{{ showmenu }}

Kozijnen van hout - Centrum Hout

  • Materialenpaspoot
  • Tekorten

De rol van het materialenpaspoort in de strijd tegen tekorten

Ooit naar een pand gekeken als opslagplaats voor bouwmateriaal? Waarschijnlijk is het niet het eerste waar je aan denkt als je ergens binnenloopt, maar in elk gebouw bevindt zich een schat aan materialen. Toch gaan die materialen bij de sloop vaak regelrecht richting de recycling of stort. Terwijl ze meestal nog prima opnieuw ingezet kunnen worden in de bouw. Het materialenpaspoort moet inzicht geven in de materialen die zich bevinden in een pand en hoe die opnieuw te gebruiken zijn als de levensduur van een gebouw erop zit. Dit zijn de functies van het paspoort.

Het materialenpaspoort…

… Geeft bouwmateriaal een identiteit

Meestal verdwijnen materialen bij de sloop van een pand op de grote hoop. Hoewel ze worden gescheiden en aangeboden voor recycling, verliest veel materiaal hiermee zijn waarde. Het materialenpaspoort geeft betekenis aan de bouwmaterialen die zich in een pand bevinden. Dit draagt eraan bij om materiaal niet meer te zien als wegwerpproduct, maar als een waardevolle grondstof.

… Biedt inzicht in locatie en montagewijze

In het materialenpaspoort van een gebouw staat beschreven welke bouwmaterialen aanwezig zijn, waar ze zich bevinden en hoe ze gemonteerd zijn. Dit is handig als een pand ontmanteld wordt. Je hoeft niet meer te ontdekken hoe je een kozijn uit elkaar haalt, maar leest dit in het paspoort. Zo is het veel makkelijker om materialen te demonteren en elders opnieuw te gebruiken.

… Maakt circulariteit concreet

In het materialenpaspoort staat precies beschreven welke bouwmaterialen nieuw zijn en welke zijn hergebruikt. Deze geven inzicht in de circulariteit. Momenteel wordt gewerkt aan een voor Nederland uniforme meetmethode voor circulariteit. Sommige nieuwe bouwmaterialen scoren daarbij beter dan andere. Zo dienen volgens de grondlegster van de methode, Ellen McArthur, de voordelen van biobased grondstoffen zoals hout meegenomen te worden in de beoordeling.

… Helpt bij het maken van ontwerpkeuzes

Hoe makkelijker materialen opnieuw te gebruiken zijn, hoe hoger de restwaarde van een pand na de gebruiksduur. Door bij de bouw slimme keuzes te maken over materiaalgebruik en montagewijze, behoudt een gebouw zijn waarde. Ook als het zijn oorspronkelijke functie verliest. Het materialenpaspoort maakt inzichtelijk hoe makkelijk een gebouw te ontmantelen is, en welke invloed ontwerpkeuzes hierop hebben.

… Functioneert als archief voor gebouwen

In de toekomst moet het steeds normaler worden om – voordat een bouw van start gaat – het materialenpaspoort te checken. Welke materialen komen vrij uit oude gebouwen? En hoe kun je die inzetten voor je nieuwe pand? Door aan de start van een nieuw project te kijken wat er beschikbaar is aan materiaal, kun je hier meteen (ontwerp)keuzes op afstemmen. Zijn er geen materialen beschikbaar, dan is het gebruik van een hernieuwbaar materiaal de beste keuze. Zo voorkom je het inbrengen van niet-hernieuwbare en schaarse materialen in de cyclus.

Hoe scoort hout in het materialenpaspoort?

Hout heeft verschillende voordelen als het gaat om circulariteit. Aan de ene kant is het een materiaal dat in de natuur groeit, ruim beschikbaar is en zichzelf constant vernieuwt in de tijd dat wij het gebruiken. Aan de andere kant is hout als bouwmateriaal licht van gewicht, makkelijk te bewerken en eenvoudig te herstellen. Hierdoor is het goed opnieuw te gebruiken in een ander pand. Deze eigenschappen vastleggen in het materialenpaspoort, is de volgende stap om tot een circulaire economie te komen.

Op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op Instagram, Twitter en LinkedIn.