Steeds meer bedrijven zien de voordelen in van het materiaal dat al decennia wordt gebruikt in de bouw: hout. Zeker houten kozijnen zijn de laatste jaren bezig met een opmars. Leden van de NBvT nemen je graag mee in de redenen waarom hun klanten kiezen voor houten kozijnen. Deze keer vertelt Rob van den Oudenrijn over een groot renovatieproject waar hout de voorkeur kreeg boven kunststof.
Rob is eigenaar van Van den Oudenrijn timmerselekt. Eén van de projecten waar zijn bedrijf momenteel aan werkt, is de renovatie van een groot aantal woningen van woningbouwvereniging Havensteder in de wijk Schans-Watergeus in Rotterdam. Hoewel de keuze in dit project uiteindelijk viel op houten kozijnen, verliep dat traject niet zonder slag of stoot.
Rob: “In de jaren ‘90 zijn bij een grote renovatie in Schans-Watergeus kunststof en aluminium kozijnen geplaatst. Ruim 20 jaar later voldeden die niet meer aan de eisen van deze tijd. Zo was de energetische waarde te laag, waardoor er veel warmte verloren ging en de huizen minder energiezuinig waren dan gewenst. Ook de inbraakwerendheid was niet meer voldoende. Daar kwam bij dat de leverancier van de aluminium kozijnen niet meer bestond. Onderdelen voor het onderhoud konden daardoor niet meer geleverd worden. Als er een sluiting kapotging, dan kon die niet zomaar vervangen worden. De kozijnen waren daarom toe aan vernieuwing.”
In 2015 ging de renovatie van Schans-Watergeus van start. Rob: “Vanwege de omvang van de renovatie koos Havensteder ervoor om het project op te delen in meerdere fases. In de eerste fase was het plan om in de voorgevel houten kozijnen te plaatsen, en in de achtergevel kunststof exemplaren. Dat had vooral te maken met de aanblik van de voorgevel: houten kozijnen stralen meer sfeer uit. Aan de achterkant was kunststof voldoende. In 2016 zijn de woningen van de eerste fase opgeleverd.”
“In de eerste instantie zouden we in fase 2 van het project dezelfde aanpak hanteren: voor hout, achter kunststof. Maar tijdens de uitvoering besloot Havensteder om ook aan de achterkant te gaan voor houten kozijnen. Die beslissing had te maken met het aansluiten op de bestaande bouwkundige instructie. Met hout kon dat makkelijker, waardoor we weer een luchtdichte aansluiting konden maken. Dat is belangrijk bij het bereiken van de benodigde isolatiewaarde.”
“Hout is eenvoudiger aan te sluiten op de bestaande bouwkundige constructie, waardoor je bij renovatie makkelijker een luchtdichte aansluiting maakt.”
“Kort nadat de woningen van de eerste fase waren opgeleverd, bleek bij een controle dat ze niet voldeden aan de door de brandweer gestelde eisen. De kunststof kozijnen in de lichtschacht waren niet brandveilig genoeg. Kunststof zorgt namelijk bij brand voor meer rookontwikkeling dan hout. Uiteindelijk is daarom besloten om alle kunststof kozijnen – die er nog geen twee jaar in zaten – te vervangen voor brandwerende houten kozijnen.”
Inmiddels zijn er vijf fases van het project in Schans-Watergeus opgeleverd. Daarbij is steeds vaker gekozen voor hout. Ook bij andere projecten merkt Rob dat hout vaker de voorkeur heeft. Het kent meer mogelijkheden dan kunststof en aluminium en voldoet beter aan de eisen van deze tijd. Rob: “Naast inbraakwering en isolatie spelen ook andere aspecten een rol bij renovatie. Zo willen veel steden absoluut geen ventilatieroosters zien op het glas. In nieuwbouw is het niet zo moeilijk om blinde ventilatieroosters te maken, maar bij renovatie ligt dat ingewikkelder. Hout heeft als voordeel dat je het profiel kunt aanpassen aan de bouwkundige constructie. Blinde ventilatieroosters zijn dan makkelijker te maken.”
“Hout leent zich goed voor het geven van een eigen identiteit aan het straatbeeld.”
“Daarnaast speelt kleur een grote rol. Hout leent zich goed voor het geven van een eigen identiteit aan het straatbeeld. Door de houten kozijnen in frisse kleuren te schilderen, verbetert de sfeer in een wijk direct. Onlangs werkte Van den Oudenrijn mee aan een project waar bewoners vrije kleurkeuze hadden voor hun kozijnen en voordeur. Wat ze achteraf het leukste vonden aan de renovatie van hun woning? Dat ze hun eigen kleuren mochten kiezen. Dat vond ik mooi om te horen. Ook in Schans-Watergeus zie je dat de buurt echt opknapt door het gebruik van houten kozijnen. De uitstraling verbetert en bewoners geven aan dat ze er met plezier wonen.”
Hoewel houten kozijnen veel voordelen bieden, blijft er volgens Rob nog altijd aarzeling bestaan bij opdrachtgevers. Dat heeft volgens hem deels te maken met de kosten van hout. Rob: “Bij renovatieprojecten nemen kozijnen vaak het grootste deel van de totale aanneemsom in beslag. Daardoor zijn zeker houten kozijnen een grote hap uit het totale budget. Maar als je kijkt naar de levensduur, dan vallen de kosten best mee. Een houten kozijn gaat de levensduur van een woning mee.”
“Als je kijkt naar de levensduur, vallen de kosten van houten kozijnen best mee”
Ook in gebruik verdienen houten kozijnen zich tijdens de levensduur ruimschoots terug. Rob: “Een goed kozijn draagt bij aan het besparen op energiekosten. Ramen en kozijnen blijven nu eenmaal een zwakke schakel in het binnenhouden van warmte. Door hier slim in te investeren, valt er een hoop winst te behalen. Houten kozijnen isoleren goed, en zijn daardoor een logische keuze om energiebesparing te realiseren. Je kunt wel een warmtepomp installeren om een huis zuiniger te maken, maar als je via de ramen en kozijnen veel warmte verliest, heeft dat geen zin. Ik denk dat we als branche nog veel meer moeten hameren op het belang van de isolatiewaarde van de schil.”
Van den Oudenrijn werkt vaak aan grote renovatieprojecten. Hier blijken de voordelen van houten kozijnen vaak groot. Naast dat ze makkelijker aan te passen zijn aan de bestaande constructie dan kunststof of aluminium, past hout ook beter bij de eisen van deze tijd. Ze zijn duurzaam, dragen bij aan een hogere isolatiewaarde en hebben een unieke uitstraling. Gelukkig merkt Rob dat zijn opdrachtgevers deze voordelen steeds vaker inzien en al eerder in een project kiezen voor hout.