{{ showmenu }}

Kozijnen van Hout - Centrum Hout

  • Isolatie
  • Milieu
  • voordelen
  • kozijnen
  • Onderhoud

De 7 grootste voordelen van houten kozijnen

Houten kozijnen zijn al jaren onverminderd populair bij huiseigenaren in Nederland. En met een goede reden. Want ondanks de intrede van nieuwe materialen – zoals kunststof en aluminium – hebben houten kozijnen vooral veel voordelen. Wat zijn de belangrijkste redenen om te kiezen voor houten kozijnen? Je leest het in dit blog.

1. Lange levensduur

Natuurproducten bewerkelijk? Niet als je naar hout kijkt. Uit onderzoek blijkt dat hardhouten kozijnen makkelijk 50 jaar in de gevel zitten. En wie een wandeling maakt door een oude binnenstad, ziet in veel monumentale panden houten kozijnen die al langer dan een eeuw meegaan. Niet voor niets kiezen steeds meer woningbouwverenigingen weer voor houten kozijnen.

2. Onderhoudsvriendelijk

Het vooroordeel dat houten kozijnen veel onderhoud nodig hebben, klopt al jaren niet meer. Sterker nog: dankzij verbeterde zaagtechnieken, lijmverbindingen en verfsoorten is er juist veel minder onderhoud nodig. Kies je bij de aanschaf voor hoge kwaliteit van materialen, dan hoef je nog maar om de 15 jaar te schilderen. Zeker als je een kozijn waar de zon veel op schijnt in een lichte kleur verft.

3. Goed voor het milieu

Hout is een natuurproduct. Dat betekent dat het doormiddel van duurzaam bosbeheer nooit uitgeput raakt. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het hout dat wij gebruiken, als boom onze lucht heeft gezuiverd? Terwijl een kleine boom uitgroeit tot stevig hardhout, zorgt die namelijk voor opname van heel veel CO2. Dat maakt hout een ontzettend milieuvriendelijk bouwmateriaal. Win-win, als je het ons vraagt.

4. Grote ontwerpvrijheid

Houten kozijnen geven architecten veel vrijheid bij het ontwerpen van een woning. Waar bij kunststof of aluminium vaak gewerkt wordt met standaardmaten, zijn houten kozijnen in alle afmetingen te zagen. Hierdoor is er veel meer keus, zonder dat dit grote prijsstijgingen tot gevolg heeft.

5. Veilig bij brand

Hout, dat brandt toch? Dat klopt, maar houten kozijnen zijn juist heel brandveilig. Het hout dat in kwaliteitskozijnen gebruikt wordt, geleidt bijna geen warmte. Bovendien verkoolt het heel langzaam, waardoor houten kozijnen brandvorming juist vertragen.

6. Isolerend en luchtdicht

Houten kozijnen dragen bij aan een goed geïsoleerd huis. Hout is namelijk een materiaal dat van zichzelf isoleert. Daarnaast wordt het glas al in de fabriek verlijmd in het kozijn. Hierdoor zijn houten kozijnen helemaal luchtdicht, en bieden ze een superieure isolatie.

7. Makkelijk te repareren

Is een houten kozijn beschadigd, dan is het in de meeste gevallen mogelijk om dit plaatselijk te repareren. Door beschadigingen op te vullen of onderdelen van het kozijn te vervangen, bespaar je geld en gaat je kozijn veel langer mee.

Daarom kiezen voor houten kozijnen

Natuurlijk hebben houten kozijnen nog veel meer voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld makkelijk te schilderen, waar je de kleur van je kozijnen zelf kunt bepalen. Overweeg je om houten kozijnen aan te schaffen? Kom dan gerust langs bij één van de leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie, zij adviseren je graag.

Persoonlijk advies nodig? Zoek hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn.