{{ showmenu }}

Hallo en welkom! Dit is mijn blog over de Hout Soep...

Ja, die was lekker kort hè?! Er is namelijk helemaal geen houtsoep! Dat is omdat hout duurzaam is en geen eeuwig rondzwervende rommel achterlaat. Geen oceanen vol met onafbreekbaar houtafval dus gelukkig.

Maar nu we het toch over soep hebben… Weet je wat pas echt veel soep oplevert? Plastic. Serieus. Dat is dus helemaal niet zo goed voor het milieu. Onze Zeeuwse mossels zitten tegenwoordig al vol met plastic naar ’t schijnt. Net als de vissen die we allemaal eten. Dat blijkt dus ineens wel een item te zijn dat steeds dichter bij ons eigen huisje komt… En daar vinden we met z’n allen dan ook ineens wel wat van!

Het begint bij mijzelf, net als bij jou

Ga je consumeren, iets aanschaffen in, om of aan je woning, of een nieuw huis bouwen, kijk dan eens verder dan de plastic mogelijkheden. En dat geldt net zo goed voor mijzelf. Bijna onbewust passen we het nog te pas en te onpas toe.

Zo had ik laatst tijdens een rondleiding een aantal opbouwend-kritische bezoekers in ons in ’t bedrijf, die van mening waren dat ik op m’n hoge paard, toch ook best nog wel wat plastic in huis heb… Grote plastic flappen scheiden bijvoorbeeld onze fabriekshallen van elkaar zodra de deuren openstaan. Toch handig tegen weer en wind natuurlijk, maar daar hebben ze uiteraard wel een punt. Net als de houten kozijnen die allemaal keurig ingepakt in plastic klaarstonden voor vertrek. Dat goedje is natuurlijk ook niet voor niks zo groot geworden. Het is namelijk best handig spul en voor sommige plastic artikelen zijn (nog) geen goede alternatieven. Dus daar ga je dan…

Mááár, voor sommige artikelen is er dus weldegelijk een goed alternatief voor plastic. En als dat een duurzamer en schoner alternatief is, zouden we er dan met z’n allen niet veel meer en vaker gebruik van moeten maken?

En ja, de trouwe lezer kent me inmiddels, zo kom ik toch weer uit bij mijn grote passie; kozijnen. Voordat je verder leest, lees ook eerst even mijn vorige blog, waarin ik je vraag ons mooie product niet af te rekenen op prestaties uit ’t jaar kruik.

Gelezen? Mooi, veel dank!

Dan zet ik nu graag nog even de meest voorkomende kozijnsmaakjes voor je op een rijtje:

  1. Men begint een olieveld, maakt van olie plastic, maakt van plastic een kozijn, en krijgt plastic restafval.
  2. Men graaft een mega diepe mijn, gebruikt bergen energie om van de gewonnen erts aluminium te maken, en maakt een aluminium kozijn
  3. Men plant een boom, men kapt de boom, men herplant een boom en men maakt een houten kozijn.

Ik breng het wat simplistisch, dat weet ik, in het echt is het natuurlijk iets complexer, maar het raakt weldegelijk de kern. We willen allemaal het beste voor de generaties na ons. We nemen zelfs glazen potjes mee naar de winkel voor rijst of koffie. We gebruiken papieren zakjes in plaats van plastic zakjes, we scheiden ons plastic afval en leggen ons huis vol zonnepanelen. Waarom kiezen we dan ook nog niet massaal voor houten kozijnen? Daar valt dus nog wel wat te winnen!