Processen optimaal op elkaar afstemmen: dat is lean in een notendop. Doel van lean bouwen is om alle aspecten van een proces op elkaar af te stemmen. Dat varieert van het in kaart brengen van het productieproces tot zorgen voor een opgeruimde werkplek. In dit blog vertelt Mathieu Siemons, eigenaar van Noctuam, hoe je lean in de timmerfabriek toepast.
Mathieu: “Lean gaat over veel aspecten van de bouw. Doorlooptijden verkorten, pijnpunten blootleggen, processen afstemmen en goed samenwerken. Dit allemaal optimaliseren kost tijd. Daarom is het slim om te beginnen met simpele verbeterpunten die meteen voordeel opleveren. Kijk bijvoorbeeld eens naar je werkplek. Is het een chaos of liggen er veel spullen die je zelden gebruikt? Ruim die op, zorg voor overzicht. Ook een whiteboardoverleg of dagstart zijn eenvoudige ingrepen waar je meteen mee kunt beginnen.”
“Om te verbeteren, moet je eerst precies weten wat je nu doet. In de analysefase brengen medewerkers uit alle fasen van het proces in kaart wat hun werkzaamheden zijn. Welke stappen zijn er? Hoe lang duurt het om een taak uit te voeren? En hoeveel tijd gaat erover heen voor een product naar de volgende processtap gaat? Zo krijg je het proces van begin tot eind in beeld. Belangrijk hierbij is dat medewerkers van elkaar leren, zodat ze groter inzicht krijgen in het proces als geheel.”
“Op vrijwel elke werkvloer gaan er dingen mis. In deze fase mogen mensen klagen over alles wat volgens hen niet deugt. Onder één voorwaarde: ze moeten bereid zijn om dit aan te pakken. Vind je dat een bepaalde stap in het proces te veel tijd kost, dan ga je erover meedenken hoe je dit kunt versnellen. In de vorige stap hebben mensen gezien dat iedereen zijn best doet om zijn eigen taak zo goed mogelijk uit te voeren, waardoor het oordeel over elkaar milder is en mensen bereid zijn om samen te werken.”
“Heb je de huidige situatie en alle knelpunten goed in kaart gebracht, dan is het tijd om een plan voor verbetering te maken. Om te kiezen waar je je op focust, kun je werken met het stoplichtmodel. Hierbij geef je aan elk knelpunt een bepaalde waarde en prioriteit. Belangrijk is om niet alleen te kijken wat beter moet, maar om ook op te schrijven wat goed gaat en vooral zo moet blijven. Uiteindelijk kom je zo tot een top 5 van punten waar je mee aan de slag gaat.”
“De laatste stap is het doorvoeren van de verbeteringen. Het hele team gaat aan de slag om hun eigen proces te verbeteren én collega’s te helpen. Samenwerking is cruciaal om tot een goed en blijvend resultaat te komen. Hoe groter het onderlinge begrip en de draagkracht van de nieuwe werkwijze, hoe groter de kans op succes. Je hebt elkaar immers nodig om het totale proces lean te maken en te houden.”
Hoewel digitalisering niet per definitie onderdeel is van lean werken, gaat dit in de praktijk van de timmerfabriek wel vaak samen. De komst van CNC-geautomatiseerde machines heeft impact op de productiesnelheid, maar zorgt er ook voor dat de nadruk in het proces verschuift van de productie naar de voorbereiding. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop een timmerfabriek processen inricht. Een machine kan nog zo snel werken, als mensen niet goed weten wat ze moeten doen, blijft het productieproces langer duren dan nodig. Volgens Mathieu zijn mensen daarom enorm belangrijk in de stap naar lean bouwen. Onderlinge samenwerking – van begin tot eind – is cruciaal.
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.