{{ showmenu }}

Dick Teerling - Stichting Sociaal en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWT)

  • Oplossingen
  • Carrièreperspectieven
  • SSWT

Dick Teerling, SSWT: “De timmerindustrie biedt volop carrièreperspectieven”

Personeelstekort is een veelbesproken onderwerp in de bouw en techniek. Ook in de timmerindustrie. De vergrijzing neemt toe, terwijl de instroom van jongeren beperkt blijft. Tegelijkertijd is de houtbranche volop in beweging, waardoor de vraag naar personeel continu verandert. Dick Teerling, coördinator bij Stichting Sociaal en Werkgelegenheidsfonds Timmerindustrie (SSWT), vertelt over de uitdagingen en kansen voor de branche.

Geen specifieke opleiding tot kozijnenmaker

Meer mensen aantrekken tot een functie in de houtindustrie; dat is nodig om de personeelstekorten op te lossen. Hoe zit het met de opleiding van nieuwe mensen? Dick: “In de timmerindustrie zie je verschillende dingen gebeuren. Aan de ene kant leiden mbo’s jongeren vrij algemeen op, terwijl de branche hele specifieke vaardigheden kent. Aan de andere kant focussen opleidingen zich op het leren van het ambacht tot timmerman. De branche is echter veel dynamischer. Meestal hebben mbo’s niet de capaciteit om snel op deze veranderingen in te spelen.”

Vergrijzing in de timmerindustrie

Jongeren zijn hard nodig om de personeelstekorten aan te vullen, legt Dick uit: “Over de hele timmerbranche is sprake van vergrijzing. Het percentage medewerkers boven de 55 ligt tussen de 6 en 8 procent. Het aandeel jongeren onder de 20 is slechts 2 procent. Wanneer de eerste groep met pensioen gaat, zijn er lang niet genoeg jonge mensen om dat gat op te vangen. We zetten ons daarom in om jongeren met een technische opleiding de aantrekkingskracht van hout te laten ervaren. Het is een prachtig materiaal om mee te werken. Daarnaast biedt de branche volop kansen om door te groeien of bezig te zijn met innovaties.”

“Ook zij-instroom is een kans om meer mensen aan het werk te krijgen in de timmerindustrie. SSWT werkt samen met het UWV om werkzoekenden kennis te laten maken met de houtbranche. Het is namelijk een aantrekkelijke bedrijfstak met goede carrièreperspectieven, beloningen en arbeidsvoorwaarden. In een schakeltraject kunnen werkzoekenden kennismaken met hout. Als het ze bevalt en ze verder willen, krijgen ze een baan bij een timmerfabriek en kunnen ze tegelijkertijd een opleiding volgen. Dankzij subsidies is dit ook voor bedrijven aantrekkelijk.”

Van ambacht naar automatisering

Dat de timmerindustrie verandert is duidelijk. Waar vakmensen vroeger met de hand een kozijn in elkaar zetten, zijn ze nu bezig met het aansturen van geavanceerde, soms complexe, machines. Ook extra activiteiten zoals het bevestigen van hang- en sluitwerk, beglazen en aflakken van de kozijnen gebeurt vaker in fabrieken. De focus verschuift van het ambacht van kozijnenmaker naar automatisering. Dick: “Meer focus op automatisering betekent dat we meer functies in de ICT hebben. Juist daar is in heel Nederland een tekort aan geschoold personeel. Onze focus lag tot nu toe op het aantrekken van jongeren met een opleiding op mbo-niveau 4. Bij de functies die ontstaan passen echter profielen met een mbo-plus of hbo-opleiding. Dat is een transitie die we moeten maken.”

“Ook hier ligt een uitdaging voor de timmerindustrie. Hoe gaan we deze functies zo invullen dat ze genoeg uitdaging bieden voor mensen die hoger opgeleid zijn? Doel is immers om ze voor een lange periode aan een bedrijf of de branche te binden. Een groot voordeel is dat de ontwikkelingen in de industrie razendsnel gaan. Dit maakt dat functies steeds veranderen, en daardoor uitdagend blijven.”

Uitdagingen voor iedereen

Net als in veel technische branches, kent de houtindustrie een flinke uitdaging op personeelsgebied. Gelukkig biedt de branche voldoende uitdagingen voor iedereen. Ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, hout als bouwmateriaal wint aan populariteit en de carrièreperspectieven zijn groot. Daarnaast staat de branche van oudsher bekend om de goede zorg voor personeel. Dankzij de samenwerking met SSWT zijn er volop mogelijkheden om nieuwe mensen op te leiden en genoeg uitdagingen te vinden voor bestaand personeel.

Meer weten over de opleidingsmogelijkheden in de houtbranche? Ga dan naar de website van SSWT.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.