{{ showmenu }}

In je zoektocht naar nieuwe houten kozijnen, kom je een uitgebreid aanbod aan houtsoorten tegen. Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van verschillende houtsoorten? In dit blog lees je alles over de meestgebruikte houtsoorten voor kozijnen: grenenhout, vurenhout en hardhout.

Grenenhout: voordelig, licht van gewicht en geschikt voor binnen

Grenen is een verzamelnaam voor verschillende soorten naaldhout. Omdat naaldhout sneller groeit dan loofhout, is het zachter qua structuur. Grenenhout valt daarom in duurzaamheidsklasse 3 of 4. Dat betekent dat het gemiddeld tot beperkt duurzaam is, en vooral geschikt is voor toepassing in binnendeurkozijnen. Het grootste voordeel van grenen? Het is voordelig in de aanschaf. Verder is het goed bewerkbaar en licht van gewicht.

Onderhoudsadvies: voorzie grenenhout altijd van voor voorlak- en aflaklaag en behandel het elke 5 tot 10 jaar met een elastische verf.

Vurenhout: veelgebruikt, makkelijk te bewerken en duurzaam

Vurenhout is een naaldhoutsoort die afkomstig is van de fijnspar. Onbewerkt vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4 of 5. Maar het grote voordeel van vurenhout is juist dat het veel bewerkingsmogelijkheden kent. Door thermische modificatie of het toepassen van flexibele epoxyverbindingen, komt vuren in duurzaamheidsklasse 1 of 2 terecht. Dit maakt het hout geschikt voor zowel binnen- als buitenkozijnen. Doordat fijnsparren snel gekweekt worden, is de keuze voor vurenhout zowel milieuvriendelijk als voordelig.

Onderhoudsadvies: behandeld vurenhout kun je het beste elke 10 jaar schilderen.

Hardhout: robuust, makkelijk in onderhoud en lange levensduur

Hardhout komt van loofboomsoorten die langzaam groeien. De naam hardhout is te danken aan de hoge dichtheid die het hout heeft, en niet zoals vaak wordt gedacht aan tropische regenwouden. De sterke structuur maakt hardhout bij uitstek toepasbaar voor buitenkozijnen. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn Afzelia, Merbau, Mahonie, Meranti en Eiken.

Goed om te weten: hardhout is bij aanschaf zo’n € 10,- tot € 50,- duurder per kozijn dan zachthout. Toch verdien je deze extra investering dankzij de lange levensduur van hardhouten kozijnen makkelijk terug. Let er wel op dat het hout dat je kiest voorzien is van een FSC- of PEFC-keurmerk. Alleen zo weet je zeker dat het duurzaam geproduceerd is.

Onderhoudsadvies: afhankelijk van het type hardhout is er slechts één keer per 10 tot 15 jaar onderhoud nodig.

Welke houtsoort kies jij?

Natuurlijk is keuze voor het type hout een persoonlijke. Vurenhout behoort in Nederland tot één van de meestgebruikte houtsoorten in kozijnen. Begrijpelijk, want bewerkt vurenhout heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Ga je voor een lager prijskaartje, dan is grenenhout voor binnen een prima optie. Kijk je naar onderhoudsvriendelijkheid en een lange levensduur, dan is hardhout juist uitermate geschikt.