{{ showmenu }}

In samenwerking met Léon Maassen - Hermetico

Zo vervang je kozijnen snel, veilig en volgens de regels

Is de gevel van een woning toe aan renovatie? Dan is het vervangen van kozijnen een belangrijke klus. Bewoners willen het liefst dat dit zo snel mogelijk gebeurt, maar ondertussen is het voor medewerkers belangrijk dat ze veilig en volgens de regels werken. Met dit stappenplan voldoe je aan alle regels bij het vervangen van houten kozijnen.

Stap 1: maak de omgeving klaar om aan het werk te gaan

Een goed begin is het halve werk. Zet daarom voor je aan de slag gaat de nieuwe kozijnen al klaar op zogenaamde bokken. Vraag bewoners of ze zelf minimaal 1 meter vrij willen maken tot het kozijn en laat waardevolle spullen zo ver mogelijk van het werk plaatsen. Door vervolgens vloeren en meubels af te dekken met slijtvaste folie, voorkom je beschadiging – en de bijbehorende aansprakelijkheid hiervoor.

Stap 2: verwijder de oude kozijnen

Afhankelijk van de kwaliteit kan een oud kozijn soms in zijn geheel opnieuw gebruikt worden. Hiervoor moet het kozijn wel netjes uit de gevel worden gehaald, wat lang niet altijd mogelijk is. Het alternatief is om alle onderdelen los te recyclen. Haal de kit eruit, verwijder het glas en bied dit apart aan voor recycling. Zo krijgt het oude glas een goede nieuwe bestemming. Haal vervolgens het oude houten kozijn uit de gevel. Zaag hierbij zo lang mogelijke latten. Dit hout kan namelijk makkelijk een tweede leven krijgen, bijvoorbeeld als balk.

Stap 3: plaats de nieuwe kozijnen

Het plaatsen van de nieuwe kozijnen gebeurt in veel gevallen met behulp van een kraan. Beglaasde kozijnen hebben al een gewicht van 100 tot 200 kilo, en in het geval van grote oppervlakken en schuifpuien is dat zelfs nog meer. Omdat mensen volgens de Arbowet niet meer dan 23 kilo mogen tillen, biedt een kraan uitkomst. Zodra de kozijnen op hun plek zitten, kun je ze stellen en vastzetten.

Stap 4: werk het kozijn af en maak de aansluiting luchtdicht

Een voordeel van een houten kozijn is dat deze in de fabriek al wordt voorzien van het glas en de aflak. Door de gecontroleerde fabrieksomstandigheden is de kwaliteit van luchtdichting gegarandeerd. Ook de aansluiting op de buitenmuur moet luchtdicht zijn. Hiervoor kun je verschillende dichtingsmaterialen gebruiken, zoals rubber, kit, isolatiemateriaal, tape of pur. Belangrijk: controleer eerst of het kozijn waterpas is. Bevestig na het dichten de timmerlijsten aan de binnenkant en plaats de (overzet)vensterbanken. Kit de randen af, en het nieuwe houten kozijn is bevestigd in de gevel.

Stap 5: laatste details op orde brengen

De laatste stap is het afstellen van de nieuw geplaatste ramen en deuren, zodat ze soepel open en dicht gaan. Hierbij mag de aansluiting niet te strak zijn, maar ook niet te ruim. Dan ontstaat speling, wat later kan zorgen voor problemen. Denk eraan om de werkplek schoon achter te laten. Dat betekent vegen, stofzuigen en eventuele rommel opruimen. Loop met de bewoners het gedane werk na en laat hen een enquête invullen. Zo kun je bij de opdrachtgever aantonen dat bewoners tevreden waren.

Snel en veilig werken zonder overlast voor bewoners

Bij renovatie van gevelelementen ben je verplicht om aan verschillende eisen te voldoen. Aan de ene kant is dat de kwaliteit van het geleverde product. Die wordt grotendeels bepaald in de fabriek, maar heeft zeker ook te maken met het werk op de bouwplaats. Voldoende bevestigingsmiddelen, goede afkitting en waterpas plaatsen zijn van groot belang. Aan de andere kant moet je je houden aan de Arbowet. Dat betekent dat medewerkers op de bouwplaats in een veilige en gezonde omgeving moeten werken. Door gebruik te maken van hulpmiddelen – zoals een hijskraan om zware kozijnen te tillen – voldoe je aan deze regels.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Léon Maassen, directeur van Hermetico. Wil je meer weten over regelgeving bij het plaatsen van kozijnen? Neem dan contact op met een van onze leden.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn