{{ showmenu }}

Kozijnen van Hout - Centrum Hout

Circulair 2050: dit is de rol van houten kozijnen

In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Oftewel: over 30 jaar gebruiken we geen nieuwe materialen meer, maar werken we met datgene wat beschikbaar is. Dat is de ambitie die we ons gesteld hebben. De bouw beslaat maar liefst 50% van het grondstoffenverbruik in Nederland. Daar valt dus veel winst te behalen. In dit blog lees je welke rol is weggelegd voor hout in het algemeen en houten kozijnen in het bijzonder in de plannen voor Circulair 2050.

Hergebruiken van bouwmaterialen

Laten we bij het begin beginnen. Uitgangspunt van Circulair 2050 is dat Nederland geen nieuwe gedolven materialen meer verbruikt. Oftewel: zoveel mogelijk hergebruiken wat er is en datgene wat nieuw nodig is, halen uit duurzame en onuitputtelijke bronnen. In de bouwpraktijk betekent dit dat we delfstoffen zoals kunststof, staal en aluminium, niet meer uit de grond halen maar alleen uit bestaande gebouwen.

Uiteraard geldt ook voor hout dat we dit zoveel mogelijk moeten hergebruiken. Maar omdat het een natuurlijke grondstof is, mag hout nog wel nieuw in het bouwproces gebracht worden. Hoewel 2050 nog ver weg lijkt, is het juist nu heel belangrijk om al te bouwen vanuit de circulaire gedachte. Als we immers over 30 jaar ons bouwmateriaal willen hergebruiken, moet we daar nu rekening mee houden in het ontwerpen en de montagewijze. Zeker omdat houten kozijnen gemiddeld 60 jaar meegaan.

Voordelen van hout als circulair materiaal

De circulaire ambities reiken verder dan alleen hergebruik. Zo is het belangrijk dat de waarde van materialen blijft bestaan. Ook moeten onderdelen zonder grote moeite los te maken en op een andere plek te gebruiken zijn. Hoe past hout hierbinnen? Hout is:

1.     Licht van gewicht. Dit maakt verplaatsen van hout praktisch, energiezuinig en rendabel.

2.     Makkelijk bewerkbaar. Omdat het een zacht materiaal is, is een stukje afzagen of een gat boren relatief eenvoudig.

3.     Keer op keer herbruikbaar. Van deur naar kozijn naar tafel naar vloer naar plaatmateriaal, enzovoort: de gebruikscyclus kan decennialang doorgaan.

4.     Hernieuwbaar: Bij duurzaam bosbeheer kan het bos zich blijven ontwikkelen er is er een blijvende stroom aan nieuw materiaal beschikbaar, die nooit uitgeput raakt.

5.     CO2-neutraal: Bij de verwerking van hout is zeer weinig energie nodig. Daarnaast zit er in het hout zelfs CO2 vastgelegd.

De rol van houten kozijnen in Circulair 2050

Houten kozijnen passen perfect binnen de ambities van Circulair 2050. Zolang het onderhoud goed wordt uitgevoerd, blijven kozijnen van hoge kwaliteit en behouden ze hun waarde. Wordt een gebouw gesloopt, dan zijn kozijnen makkelijk uit de gevel los te halen en op een andere plek – met dezelfde functie – terug te plaatsen.

Maar zelfs als het hout niet meer als kozijn bruikbaar is, kan het daarna nog veel nieuwe bestemmingen krijgen. Door hout zo lang mogelijk te gebruiken in de circulaire economie, blijft de vastgelegde CO2 zo lang mogelijk opgeslagen. Bij duurzaam bosbeheer groeit altijd meer bos bij dan dat er hout uit wordt gehaald. Zo blijft de waarde van het bos én het hout behouden, en zijn we ook in de toekomst verzekerd van circulair bouwmateriaal.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn.