{{ showmenu }}

Mathieu Siemons - Noctuam

  • voordelen
  • Lean

Dit zijn de 5 grootste voordelen van een lean productieproces

Lean is een term die we vaak voorbij horen komen als het gaat om het efficiënter inrichten van de timmerfabriek. Kort gezegd betekent lean dat je processen zo op elkaar afstemt, dat elke stap in de productie soepel doorloopt. Oplossingen om dit te bereiken variëren van een opgeruimde werkplek tot het automatiseren van standaardprocessen. Maar welke voordelen brengt lean met zich mee? Dat lees je in dit blog.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Mathieu Siemons van Noctuam.

1. Tijdswinst

Het belangrijkste voordeel van een lean proces is de grote tijdswinst die je ermee behaalt. In de timmerfabriek betekent dit voornamelijk een kortere doorlooptijd. Afhankelijk van de huidige situatie en mogelijke verbeterpunten, kan de doorlooptijd voor de productie van een houten kozijn dalen van 6 naar 3 weken of minder. Oftewel: een halvering van de productietijd. Vaak leveren de eerste stappen de grootste winst op. Wil je van 3 weken terug naar een doorlooptijd van 2,5 dag, dan vergt dat relatief gezien veel meer inspanning dan van 6 naar 3 weken.

2. Flexibiliteit

Bij nieuwbouw- of renovatieprojecten moeten klanten vaak al ruim van tevoren beslissen wat voor kozijnen of deuren zij in hun woning willen. Door lean te werken, is het mogelijk om deze deadline naar achter te verschuiven. Veel mensen vinden het prettig om pas zo laat mogelijk voor de daadwerkelijke plaatsing een keuze te hoeven maken. Aan deze flexibiliteit zit één voorwaarde vast: alle keuzes moeten voor de deadline binnen zijn. Een last minute verandering betekent in een lean proces namelijk een grote verstoring – met vertragingen tot gevolg.

3. Voorspelbaarheid

Een lean proces verloopt gestroomlijnd. Dit maakt de productietijd goed voorspelbaar. Je weet hoe lang het duurt om een bepaald type kozijn te produceren, wanneer je de onderdelen daarvoor moet bestellen en wanneer je kunt uitleveren naar de bouwplaats. Deze voorspelbaarheid zorgt ervoor dat je als timmerfabriek heel nauwkeurig de startdatum van je productie kunt bepalen. Natuurlijk ben je afhankelijk van de ‘keten’ in een bouwproces. Maar wanneer je zelf duidelijk weet wanneer je moet beginnen met de productie, kun je deze deadline doorgeven aan partners.

4. Liquiditeit

Deze voorspelbaarheid brengt meteen een extra voordeel met zich mee: je hebt minder onderhanden werk in de fabriek. Als je precies kunt plannen wanneer je aan de productie voor een bouwproject moet beginnen, hoef je minder marges in te bouwen. Hierdoor verkort je de tijd tussen de voorfinanciering en facturering. Heb je met de huidige doorlooptijd een miljoen euro aan onderhanden werk en halveer je die tijd, dan maak je dus een half miljoen vrij. Dat geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in een snellere productie en opleiden van je medewerkers.

5. Kwaliteit

In een lean proces is er minder ruis bij de productie van houten kozijnen. Alles verloopt volgens een vastgesteld plan, waardoor er meer ruimte is om te focussen op kwaliteit. Er is geen stress en iedereen kan rustig zijn werk uitvoeren. Daarnaast zorgt de kortere doorlooptijd ervoor dat je fouten in een productiebatch sneller ontdekt. Dat is prettig voor de klant omdat die geen vertraging oploopt, maar zorgt ook voor een daling in de faalkosten.

Voordelen van lean produceren

Lean werken zorgt voor een strakker productieproces van houten kozijnen. Dit biedt voordelen in de fabriek, maar zeker ook de voor eindklant. Met een voorspelbare levertijd, gegarandeerde kwaliteit en flexibelere keuzemogelijkheden, ervaren klanten de aanschaf van kozijnen als een prettig proces. Dat komt de uiteindelijke beoordeling van een timmerfabriek ten goede.

Ben je op zoek naar nieuwe kozijnen? Vind hier een Kozijnen van Hout-verkooppunt in jouw omgeving.

Op de hoogte blijven van al het nieuws over houten kozijnen? Houd de website in de gaten en volg ons op InstagramTwitter en LinkedIn