Met behoud van kwaliteit je producten standaardiseren, de doorlooptijd halveren en goedkoper produceren. Is dit de nieuwe werkelijkheid voor nieuwbouwwoningen? Wel als het aan VORM ligt. Zij begonnen in 2009 met het concept 6D Wonen: vanuit standaardconcepten projectmatig complete maatwerkwoningen bouwen. Ad van de Graaf vertelt over het ontstaan én het succes van dit idee.
Ad van de Graaf is commercieel adjunct-directeur bij VORM In 2019 vierde dit bedrijf zijn honderdjarige bestaan. Met 260 mensen in dienst en een flexibele schil voor drukke tijden, ontwikkelt en bouwt dit bedrijf aan grote nieuwbouw- en verbouwprojecten. In de crisis – of zoals VORM het al snel noemde: de nieuwe werkelijkheid – namen we het hele (bouw)proces onder de loep. Een stap waar ze vandaag de dag nog steeds profijt van hebben.
Ad: “Toen in 2008 ‘de nieuwe werkelijkheid’ begon, waren projecten die voorheen zonder aarzelen doorgingen opeens niet meer haalbaar. Gedwongen door de krappe markt, moesten projecten van 80 woningen terug naar 10 tot 15 woningen. Dat dwong ons om onze processen opnieuw te bekijken. Hoe konden we, zonder in te leveren op kwaliteit, toch goedkoper en sneller produceren? Het resultaat was het 6D Wonen-concept.”
“Naast de bekende drie dimensies van 3D, staan de andere dimensies voor slimmer plannen dankzij modellen, een vast prijskaartje voor elk onderdeel en een onderhoudsvoorspelling voor de lange termijn. Toen we hiermee begonnen, moesten we dit nog allemaal uitwerken. Inmiddels hebben we een grote database opgebouwd en werken we samen met vaste betrouwbare partners.”
Werken met modellen bleek de sleutel tot succes. Al in de voorfase kan VORM hierdoor namelijk snel beantwoorden aan de klantvraag. Om dit te doen, werken ze met BIM – Revit modellen waarin allerlei soorten woningen zijn uitgewerkt: van appartementen tot starterswoningen en van eengezinswoningen tot vrijstaande huizen. Ook alle klantopties zijn uitgewerkt in de modellen.
Ad: “Bouwen vanuit standaardopties versnelt het gehele proces enorm. Bij aanvraag van een nieuw project, kunnen we binnen één week een compleet plan afleveren, inclusief de bouwprijzen. Binnen 3 maanden zitten we met een compleet plan in verkoop en kunnen we de omgevingsvergunningen aanvragen. Veel mensen vinden het normaal dat een nieuwbouwproject 1,5 tot 2 jaar in beslag neemt. Voor ons is dat allang niet meer zo: tussen start tot oplevering zit gemiddeld een half tot driekwart jaar. En het kan zelfs nog sneller.”
“Tussen de start van de bouw en de oplevering, zit gemiddeld een half tot driekwart jaar”
Hoewel VORM 6D Wonen werkt vanuit standaardconcepten, bouwen ze de casco’s van de woningen grotendeels traditioneel. Dat heeft volgens Ad twee redenen: “We kiezen er als VORM voor om niet afhankelijk te zijn van de capaciteit van bijvoorbeeld fabrieken voor de prefabbeton onderdelen. Aan de andere kant geeft dit ons de flexibiliteit om klantwensen – zoals gevelverfraaiingen, indelingswijzigingen, locatiespecifieke aanpassingen – gemakkelijk in te vullen. Zo gaan standaardisering en maatwerk hand in hand.”
Door met de zesde ‘D’ onderhoud toe te voegen als extra discipline, kon VORM ook aan die klantvraag gehoor geven. Daarin dachten hun leveranciers met hen mee. Ad: “Voor het onderhoud van houten kozijnen heeft Timmerfabriek de Kievit een belangrijke rol gespeeld. Zij bedachten namelijk een slimme oplossing: in elk kozijn dat ze opleveren, bouwen ze een chip in. Hierop staan alle gegevens over het kozijn: materiaal, vorm, grootte, afwerking, kleur en onderhoudsfrequentie. Als er onderhoud nodig is, iemand wenst een extra kozijn of er is een deur die niet goed sluit, hoeft alleen maar de chip uitgelezen te worden en kunnen specialisten aan de slag.”
“Zulke slimme oplossingen schelen niet alleen veel tijd, maar zorgen er ook voor dat wij onze kwaliteit hoog kunnen houden. Er is geen ruimte voor vrije interpretatie, omdat alle kenmerken meteen in het begin zijn opgeslagen. Die kwaliteit waarborgen is voor ons heel belangrijk.”
Dat 6D Wonen vroeg om een omslag in denkwijze, is zeker. Hoe is het gelukt om die slag te maken? Ad vertelt hoe dat in zijn werk ging: “Onze ideeën dwongen ons om kritisch te kijken naar onze processen. Dat gold echter niet alleen voor ons, maar ook voor ons bouwpartners en leveranciers. Ze waren gewend om voor elk onderdeel een nieuwe prijs te calculeren en alles iedere keer opnieuw te engineeren. Binnen 6D bieden we een vaste prijs voor een vast onderdeel. Aan leveranciers de taak om hun processen zo in te richten dat ze hiermee uit de voeten kunnen.”
“Ook onze vaste partners en leveranciers moesten hun processen onder de loep nemen”
“Ik vind het mooi om te zien hoe dit is gelukt. Zo heeft Timmerfabriek de Kievit in een aantal jaar alle processen geautomatiseerd. Zetten ze een machine op vrijdagmiddag aan, dan zijn de kozijnen die geleverd moeten worden op maandag klaar voor transport. Bij de leveranciers die in het begin vraagtekens zetten bij deze aanpak, is inmiddels alle twijfel weggenomen. Sterker nog: alle bij onze projecten betrokken partijen geven aan dat ze procentueel gezien meer overhouden per geproduceerd onderdeel. Ze kunnen gestructureerd werken, de faalkosten zijn nagenoeg verdwenen en ze hoeven minder acquisitie te doen.”
“Ten slotte is ook voor ons het werken veel leuker geworden. In plaats van onszelf meer te bekwamen in het nemen van horden, hebben wij die hordes helemaal weggenomen. Onze visie is om het elke dag een stukje beter te doen. En dat lukt goed.”
“Onze visie is om het elke dag een stukje beter te doen”
Hoewel de filosofie achter 6D Wonen is ontstaan in tijden van crisis, blijkt het ook in betere tijden een slimme aanpak. Voor kopers – maar uiteraard ook corporaties, beleggers, huurders – is het fijn dat zij een maatwerk woning kunnen laten bouwen tegen lagere kosten, voor leveranciers en opdrachtgevers is de duidelijkheid vanaf het begin van het proces een enorm pluspunt. Ad vindt de aanpak van VORM niet meer dan normaal: “Waarom zou je je bezighouden met zaken waar de klant geen meerwaarde aan beleeft?” Met standaard maatwerk is de bouwwereld volgens hem klaar voor de toekomst.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.
–
Timmerfabriek de Kievit is één van de vaste partners van VORM. De relatie tussen de twee bedrijven gaat al meer dan 70 jaar terug. De afgelopen jaren heeft de Kievit veel geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Door machines een deel van het werk over te laten nemen, zijn ze in staat om flexibeler te produceren en betrouwbare kwaliteit te leveren. Dankzij slimme oplossingen wisten ze de productiekosten per onderdeel te verlagen. Een voordeel waarmee ze – ook in de toekomst – veel winst kunnen behalen.