{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum hout

  • Biobased
  • Innovaties

Biobased bouwmateriaal: dit zijn de nieuwste innovaties in houten kozijnen

Biobased bouwmaterialen winnen de laatste jaren aan terrein. Natuurlijk zijn houten kozijnen al voor een groot deel biobased. Ze bestaan immers uit hout, een natuurlijk materiaal dat door duurzaam beheer eeuwig voorradig is. Maar hoe zit het met de andere materialen die nodig zijn om een houten kozijn te maken, zoals lijmen en lakken? In dit blog vertellen we je er meer over.

Innovatie 1: verrassende kern

Een kozijn kan bestaan uit één houtsoort, maar dat hoeft niet. Zo zijn er kozijnen ontwikkeld die bestaan uit een combinatie van thermisch gemodificeerd hout en vurenhout. De buiten- en binnenkant zijn gemaakt van gemodificeerd hout dat voldoet aan alle nodige duurzaamheidseigenschappen. In de kern zit vurenhout dat afkomstig is uit Europese bossen. Dit maakt de hybride kozijnen nog duurzamer.

Innovatie 2: onbehandelde kozijnen

Waarom kozijnen schilderen, als je ook de natuurlijk look kunt behouden? De trend om dicht bij de natuur te blijven speelt al een tijdje in de woon- en bouwwereld. Dit lijkt zich nu door te zetten naar gevelelementen. Maar hoe krijg je onbehandeld hout zo sterk en weersbestendig dat het kan dienen als kozijn? Met die vraag hebben onderzoekers en timmerfabrikanten zich beziggehouden.

Goed nieuws: na diverse tests hebben ze een antwoord gevonden. Tijdens het project is namelijk het zogenaamde Smartheat-proces ontwikkeld. In dit proces worden andere dan gangbare houtsoorten vormvast gemaakt door ze te verhitten onder vacuüm. Zo krijgen ze dezelfde hardheid als tropisch hardhout. De kwaliteit is zelfs zo goed dat ook deze onbehandelde kozijnen in de toekomst worden voorzien van een KOMO-certificaat.

Innovaties 3 & verder

Een kozijn bestaat natuurlijk uit meer dan alleen houten balken. Gelukkig is er ook veel geïnvesteerd in het ontdekken van andere duurzame verbeteringen rondom verbindingen, reparatie en onderhoud. We zetten er een paar op een rij:

  • ProFix-plug: een innovatieve mechanische verbinding die zorgt voor vroegtijdige fixatie tijdens de montage van het kozijn.
  • BioFlex-reparatiepasta: een houtrotreparatiepasta die bestaat uit 40% biobased grondstoffen.
  • Houten onderdorpel: waar onderdorpels om slijtageredenen vaak werden gemaakt van kunststof of steen, is er nu een houtsoort ontwikkeld die net zo slijtvrij is.
  • Biobased verf: een watergedragen verf gemaakt met plantaardige bindmiddelen en natuurlijke grondstoffen, zoals bijvoorbeeld lijnolie.

Biobased in aankoop en onderhoud

Kiezen voor biobased houten kozijnen begint bij de aankoop. Timmerfabrikanten werken hard om steeds betere en duurzamere kozijnen te ontwikkelen. Maar zelfs als je geen nieuwe kozijnen nodig hebt, kun je je steentje bijdragen aan het milieu. Bijvoorbeeld door te kiezen voor biobased verf tijdens het onderhoud of reparatiepasta’s met natuurlijke grondstoffen.

Meer weten over houten kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.