Sinds een paar jaar bouwen sommige timmerfabrikanten een chip in hun nieuwe kozijnen. Op deze chip staat alle informatie over het kozijn. Dat is handig voor in de productie, omdat machines zo automatisch kunnen uitlezen wat er met een kozijn moet gebeuren. Maar ook bij het verlenen van service bieden de chips meerwaarde. In dit blog lees je hoe de kozijnchip eruitziet en welke voordelen die met zich meebrengt.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Mors
De chips in houten kozijnen zijn zogenaamde RFID-chips, die gebruikmaken van identificatie met radiogolven. Om de chip te kunnen scannen, is een kleine antenne ingebouwd. Dit heeft verschillende voordelen. Aan de ene kant heb je geen batterij nodig, waardoor de chip niet leeg kan raken. Zelfs na jaren in de gevel kun je hem nog scannen met het daarvoor gemaakte scanapparaat. Aan de andere kant zijn de chips heel klein van formaat, zodat ze makkelijk te plaatsen zijn.
Voor de inbouw in kozijnen wordt de RFID-chip opgerold op een deuvel. Om hem te plaatsen, boort een machine een klein gat in het kozijn. Hier gaat de chip in, gevolgd door een deuvel om het gat op te vullen en de chip te fixeren. Scan je de chip, dan komt er een volgnummer tevoorschijn. Dit nummer is gekoppeld aan een specifiek kozijn. De timmerfabriek zoekt het nummer op in het systeem, en heeft meteen alle informatie – zoals tekeningen, gebruikte houtsoort en afwerking – over een kozijn voor zich.
Een timmerfabrikant die gebruik maakt van chips, bouwt deze in elk kozijnonderdeel dat in productie gaat in. Dat betekent dat afgewerkte kozijnen meerdere chips bevatten. Voor een deur zijn dat er bijvoorbeeld 4, voor een kozijn met glas 8. In de fabriek is dit nodig om alle processtappen per onderdeel te kunnen volgen. Eenmaal in de gevel biedt het de garantie dat je – ook bij (inbraak)schade – altijd een chip kunt vinden om te scannen.
In de timmerfabriek is het grootste voordeel van de chips dat ze het productieproces makkelijker maken. Je hoeft de chip alleen maar te scannen om de juiste informatie beschikbaar te hebben. Dat levert een kortere doorlooptijd op, waardoor kozijnen sneller aan de klant geleverd kunnen worden. Ook in de kans op fouten aanzienlijk kleiner: omdat alle informatie digitaal beschikbaar is, zien mensen in de productie altijd de actuele tekeningen.
Chips in kozijnen hebben ook een voordeel bij het verlenen van service. In plaats van een inspecteur ter plaatse laten komen, de betreffende tekening in de archieven op te zoeken en nieuwe materialen te bestellen, is alle informatie over een kozijn inzichtelijk zodra de chip is gescand. Dat scheelt al gauw een aantal dagen tot een week aan communicatie over een beschadigd kozijn. Zo kun je sneller overgaan tot reparatie.
Chips in kozijnen bij De Mors
De Mors begon 3 jaar geleden met het inbouwen van chips in hun houten kozijnen. De techniek stond destijds nog in de kinderschoenen. Inmiddels vormen de chips de centrale aansturing van de productie en zijn ze gekoppeld aan de database met alle tekeningen. Daarnaast lopen er verschillende pilots rondom serviceverlening bij kozijnen die in de gevel zitten. Hiervoor stelt De Mors scanners beschikbaar aan aannemers, zodat zij de chips zelf uit kunnen lezen. Deze scanners zijn gekoppeld aan een app, waarmee de aannemer een foto kan maken en projectgegevens kan toevoegen. Hoewel deze techniek nog niet overal in gebruik is, zijn de reacties enthousiast.
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.