{{ showmenu }}

Jos Wagemans - Wagemans Bouwadvies & bouwmanagement bv

  • Klantcase
  • Duurzaam bouwen

Klantcase: volledig bouwen met hout voor sociale huurwoningen in Limburg

De vraag naar duurzame woningen in Nederland wordt steeds groter. Niet alleen voor particulieren die zelf bouwen, maar ook in nieuwbouwprojecten van sociale huurwoningen. En wat is er nu duurzamer dan bouwen met hout? Die visie deelde woningcorporatie Wonen Limburg. Zij bouwen momenteel 16 sociale huurwoningen in Weert, die voor het grootste deel bestaan uit hout. Jos Wagemans van Wagemans Bouwadvies & bouwmanagement bv vertelt over dit project.

In 2015 kwam Jos voor het eerst in aanraking met NUR-HOLZ. In dit bouwconcept wordt het volledige casco van een woning gebouwd met hout. Jos was één van de gelukkigen die bij het eerste project volgens dit concept betrokken was: de bouw van een kantoorpand in Haelen. Met een duurzaamheidspercentage van maar liefst 99,94% volgens de BREEAM-certificering, is dit kantoorpand het duurzaamste in de wereld. Omdat Jos de duurzame ambities van Wonen Limburg kende, besloot hij de woningcorporatie uit te nodigen voor een rondleiding. Het concept sprak hen meteen aan. Wat volgde was een zoektocht naar manieren om dit toe te passen in van sociale huurwoningen.

Vooruitstrevend bouwen

Die zoektocht verliep succesvol. Inmiddels is de bouw van 16 huurwoningen in Weert in volle gang. Jos vertelt over de aanloop naar dit project: “Wonen Limburg is een vooruitstrevende organisatie, zeker als het gaat om duurzaam wonen. Qua innovatie hierin lopen ze echt voorop. Omdat hout één van de duurzaamste bouwmaterialen is, kozen ze voor het NUR-HOLZ-concept bij de bouw van hun nieuwe woningen. Ze hebben hiermee als woningcorporatie een primeur in Nederland.”

Keuzevrijheid met hout

Volledig bouwen met hout lijkt misschien een flinke omslag als je de traditionele Nederlandse bouw gewend bent. Toch vallen de verschillen mee, vertelt Jos: “Alles wat je in de traditionele bouw maakt, kun je ook in hout realiseren. NUR-HOLZ werkt met maatwerk. Je bent dus niet gebonden aan vooraf vastgelegde afmetingen, maar kunt alles naar wens variëren. Van wanddiktes tot afmetingen en aansluitpunten van elektra: zowel voor bouwers als voor architecten is er veel vrijheid.”

“Alles wat je in de traditionele bouw maakt, kun je ook in hout realiseren”

“Daarnaast biedt bouwen met hout veel voordelen. Zo worden alle onderdelen van een woning al in de fabriek gemaakt. In principe staat het casco van een houten woning binnen een dag. Alle grote delen komen kant-en-klaar op de bouwplaats aan. Je hebt daarom minder verschillende vakdisciplines nodig om een houten huis te bouwen, eigenlijk alleen timmerlieden, dakdekkers en installateurs. Vakkundige timmerlieden hoeven maar één keer mee te kijken om de techniek onder de knie te krijgen. Daarna zetten ze zo het hele geraamte, inclusief vloer en tussenwanden, in elkaar. Hout is licht, waardoor je snel en makkelijk kunt werken. Bovendien kent een houten woning geen bouwvocht zoals traditioneel gebouwde woningen dat hebben.”

