{{ showmenu }}

Daar zat ik dan mezelf opnieuw te verdedigen op een verjaardagsfeestje; ‘Dieleman, je roept altijd dat je duurzaam geproduceerde houten kozijnen moet toepassen, omdat dat goed is voor het bos. Hoe kan bomen kappen nou goed zijn voor het bos?? Je l*lt!’

Natuurlijk beantwoord ik deze vraag graag, maar het frustreert me ook wel een beetje. Houtverwerkende bedrijven worden zonder nadenken afgerekend op een hardnekkig vooroordeel. De redenatie klopt gewoon niet. Sterker nog, als we geen houten kozijnen of andere houten producten uit duurzaam beheerde bossen meer kopen, verliezen we de bossen. Dus leg ik het op dat feestje nog maar eens uit…

Zonder bos geen boterham

‘Het bos is als mijn kip, en de boom is mijn ei. Als ik de kip dood, heb ik geen eieren meer. Dus als ik het bos zou vernietigen, heb ik in de nabije toekomst geen bomen meer. Er is dus niemand meer gebaat bij een gezond groeiend bos, dan een houtverwerkend bedrijf.

Los van mijn kippenargument (leuk nieuw woord voor galgje trouwens), heeft duurzaam bosbeheer veel meer voordelen. We winden ons allemaal op over de bosbranden in Brazilië, maar ook in Afrika en Azië branden ze rustig de boel helemaal plat voor kortstondige landbouw, veeteelt of het opzetten van plantages.

Iedere. Dag. Weer.

“Hoe meer bos we duurzaam certificeren, hoe meer bescherming, des te groter de kans dat we ontbossing kunnen omkeren.”

Duurzaam bosbeheer

Dramatische branden en ongecontroleerde kaalslag? Duurzaam bosbeheer steekt hier letterlijk een stokje voor en beschermt het bos hiertegen. Hoe meer bos we duurzaam certificeren, hoe meer bescherming, des te groter de kans dat we de ontbossing kunnen omkeren. En dat werkt gelukkig dubbelop. Je hebt niet alleen minder rook en luchtvervuiling afkomstig van bosbranden, je krijgt ook nog eens meer bomen om de lucht te filteren. Win-win dus.

Wist je trouwens dat duurzaam bosbeheer voorschrijft dat locals actief betrokken zijn bij het beheer en de exploitatie van het bos? Dat ze binnen de keten recht hebben (krijgen!) op onderwijs, werkgelegenheid en vruchtgebruik? Door ze op deze manier zelf bij het beheer te betrekken, genereren ze langdurig inkomsten uit het bos, zonder het plat te branden en er plantages van te maken.

“Vind nog maar eens een aap die daar last van heeft.”

Wat kun jij zelf doen om ontbossing tegen te gaan?

Vraag altijd naar hout uit duurzaam beheerde bossen, het is eenvoudig te herkennen aan de certificaten, je draagt daarmee dus écht bij aan een gezonder bos. De bekendste certificaten zijn FSC en PEFC. Twijfel je, dan kunnen de gerenommeerde lidbedrijven van Centrum Hout je altijd van de nodige feitelijke informatie of gecertificeerde producten voorzien.

Eén van deze bedrijven is bijvoorbeeld Dekker hout. Zij bezitten zelf duurzaam gecertificeerde bos-concessies. Zij hebben het beleid dat ze 1,4 bomen per hectare kappen en die betreffende hectare vervolgens 25 jaar met rust laten (!). Vind nog maar eens een aap die daar last van heeft.