovatie van 51 woningen aan de Bellamystraat in Terneuzen. Dit project is uitgevoerd volgens het SecondLife-concept, waarbij de bestaande kozijnen zijn opgeknapt en verbeterd om te voldoen aan de eisen van deze tijd.

De Schrijver Vastgoedonderhoud had de leiding over deze renovatie. Stefan de Schrijver: “Ons uitgangspunt is altijd om klanten een oplossing te bieden die op lange termijn duurzaam is. Qua milieu én qua kosten. Daarom rekenen we precies uit wat vernieuwen en revitaliseren kosten in de aanschaf en het onderhoud op de lange termijn. Vaak komt SecondLife het voordeligst uit de bus. Je hoeft hierbij immers niet te investeren in de aanschaf van nieuw hout en de renovatie verloopt sneller, en dus voordeliger.”

Benieuwd hoe het beoordelen van houten kozijnen in zijn werk gaat? Lees hier het klantverhaal.

Bouwen met hout op vele manieren mogelijk

Hout biedt bijna eindeloze mogelijkheden in de bouw. Natuurlijk zijn houten kozijnen een toepassing die we al vele jaren kennen. Maar ook het gebruik van volledig houten casco’s komt steeds vaker voor in Nederland. Het lijkt erop dat de voordelen van hout – waaronder duurzaamheid, flexibiliteit en lange levensduur – beter bekend raken bij de bouwers in ons land. Wij gaan ook volgend jaar voor nog meer houten kozijnen in de bouw.

Wil je meer informatie over houten kozijnen of overweeg je om nieuwe kozijnen aan te schaffen? Dan kun je terecht bij een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn