{{ showmenu }}

Taco Schoonderwoerd - HOUT100%

  • Levensduur
  • Tips
  • Plaatsing van kozijnen

12 tips voor het plaatsen van houten kozijnen

Houten kozijnen hebben een lange levensduur. Met goed onderhoud zit een houten kozijn makkelijk een mensenleven lang in de gevel. Het optimaliseren van de levensduur begint in de fabriek, bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame houtsoorten en een zorgvuldige afwerking. Maar ook de plaatsing heeft invloed op de uiteindelijke levensduur van houten kozijnen. Hoe netter dat gebeurt, hoe langer een kozijn meegaat. In dit blog lees je daarom 12 tips voor de plaatsing van houten kozijnen.

Langere levensduur bij goede plaatsing

Plaatsing van houten kozijnen gebeurt bij veel projecten door de opdrachtgever. Om zorgvuldige plaatsing – en daarmee de kwaliteit van het product – te waarborgen, bezoeken onafhankelijke inspecteurs van HOUT100% elk jaar zo’n 250 bouwplaatsen. Taco Schoonderwoerd, directeur van HOUT100%, ziet dat er op de bouwplaats vaak dezelfde dingen misgaan. Daarom heeft HOUT100%, samen met de NBvT sectie Kozijnen, 12 verbeterpunten voor plaatsing opgesteld.

Tip 1: Zorg voor goede opslag en bescherming op de bouwplaats

Houten kozijnen moeten goed opgeslagen en beschermd worden tijdens de bouw. Zowel halffabricaten als kozijnen die al voorzien zijn van glas en aflak zijn kwetsbaar zolang ze niet in de gevel zitten. Zorg ervoor dat de nieuwe kozijnen netjes op een bok staan tijdens de opslag en goed ingepakt zijn tegen weersinvloeden en het opspatten van modder.

Tip 2: Werk met een goedgekeurd ankerplan

Verankering van kozijnen in de gevel is belangrijk om ze op hun plek te houden. Met het toenemende gewicht van houten kozijnen – bijvoorbeeld door het gebruik van Tripleglas – is een stevigere verankering nodig dan traditioneel het geval was. Laat de benodigde verankering goed doorrekenen door een constructeur om vervorming te voorkomen.

Tip 3: Maak een goede water- en luchtdichting

De normen voor luchtdichting in de gevel zijn streng. Een goede luchtdichtheid is belangrijk om de gestelde isolatiewaarden te behalen. Door hier netjes te werken en te zorgen voor de juiste rondgaande water- en luchtdichtingen, voldoen de kozijnen aan de gestelde normen.

Tip 4: Stel kozijnen waterpas

De enige kans om kozijnen goed te stellen is tijdens de bouw. Zorg daarom voor een goede verankering in het bouwkundig kader. Natuurlijk is nastellen mogelijk, maar dit levert overlast op voor de eindgebruikers en moet in veel gevallen regelmatig herhaald worden.

Tip 5 & 6: Houd ruimte voor ventilatie bij het afdichten van de spouw

Zowel boven als onder het kozijn moet voldoende ruimte blijven voor afwatering. Aan de bovenkant betekent dit het plaatsen van een lateistabbe, aan de onderkant dat raamdorpelstenen niet tegen de neus van de kozijndorpel geplaatst moeten worden. Op die manier blijft er ruimte voor ventilatie en voorkom je dat er vocht in de constructie blijft zitten.

Tip 7: Bescherm kozijnen tijdens de bouwfase

Hoewel de fabrikant de houten kozijnen meestal aanlevert met bescherming, wordt deze vaak te vroeg verwijderd. Zowel voor een halffabricaat als voor een compleet afgelakt kozijn, betekent dit dat het risico op schade groot is. Verwijder de transportbescherming pas vlak voor het afschilderen of de oplevering om kosten voor herstel te voorkomen.

Tip 8: Koppel kozijnen volgens de verwerkingsinstructies

Zijn kozijnen in meerdere delen gemaakt vanwege de afmetingen, dan is het belangrijk om ze op de juiste manier te koppelen. Volg hierbij de instructies van de leverancier.

Tip 9: Zorg voor goede ventilatie tijdens de bouw

Bij de bouw kan zich veel vocht ophopen in een woning, bijvoorbeeld door het aanbrengen van stucwerk. Voorkom vochtophoping en het zwellen van deuren door goed te ventileren.

Tip 10: Breng de beglazing netjes aan

Zorg bij het aanbrengen van de beglazing in houten kozijnen voor een liggende kitnaad waar geen water op kan blijven staan. Breng daarnaast direct bij het plaatsen van het glas de topafdichting en hieldichting aan. Zo voorkom je lekkage en houtrot door vochtophoping in de kozijnen.

Tip 11: Lak zorgvuldig af

Vaak vergeten plekken tijdens het aflakken van houten kozijnen, zijn de neuzen van de onderdorpels en de onderkant van draaiende delen. Voorzie al deze plekken van een goede aflaklaag om de kwaliteit van de kozijnen zo lang mogelijk te garanderen.

Tip 12: Controleer dakkapellen op water- en luchtdichting

Plaats je een houten kozijn in een (prefab) dakkapel? Controleer dan goed op de aanwezigheid van de juiste water- en luchtdichtingen. Hiermee verleng je de levensduur van alle onderdelen.

Samenwerken voor het beste resultaat

Door zorgvuldig te werken, elkaars kennis te gebruiken en plaatsingsinstructies op te volgen, verloopt de plaatsing van houten kozijnen optimaal. Volgens Taco sluiten de genoemde tips aan op de meest voorkomende verbeterpunten die inspecteurs opmerken op de bouwplaats. Pas je deze tips toe, dan voorkom je faalkosten in de bouw en gaan kozijnen nog langer mee.

Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.