Kosten versus voordelen

Dat een woning van hout duurzaam is, staat buiten kijf. Volgens Jos is het zelfs niet mogelijk om nóg duurzamer te bouwen dan met hout. Omdat het NUR-HOLZ-concept ook lijmloos is, is het niet nodig om aan te tonen dat je aan emissienormen zoals E1 voldoet. Er zijn immers geen emissieveroorzakende materialen toegevoegd.  Maar hoe zit het met de prijs van deze woningen? Een sociale huurwoning mag immers niet te duur zijn. Jos: “Op dit moment is bouwen met hout duurder dan traditioneel bouwen. Toch valt het verschil in de kosten alles mee. En dat wat je extra betaalt in de bouw, krijg je terug in de vorm van andere voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen beter slapen in huizen van hout, ze een lagere hartslag hebben en minder vaak ziek zijn. Dat zijn grote voordelen, waar Wonen Limburg gelukkig ook naar durfde te kijken.”

“Dat wat je extra betaalt aan bouwen met hout, verdien je terug in de vorm van andere voordelen”

Diezelfde voordelen zagen de potentiële bewoners van deze huurwoningen. Dat bleek uit de enorme respons op de verhuuradvertentie. Jos: “Onlangs organiseerde Wonen Limburg een informatieavond om te vertellen over deze houten woningen. Meer dan 350 geïnteresseerden meldden zich hiervoor aan. Dat terwijl er maar 16 woningen beschikbaar zijn. Uit de aanmeldingen maakte Wonen Limburg een selectie van 30 mensen, die de informatieavond bezochten. Om de uiteindelijke keuze te maken, vraagt Wonen Limburg aan iedereen die interesse heeft om een brief te schrijven. Hierin moeten ze de woningcorporatie overtuigen waarom zij de ideale bewoners voor deze woningen zijn. Het is namelijk wel de bedoeling dat er mensen in de huizen komen te wonen die zelf ook een duurzame levensstijl hebben. Op basis van motivatie en inschrijfduur, maakt Wonen Limburg de selectie.”

Duurzame timmerfabrikant

Niet alleen het casco van de woningen bestaat uit houten elementen, ook de gevel is voor een groot deel opgebouwd uit hout. Hiervoor werkte Wagemans samen met Helwig Kozijnen. Jos vertelt: “Onze relatie gaat al 30 jaar terug. Daarom weet ik dat Helwig al heel lang bezig is met duurzaamheid en circulariteit. Ik durf zelfs te zeggen dat ze één van de meest vooruitstrevende timmerfabrieken in Nederland zijn op dat gebied. Ik wilde graag partijen om me heen verzamelen die vooruitstrevend zijn en hetzelfde gedachtengoed rondom duurzaamheid hebben als ik. Toen dit project zich aandiende, dacht ik daarom meteen aan hen. Ook bij deze woningen hebben ze weer uitstekend werk geleverd.”

Volledig bouwen met hout: een duurzame keuze

Hoewel op veel plekken in Nederland nog traditioneel wordt gebouwd, winnen duurzame oplossingen aan terrein. Dat blijkt alleen al uit de enorme belangstelling die er was om te wonen in één van de houten huurwoningen van Wonen Limburg. Is volledig bouwen met hout de toekomst? Volgens Jos wel, maar is de termijn waarop dit gebeurt afhankelijk van verschillende factoren. Zo kiezen projectontwikkelaars vaak voor de goedkoopste oplossing op korte termijn. Mocht bouwen met hout financieel voordeliger worden, dan kan dit zomaar omslaan.

Als het aan Jos ligt kan die omslag niet vroeg genoeg beginnen. Want de voordelen die houten huizen bieden ten opzichte van traditionele bouw, zijn lang niet altijd in geld uit te drukken. Een betere gezondheid, hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en een gevoel van rust: zomaar wat voordelen die hout met zich meebrengt. En dat zien steeds meer woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwers ook.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn.   

Over Helwig Kozijnen

Helwig Kozijnen is een Limburgse timmerfabriek die al sinds 1931 houten kozijnen en gevelelementen produceert. Met innovaties zoals kozijnen van gras die vijf keer meer CO2 opslaan dan traditionele houten kozijnen en het omtoveren van gebruikte houten kozijnen tot nieuwe exemplaren, lopen ze al jaren voorop in de markt.

Benieuwd naar de ervaringen van Helwig met NUR-Holz? Lees hier het expertverhaal.