{{ showmenu }}

Woensdag 2 oktober 2019 vond de tweede Landelijke Kozijnendag plaats. Zestig timmerfabrikanten reisden af naar het Binnenhof in Den Haag om te praten over de positie van houten producten in de bouw en in het bijzonder natuurlijk houten kozijnen. Namens de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie en Centrum Hout bood René Veerman het Houtmanifest aan. Kijk en lees mee voor een impressie van deze dag.

Unieke rondleiding

Om 14.00 uur ontving CDA-kamerlid Martijn van Helvert een selectie leden van de NBvT-sectie Kozijnen. Na een kort welkomstwoord vertrok het gezelschap in twee groepen voor een rondleiding in de Tweede Kamer. Naast een kijkje in de plenaire zaal, gingen ook de deuren open van ruimtes die meestal gesloten blijven voor publiek. Zo keken we binnen in de Handelingenkamer, die dienstdoet als bibliotheek en waar belangrijke stukken van de Eerste en Tweede Kamer zijn opgeslagen.

Hout als bouwmateriaal

Na de rondleiding vertrok het gezelschap richting de Troelstrazaal. Hier nam Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, het Houtmanifest in ontvangst. Dit manifest roept op tot het gebruik van meer hout en houten producten in de bouw.

In een korte toespraak ging Verhagen in op het aanwakkeren van de vraag naar duurzame bouwmaterialen bij opdrachtgevers. Daar begint het, daar ligt een grote stap voor het gebruik van hout als bouwmateriaal. Ook de overheid staat voor een belangrijke taak. Duurzaamheid is nu in slechts 27% van de openbare aanbestedingen een item. Dat moet dus veel hoger op de agenda’s!

Berekening van CO2-reductie

Tijdens het debat kwamen ook Maurits von Martels, woordvoerder Natuur, Milieu, Bosbouw, kamerlid Eric Rommes, woordvoerder en portefeuillehouder Duurzame Woningbouwopgave en Martijn van Helvert, woordvoerder Buitenlandse Zaken aan het woord. Eén van de aandachtspunten die zij aanstipten was de berekening van CO2-reductie.

In het hout waarmee we in Nederland bouwen, zit veel CO2 opgeslagen. Maar omdat dit hout vaak uit buitenlandse duurzaam beheerde bossen komt, krijgen bedrijven hier niet de credits voor. Zeker nu het opslaan van CO2 een steeds groter agendapunt wordt, is het belangrijk om bouwen met hout eerlijker te belonen.

Houten kozijnen op de agenda

Na het debat maakten serieuze gesprekken plaats voor een unieke borrel in de CDA-fractiekamer. Met bier, bitterballen en later een diner op een andere locatie, sloot het gezelschap een productieve dag in Den Haag af.

René Veerman, voorzitter van de NBvT-sectie kozijnen, blikt terug: “De Kozijnendag was een mooie gelegenheid om houten kozijnen extra op de kaart te zetten bij beleidsmakers. We hopen dat met het Houtmanifest en onze argumenten, het onderwerp nog meer gaat leven in de Tweede Kamer.”