Faalkosten lijken een onvermijdelijk onderdeel van bouwen. Er kan immers altijd iets fout gaan. Een wijziging die niet goed doorkomt, een meetfout of een misverstand over de uitwerking van een ontwerp. Toch hoeven faalkosten niet zo’n grote rol te spelen in de bouw. Digitalisering neemt veel van de kansen op falen weg, waardoor de kosten door fouten dalen. In dit blog lees je hoe houten kozijnen voordeliger worden als de kans op faalkosten afneemt.
In de traditionele timmerfabriek staat veel op voorraad. Verschillende houtsoorten van allerlei afmetingen, diverse typen hang- en sluitwerk, kleine onderdelen die je regelmatig nodig hebt: alles is bij de hand. In deze voorraad zit een flinke geldinvestering. Geld dat verloren gaat wanneer een onderdeel beschadigd raakt tijdens verplaatsing of als een nieuwe innovatie de onderdelen die je nog had liggen overbodig maakt. Dankzij digitalisering is het veel makkelijker om te bestellen per order. Hierdoor verminderen deze voorraadkosten aanzienlijk. Dat drukt de prijs van kozijnen.
Geeft de klant op het laatste moment een wijziging door? Dan moest vroeger de werkvoorbereider met zijn vellen papier de fabriek in om iedereen te voorzien van de laatste instructies. Een systeem dat in de praktijk niet waterdicht blijkt: iemand houdt zijn ‘oude’ boekje achter of krijgt de memo niet door vanwege een lunchpauze. Het gevolg is dat een onderdeel van het houten kozijn alsnog met de oude tekeningen gemaakt wordt, en linea recta naar de recycling kan. Door wijzigingen digitaal te verwerken, hebben medewerkers alleen de laatste informatie voor zich. Zo voorkom je verspilling van tijd en materialen en bespaar je geld in de productie.
Digitalisering helpt ook in het verkorten van de doorlooptijd. Dat begint het just-in-time bestellen van materialen. Ook het slim indelen van pallets kan een verschil maken. Zo spreken timmerfabrieken bijvoorbeeld af met leveranciers in welke volgorde een order opgestapeld wordt. Als de materialen die je als eerste nodig hebt bovenop liggen, scheelt dat veel tijd en is de kans op beschadigingen kleiner. Daarnaast dragen een flexibele planning, direct de juiste informatie zien en minder overdrachtsmomenten tussen medewerkers bij aan een kleinere kans op faalkosten een kortere doorlooptijd. Hoe sneller een kozijn geproduceerd wordt, hoe lager de kosten.
Faalkosten zijn een vervelende kostenpost die invloed heeft op de prijs van houten kozijnen. Door ze zoveel mogelijk te voorkomen, blijft de prijs van houten kozijnen concurrerend. Digitalisering is een belangrijke sleutel in het verminderen van faalkosten. Maar digitalisering kan ook nog op andere manieren bijdragen aan een voordeligere kozijnen. Bijvoorbeeld omdat timmerfabrikanten tijd besparen op hun administratie en planningen overzichtelijker zijn. Hoe soepeler het werk in de fabriek loopt, hoe meer consumenten hiervan profiteren.
Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.
Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.