{{ showmenu }}

Kozijnen van Hout - Centrum Hout

  • 6D wonen
  • Blog
  • kozijnen
  • digitalisering
  • personeelstekort

3 opties om personeelstekort op te lossen in de bouw

Personeelstekort is één van de grootste uitdagingen van de bouw. Tel daarbij op dat de kosten voor personeel een groot deel van het budget beslaan bij nieuwbouw en renovatie, en de stap naar automatisering is zo gemaakt. Digitalisering maakt timmerfabrieken namelijk minder afhankelijk van personeel én zorgt ervoor dat ze sneller kunnen werken. Win-win. Maar welke mogelijkheden hebben timmerfabrieken om in te spelen op het tekort aan personeel? In dit blog lichten we 3 opties uit.

Optie 1: Productieproces automatiseren

Machines die mensen werk uit handen nemen: het is een investering, maar wel één die zich terugverdient. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om kozijnen bijna volledig met machines te maken. CNC-draaien en -frezen gebeurt al bij veel fabrieken automatisch. En wat dacht je van een volautomatische spuiterij die de houten kozijnen voorziet van perfect schilderwerk? Ook het lijmen van onderdelen kan een robot overnemen. Zo gaat het werk efficiënter en zijn er minder handen nodig om een kozijn te produceren.

Optie 2: Integratie van software

Software raakt steeds meer verweven met de processen in de timmerfabriek. Van het invoeren van meetgegevens tot het automatisch doorsturen van een BIM-model naar de zaag- en freesmachines: de computer neemt het zonder problemen over. Alleen al door ‘dubbel werk’ weg te nemen, behalen fabrikanten een flinke tijdswinst. Ook planningssoftware biedt uitkomst: de planner voert de order in, de software rekent de slimste productievolgorde uit. Door de bestellingen en inkomende goederen aan de planning te koppelen, ligt 100% leverbetrouwbaarheid in het vizier.

Optie 3: Datachips in kozijnen

Ook na de productie kan automatisering helpen om het personeelstekort op te lossen. Zo bevatten datachips in kozijnen alle informatie over houtsoort, glassamenstelling, hang- en sluitwerk en verfkleuren. Is er schade aan een kozijn? Dan kan de bewoner de chip scannen met een smartphone en een foto maken van de schade. De fabrikant bepaalt op afstand wat er moet gebeuren en welke spullen hij hiervoor nodig heeft. Dit scheelt reistijd naar de locatie van de klant en zorgt ervoor dat het garantieproces efficiënter verloopt.

Hogere productiviteit, minder faalkosten, kortere doorlooptijd

Hoe meer je in de fabriek overlaat aan software en robots, hoe hoger de arbeidsproductiviteit. Er zijn immers minder handelingen van mensen nodig om hetzelfde resultaat te krijgen. Zo produceren timmerfabrieken met een geautomatiseerd proces veel efficiënter en sneller kozijnen. Welke gevolgen heeft dit voor loyale medewerkers? Hoewel de kans bestaat dat hun werk er door automatisering anders uit gaat zien, komt hun kennis zeker van pas bij het optimaliseren van processen.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn.

 

Bronnen:

De digitale kozijnenfabriek

Bouwen via het 6D Wonen concept