Hoe meer je weet over houten kozijnen, hoe beter je een slimme keuze kunt maken bij de aanschaf ervan. Wij helpen je graag met het vergroten van je kennis. Daarom lees je hier elke maand inzichten van experts uit de houtbranche. Ze vertellen je over nieuwe ontwikkelingen in de branche en ervaringen uit de praktijk. Deze keer aan het woord: Dignus Anemaet van Van de Vin ramen en kozijnen.
Van de Vin ramen en kozijnen produceert al 60 jaar houten kozijnen in hun timmerfabriek in Heeze. Het bedrijf levert kozijnen voor nieuwbouwprojecten en verzorgt levering en montage bij renovatie. Momenteel is Van de Vin onder andere bezig met nieuwbouwproject Lindenkruis in Maastricht en de bouw van 49 woningen in Asten. Onlangs leverden ze hybride kozijnen – bestaande uit Accoya en grenenhout – voor de duurzame conceptwoning InnovaThuis in Stad aan ‘t Haringvliet.
Waar Van de Vin vroeger vooral halffabricaten leverde, zetten ze de afgelopen jaren volop in op kant-en-klare gevelelementen. Dignus vertelt waarom ze die stap hebben gemaakt en welke voordelen deze manier van werken met zich meebrengt.
Dignus: “Bij Van de Vin zoeken we altijd naar manieren om ons werk optimaal uit te voeren. In 2011 zijn we benaderd door een aannemer die intensiever en proactief met ons wilde samenwerken. De opdrachtgever werkte met de LEAN-methode. LEAN is erop gericht om de klant zoveel mogelijk waarde te bieden, terwijl je zelf de operationele kosten omlaag brengt. Deze methode had hen zoveel opgeleverd, dat ze ons aanraadden om ook dit pad te volgen. Het was één van de beste adviezen die we ooit hebben gekregen. We zijn hier enthousiast aan begonnen, om er nooit meer mee op te houden.”
“In 2011 was onze doorlooptijd in de fabriek 21 dagen, van het zagen van het hout tot het leveren van een kozijn. Inmiddels is dat nog maar 6 dagen. We zouden in theorie zelfs binnen 4 dagen kunnen produceren, maar dan hebben we geen marge meer om eventuele fouten intern te herstellen. De verkorting van de doorlooptijd laat wel zien hoeveel we onze processen geoptimaliseerd hebben. Ook hebben we productiebatches enorm verkleind en kunnen we feitelijk ‘enkelstuks’ (one-piece-flow) leveren.”
“Dat heeft verschillende redenen. Als eerste willen we altijd de best mogelijke kwaliteit leveren. Als je een halffabricaat naar de bouwplaats stuurt, moeten er nog veel mensen mee aan de slag. Een glaszetter, een schilder, iemand die de kozijnen afkit. Daardoor is het risico op fouten groot en is de kwaliteit niet gewaarborgd. In de fabriek werken we in een geconditioneerde omgeving. Alle factoren zijn onder controle. Waar een bouwplaats bijvoorbeeld vol ligt met zand dat in het natte schilderwerk kan waaien, is de aflak in de fabriek altijd helemaal strak. Daarom hoeft een in de fabriek afgelakt product, de eerste 7 jaar ook niet opnieuw geschilderd te worden. Met kant-en-klare kozijnen ben je veel minder afhankelijk van de omgeving.”
“In de fabriek hebben we alle factoren van het maken van houten gevelelementen onder controle.”
“Daarin vergissen vooral traditionele bouwers zich in. Op het eerste oog lijken de kosten voor een kant-en-klaar gevelelement namelijk niet veel te verschillen van een halffabricaat waar je zelf glas in zet en die je laat schilderen. Maar daarbij zien ze een heleboel andere kosten over het hoofd. Een lopend bouwproces is duur: elke dag heeft de aannemer kosten voor het huren van steigers, bouwketen en ander materiaal. Denk daarbij ook aan het opslagpercentage voor algemene kosten (AK) dat elke dag optelt, en de kosten van personeel. Hoe sneller de bouw af is, hoe goedkoper. Door kozijnen als compleet product aan te leveren, dragen we bij aan een sneller bouwproces en kan de afbouwfase eerder starten. Daardoor zijn aannemers uiteindelijk veel goedkoper uit met onze kozijnen. En kunnen gebruikers sneller genieten van hun woning.”
“Aannemers zijn onder de streep veel goedkoper uit met kant-en-klare gevelelementen”
“Dat klopt, aannemers hoeven zelf geen schilder of glaszetter meer te regelen als de kozijnen geplaatst worden. Alles is al af. Voor oplevering dient alleen het schilderwerk nog maar cosmetisch nagelopen te worden. Iedereen die ik spreek is hier positief over. Het zorgt er namelijk voor dat ze niet afhankelijk zijn van het weer of de planning van een schilder of glaszetter. Met onze kozijnen hebben ze maar met één partij te maken. Dat brengt voor ons ook extra verantwoordelijkheid met zich mee: als er iets fout gaat, moeten we dat zelf oplossen. Onze ervaring is dat dit juist duidelijkheid met zich meebrengt. De complexiteit van bouwen neemt voor de aannemer af: wat er ook is, de aannemer hoeft ons maar te bellen en wij lossen het op.”
“Om de kwaliteit te waarborgen zorgen we niet alleen in de fabriek voor een goed product, maar begeven we ons ook naar de bouwplaats. Daar gebeurt het immers. Zodra de kozijnen de gevel ingaan, zijn we aanwezig om te kijken of alles goed verloopt en om eventueel advies uit te brengen. Zo kunnen we controleren of alle afspraken worden nageleefd, tips geven waar de aannemer op moet letten bij het plaatsen en eventuele fouten herstellen voordat ze een definitief negatief effect hebben. Het plaatsen van de kozijnen verloopt hierdoor veel efficiënter.”
“Om de kwaliteit van onze kozijnen te waarborgen, zijn we zelf aanwezig op de bouwplaats.”
“Zeker, op de bouwplaats krijgen we directe feedback op ons product. Die is heel waardevol. We brengen niet alleen de kennis van de onderhandelingstafel over op de bouwplaats, maar nemen de ervaringen daar ook mee terug naar de ideeënfase. Zo blijven we continu bezig met het verbeteren van onze kozijnen en processen.”
Van de Vin levert sinds een aantal jaar kant-en-klare houten gevelelementen. Een keuze die hen én aannemers goed bevalt. De enige vereiste om kozijnen af-fabriek te kunnen leveren, is werken met een eigen huismerk. Met de vinGarant® en vinEcofit® kozijnen, heeft Van de Vin alles rondom de kwaliteit van hun product in eigen hand.
Omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor elk facet van hun kozijnen, is Van de Vin onder andere in staat om langere garanties te geven. Zo hebben ze de standaard garantietermijn op hang- en sluitwerk op de deuren al verhoogd van 1 naar 6 jaar en geven ze standaard 10 jaar garantie op ramen en kozijnen. Dat is alleen mogelijk als je zeker bent van de kwaliteit die je levert.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.