{{ showmenu }}

Nu ik een tijdje rondloop in de timmerindustrie, word ik nog elke dag enthousiaster. De houtbranche is allesbehalve stoffig. Werken in een bedrijf op het snijvlak van duurzaamheid, innovatie en ambacht is een goede match gebleken.

In het intensieve introductieprogramma afgelopen mei leerde ik snel de processen, producten en collega’s kennen. Van inmeten en productie tot en met logistiek en montage. Overal heb ik mee mogen kijken én werken. Een goede start bij Verweij Houttechniek en een mooie kennismaking met de houtbranche.

Hout is duurzaam

Hout is een duurzame grondstof die bijdraagt aan een circulaire economie en het verminderen van de CO2-uitstoot in onder andere de bouw. Zo las ik laatst in een onderzoek (link) dat door bij de nieuwbouw van grondgebonden woningen te kiezen voor bouwen met hout, de uitstoot van CO2 met maar liefst 42% verminderd kan worden! Verweij gebruikt daarbij alleen maar hout uit verantwoord beheerde bossen. Ik zit vol met ideeën om commercie te combineren met duurzaamheid. Ik draag daar graag aan bij.

Ambacht en innovatie in één

De timmerindustrie is aan de ene kant vrij traditioneel met haar ambachten. Het is mooi om te werken met mensen die passie voor het vak en voor hout hebben. Elk product dat uit de fabriek komt, moet door een ringetje te halen zijn. Hiervoor heb ik in de grafische industrie gewerkt. Daar vond ik de passie voor drukwerk en de concrete output, iets tastbaars, ook mooi.

Aan de andere kant komt er steeds meer techniek en innovatie bij kijken in de industrie. Tof om bij een bedrijf te werken dat vooroploopt met bijvoorbeeld robots, CNC-machines en een geautomatiseerde spuiterij. Het is indrukwekkend om te zien dat je met moderne productietechnologieën hout zo kunt verwerken, dat je efficiënt tot een echt goed eindproduct komt.

Wist je bijvoorbeeld dat bij ons géén raam, deur of kozijn hetzelfde is? We doen veel renovatieprojecten. Alles wordt per woning ingemeten en op maat geproduceerd. Lijkt het met het blote oog hetzelfde, per huisnummer verschilt het toch. De montage van de pasmaat geproduceerde, beglaasde en afgelakte producten gaat sneller en bewoners ervaren minder overlast.

Impact maken in de houtbranche

Werken in het MKB pakt ook goed voor me uit. Korte lijnen, snel kunnen schakelen… Ik kan nu meer het verschil maken. Het is fijn te merken dat mijn inbreng wordt gewaardeerd.

Ik heb me ook aangesloten bij de marketingcommissies van Centrum Hout en de Sectie Kozijnen van de NBvT. Het is leuk om (nu nog vrij) ‘branchevreemd’ waarde toe te kunnen voegen. Van elkaar te leren. Elkaar te inspireren. Mooi dat het belang van de verenigingen duidelijk is en ik bij Verweij de ruimte krijg om hieraan bij te dragen.

Bescheidenheid

Waar mijn handen vooral van gaan jeuken is de bescheidenheid in de branche. Hier kan ik met mijn vak – marketing en communicatie – nog veel verschil maken. We doen zoveel goede dingen en bescheidenheid siert de mens, maar de houtbranche en ons bedrijf mogen zich meer profileren. Hopelijk staat mijn hoge lat me daarbij niet teveel in de weg. Om meters te maken moet je namelijk niet alles meteen perfect willen doen… Net als deze blog. Het begin is er.

Voor mij is de timmerindustrie een goede match gebleken! Word jij ook enthousiast door mijn ervaringen met de houtbranche? Mooi. Want een stoffig imago is niet meer van deze tijd. De realiteit is zo veel anders!