Hoe meer je weet over houten kozijnen, hoe beter je een slimme keuze kunt maken bij de aanschaf ervan. Wij helpen je graag met het vergroten van je kennis. Daarom lees je hier elke maand inzichten van experts uit de houtbranche. Ze vertellen je over nieuwe ontwikkelingen in de branche en ervaringen uit de praktijk. Deze keer aan het woord: Geert Hoekstra van Houkesloot Toelevering.
Houkesloot Toelevering is in 1983 opgericht als Timmerfabriek Houkesloot. Houkesloot Toelevering is specialist in het maken van geprefabriceerde bouwmaterialen. Inmiddels werken op twee vestigingen ruim 80 medewerkers aan de productie van houten kozijnen, ramen en deuren, houtskeletbouw en prefab beton. Houkesloot richt zich met name op de uitvoering van grote nieuwbouwprojecten, zoals de bouw van woningen, ziekenhuizen, scholen of kantoorpanden.
Een paar jaar geleden merkte het bedrijf dat steeds meer partners gingen werken met BIM: Bouw Informatie Modellering. Toen ze zich verdiepten in de kansen van deze werkwijze, was de keuze voor deze methode snel gemaakt. Inmiddels werkt Houkesloot voor 50 tot 80 procent van de kozijnenprojecten met BIM. Geert Hoekstra vertelt welke voordelen dit hen oplevert.
Geert: “Houkesloot is gespecialiseerd in grote bouwprojecten. We merkten dat architecten en aannemers bij die projecten steeds vaker gebruik maakten van BIM. Daarom besloten we te onderzoeken welke mogelijkheden dit voor ons bood. Al snel kwamen we erachter dat het commercieel gezien interessant voor ons was om met BIM te gaan werken. Het heeft ons in de eerste instantie geholpen om de markt waarin we ons begeven nog beter te bedienen. Inmiddels zitten we midden in de BIM-wereld, en voeren we steeds meer projecten uit waarin deze methode een vereiste is.”
“Allereerst moet je beslissen met welke software je gaat werken. Wij kozen voor Autodesk Revit, omdat dit programma een koppeling kent met de Matrix-software die we gebruiken om onze machines aan te sturen. Daarnaast hebben we onze medewerkers opgeleid te werken met BIM. In de fabriek zelf konden we onze processen hetzelfde laten.”
“Eén van de grootste voordelen is dat we meer inzicht hebben in de processen. Onze werkvoorbereiders kunnen sneller werken omdat veel van de informatie die ze nodig hebben al in het BIM-model staat. Daarnaast zijn de faalkosten tot een minimum teruggedrongen. In BIM loop je als het ware in 3D rond in een pand dat nog gebouwd moet worden. Het grote voordeel hiervan is dat je mogelijke fouten of afwijkingen heel snel ontdekt. Een eventuele meetfout herstellen we dus al voordat een houten kozijn de productie in gaat.”
“In BIM loop je als het ware in 3D rond in een pand dat nog gebouwd moet worden”
“Verder draagt BIMmen bij aan onze bedrijfsgroei. Als je eenmaal in BIM werkt, komt dat nieuws snel terecht bij andere opdrachtgevers. Zeker grote bouwers die zelf al met BIM werken, selecteren graag partners die dat ook doen. Werken met BIM heeft ons daarom al verschillende nieuwe opdrachten opgeleverd. Het is een behoorlijke investering in tijd, kennis en geld, maar het brengt ons zeker ook verder.”
“We merken dat steeds meer van onze klanten willen werken met BIM. Daar ondersteunen we hen in. Bijvoorbeeld door advies te geven over de producten die we gebruiken, maar ook door onze kennis met hen te delen. Hoe meer bedrijven in de productieketen werken met BIM, hoe meer we uit de methode kunnen halen. Door anderen te helpen, komen we zelf meteen verder in onze ontwikkeling.”
“Hoe meer bedrijven in de productieketen werken met BIM, hoe meer we uit de methode kunnen halen”
“BIM wordt nu nog vooral gebruikt in grote projecten, maar ik zie zeker ook kansen voor kleinere bouwconstructies. Zo hebben wij BIM gebruikt om een complexe kapconstructie voor een appartementencomplex te modelleren. We kozen er bewust voor om dit in BIM te doen. Dit maakt het namelijk mogelijk om alle aansluitingen met muren en wanden te goed inzichtelijk te krijgen en zo sneller een kloppende bouwtekening te maken. In 2D is dit veel lastiger te zien. Onze doelstelling is om altijd alles in één keer goed te produceren. BIM helpt ons daarbij.”
“We gebruiken BIM nu vooral in de ontwerpfase van een gebouw. Het kan echter ook na de bouw nog goed van pas komen, bijvoorbeeld bij vastgoedbeheer. Alle informatie over een gebouw is makkelijk uit BIM te halen. Dat komt van pas bij het onderhoud. Denk aan het gebruiken informatie over de kleur van het schilderwerk en de totale oppervlakte van alle kozijnen. Als je een schilder inschakelt, kun je die gegevens in één keer doorgeven.”
“We gebruiken BIM nu vooral in de ontwerpfase van een gebouw. Het kan echter ook van pas komen bij vastgoedbeheer”
“Ik denk dat de belangrijkste eigenschap van BIM is dat het een grote bak met informatie bevat. Hoe meer mensen ermee werken, hoe groter die bak wordt en hoe meer we ermee kunnen doen. Op dit moment gebruikt een kleinere aannemer vaak nog geen BIM, maar ik denk dat dit er op termijn wel van komt. Al is het maar vanwege het extra inzicht dat het biedt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Het is mooi dat wij hier onderdeel van zijn.”
Eindeloze mogelijkheden met BIM
Hoewel de eerste stappen richting BIM al in de jaren ’80 gezet werden, is deze bouwmethode pas sinds 10 jaar echt in gebruik. Dankzij de snelle ontwikkelingen in software en automatisering, biedt BIM steeds meer voordelen. Denk aan het maken van 3D-modellen , maar ook aan procesautomatisering. Momenteel worden vooral grote projecten uitgevoerd in BIM, maar hoe sneller de ontwikkelingen gaan, hoe groter de kans dat BIM in de toekomst overal de norm is.
Houkesloot Toelevering stapte als timmerfabriek relatief vroeg in in de ontwikkelingen rondom BIM. Hiermee nemen ze een voorsprong op de markt. In 2019 wist mijn collega Klaas Jansma namens Houkesloot zelfs een BIM-Award te winnen. Een teken dat het bedrijf zich goed profileert in de markt. Of BIM binnen afzienbare tijd in elke timmerfabriek te vinden is? Geert is ervan overtuigd dat dat het geval is.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.